Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Waarom een slimme houthaard ecologisch is

SmartHome - De roet verspreidende, vervuilende houthaard van vroeger is passé; vandaag bestaan er houthaarden die op een intelligente manier verbranden en zo de uitstoot beperken. In deze reportage gaat architect Sam van Welden na hoe een slimme houthaard - in tegenstelling tot wat soms gedacht wordt - een ecologisch verantwoorde keuze kan zijn.

Transciptie 

Heel recent werden door de overheid de Green Deals in het leven geroepen. Dat zijn groene projecten die samen met externe partijen worden opgestart om een beter ecologisch beleid te kunnen voeren. In samenwerking met deskundigen uit de sector en milieuverenigingen werd er ook een akkoord gesloten rond houtverbranding. Vandaag is architect Sam van Welden te gast bij M-Design om te horen wat deze Green Deals nu precies betekenen voor het gebruik van houthaarden.


Man 1
Elise, er valt heel wat te lezen over houthaarden en hun impact op het milieu. Het wordt tijd dat er wat eenduidigheid rond komt. Bij M-Design produceren jullie gashaarden met een natuurlijke vlamimitatie, maar ook echte houthaarden. Rond verwarmen met hout is er de laatste tijd toch heel wat te doen geweest?


Vrouw 1
Ja, dat klopt. Er is een heel eenzijdige communicatie geweest door de media wat betreft het verwarmen met hout. Euh… Er zijn grote bekommernissen geweest vanuit verschillende milieuverenigingen, omwille van fijnstofuitstoot. In feite ging het om een storm in een glas water. We hebben toen samen met verschillende milieuverenigingen, met de minister van leefmilieu en lobbygroepen, maar ook met mensen uit de haardensector een soort van Green Deal getekend.


Man 1
Nu, die Green Deal heeft als doelstelling de reductie van fijnstof. Je zou bijna denken dat elke houthaard dan verboden zou moeten worden, maar dat is dus niet het geval. Ze mogen nog altijd gebruikt worden. Maar wat verandert er dan wél?


Vrouw 1
Wel, de grootste verandering is eigenlijk dat het negatieve stookadvies van de media omgezet wordt in een soort van positief koopadvies. Met de Green Deal willen we allereerst het fijnstof reduceren, dat is heel belangrijk, maar ook belangrijk is dat verwarmen met hout een vorm van vernieuwbare energie wordt en CO2-neutraal is. Welke rol spelen de fabrikanten daar nu in? Wel, er moeten goede toestellen zijn, die goed ontwikkeld zijn volgens de nieuwste technologieën. Daarnaast zijn ook de manier van stoken en wat men precies stookt van belang. Denken we bijvoorbeeld aan de verschillende types hout. En tot slot moet er een goed bosbeleid zijn.


Man 1
Wat heeft dat te maken met houthaarden?


Vrouw 1
Wel, als men het in de media over fijnstofuitstoot heeft, dan spreekt men niet snel over de bosbranden. Iedereen weet hoe een bosbrand ontstaat : er komt hout los te liggen en dat hout vat vlam. Door de brand komt er heel wat CO2 vrij. En bomen fungeren als filters voor CO2. Euh… Hoe kunnen we dit nu aan houthaarden koppelen? Wel, stel nu dat er een goed bosbeleid is, en we kunnen al dat los hout gaan opruimen en gebruiken voor de houthaarden, dan is de cirkel in feite rond. Er is namelijk voldoende hout in de bossen aanwezig om iedereen die een houthaard heeft met hout te laten verwarmen. En dus zijn er ook geen nieuwe bomen of bossen nodig om die mensen te bevoorraden.


Man 1
Maar hoe meer we met hout stoken, hoe meer CO2-uitstoot en dat bljift toch nefast voor het milieu?


Vrouw 1
Dat hoeft eigenlijk niet per se zo te zijn. Het is belangrijk om technologische producten te hebben, en dat hebben we bij M-Design: er is onze Diamond-collectie, en onze Diamond Plus-collectie. De Diamond Plus is een geautomatiseerde liftdeurhaard waarbij alle parameters automatisch bepaald worden. Wanneer komt er bijvoorbeeld het meest fijnstof vrij? Dat is bij twee fasen: allereerst bij de aanmaakfase, waarbij heel veel primaire lucht nodig is, dus moet de zuurstoftoevoer correct zijn. En bij de uitmaakfase is het van belang dat je het vuur niet uitduwt. Ook hier moet de zuurstof volledig in balans zijn. Dat is ook de reden dat de M-Design-haarden een heel propere ruit hebben, omdat de zuurstof altijd goed gecontroleerd wordt. Daarnaast hebben we ook een uniek rookomleidingssysteem, vergelijkbaar met een turbulentie-effect, waarbij de fijnstofuitstoot, dus de… euh… de fijnstofdeeltjes automatisch gaan dalen. En ook worden de parameters automatisch gemeten en geregeld. Dus nogmaals: een goed toestel is van uiterst belang, maar ook de manier waarop men stookt en wat men precies stookt. Zo is het vochtgehalte van het hout belangrijk. Je moet echt wel droog hout gebruiken. En natuurlijk moet je haard ook correct geïnstalleerd en onderhouden zijn.


Man 1
En stel nu dat je geen zo’n geautomatiseerde haard hebt, wat is dan de correcte manier van stoken?


Vrouw 1
Wel, we hanteren nu een omgekeerde werkwijze om te stoken. Vroeger was het zo dat we onderaan het aanmaakhout legden en daarop het dikkere hout, maar nu doen we dat omgekeerd: onderaan leggen we het dikke hout, daarop komt het aanmaakhout, en daarop nog het aanmaakblokje. Als je dit doet, dan krijgt je rookkanaal sneller warm en krijg je minder rookontwikkeling, dus gaat alles ook veel sneller. Als je denkt aan wat ik zei over de aanmaakfase, waarbij we veel primaire lucht nodig hebben… Die fase moet zo kort mogelijk blijven.


Man 1
Dus in feite komt het erop neer dat we met een goede, moderne haard én door juist te stoken de CO2-emissie enorm kunnen onderdrukken.


Vrouw 1
Ja, dat klopt. Je kunt het vergelijken met een nieuwe wagen. Stel je voor dat je een moderne wagen koopt en daarmee aan een hoge snelheid in de eerste versnelling rijdt. Dan krijg je natuurlijk meer fijnstofuitstoot dan wanneer je zou rijden aan de correcte snelheid om in eerste versnelling te rijden. Dus inderdaad: een goede haard is belangrijk, dat hebben we bij M-Design, zeker weten. Maar de vraag is ook: hoe is die haard geïnstalleerd? Wij werken met een exclusief dealernetwerk dat jaarlijks bij ons op opleiding komt en ook certificaten heeft om onze haarden te mogen plaatsen. Ook heeft een haard, net zoals een auto, een goed onderhoud nodig. M-Design is een Belgische fabrikant, dus wij hebben onze eigen techniekers op de baan, en we werken ook met onderhoudscontracten. En als je dat dan combineert met de Diamond Plus, die alles automatisch regelt… Dus ik denk dat die drie verschillende componenten het geheel tot de Green Deal maken.


Man 1
Er is dus nog een toekomst voor houthaarden, maar dan mits goede toestellen, een intelligent bosbeleid én een goede manier van stoken. Elise, bedankt voor al deze informatie. Ik ben er zeker van dat er veel mensen heel blij zullen zijn dat ze deze winter kunnen blijven genieten van hun houthaard.


Vrouw 1
Oké, leuk om te horen!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.