Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe een waterdichte inloopdouche bouwen

Publireportage - Hoe bouw je zelf een waterdichte inloopdouche? We bekijken het stap voor stap.

Transciptie 

Steeds meer mensen kiezen er bij de renovatie van hun badkamer voor om het oude bad te verwijderen en de vrijgemaakte ruimte te gebruiken voor een moderne inloopdouche. Die kun je heel eenvoudig en op korte tijd zelf bouwen, dankzij het waterdichte systeem van Wedi, dat bestaat uit Wedi standaardbouwplaten voor de basis en de Wedi Top Vloer en Top Wand voor een luxueuze afwerking zonder dat je nadien nog hoeft te betegelen. Hoe de installatie verloopt, volgen we in deze badkamer, waar het bad zal plaatsmaken voor een inloopdouche.
Een logische eerste stap is het ontkoppelen van de kraan en douchestang, en het weghalen van het bad. Maak de oude kraanopeningen toe. Waar nodig dicht je de open wanden af door er stukken Wedi-bouwplaat tegen te plaatsen. Deze lichte plaat is waterdicht en warmte-isolerend, en bestaat in tal van formaten en uitvoeringen zodat je er heel de badkamer mee kunt bekleden, inclusief aparte elementen zoals een wastafel. Met een breekmes snijd je de platen op maat.
Voor de wanden van de inloopdouche zul je platen van XL en XXL-formaat nodig hebben. Die maken de montage efficiënter en geven minder naden, waardoor er minder kritische plekken ontstaan. Ook zijn ze heel licht, dus je kunt ze gemakkelijk verplaatsen, en tegelijkertijd bieden ze voldoende stevigheid en stabiliteit.

Teken eerst en vooral op een XL-plaat af waar de leidingen voor de nieuwe kraan door moeten komen. Snijd die openingen uit. Controleer eerst of de openingen goed uitkomen door de plaat tegen de wand te zetten. Als dat het geval is, breng je met je kitpistool Wedi 610 aan – dat is een unieke polymeerkit die een oersterke verbinding creëert. Deze kit kun je ook gebruiken voor de afdichtingen.

Na het aanbrengen van de kit tegen de muur kun je er de Wedi-bouwplaat tegen zetten. Druk hem nadien goed aan.
Voor de plaat tegen de haakse wand ga je op dezelfde manier te werk. Breng Wedi 610-kit aan op de wand. Vergeet niet om de naad van de eerste plaat af te kitten, zodat je een goede aansluiting krijgt. Ook de naad van de te plaatsen bouwplaat kit je af. Met de Wedi 610 wordt waterdicht maken heel eenvoudig; bovendien zorgt deze kit er ook voor dat andere afdichting niet meer noodzakelijk is.

Zet de bouwplaat tegen de wand en druk hem aan. Daarna smeer je de aangebrachte kit in de naad uit met een plamuurmes.
In een volgende stap pak je de vloer van je inloopdouche aan. Daarvoor is er de Riolito Neo, een vloerelement waarin een sleufdrain voorzien is, dicht bij de wand, die het water in een smalle lijn laat wegstromen. Samen met de Minimax-afvoerput, die een zeer lage inbouwhoogte heeft, zijn de vloer en de goot zo in een mum van tijd geïnstalleerd.

Eerst hoor je de Riolito Neo-vloerplaat al eens op zijn plaats te leggen en af te tekenen waar de opening voor de afvoer komt. Vervolgens neem je het pakket van de Minimax-afvoerput erbij. Leg het putje op de vloer en bepaal hoe de verbinding met de leiding gemaakt moet worden. Zaag dan een opening uit in de vloer. Sluit de Minimax aan op de afvoerbuis. Hierna kun je de opening dichten met mortel. Voor die helemaal uitgedroogd is, moet je wel zeker nog eens controleren of de afstand tot de muur klopt, zodat de opening van de vloerplaat er straks mooi op aansluit.

Met een kruiskopschroevendraaier monteer je nu eerst de bracket op de onderkant van de Riolito Neo-vloerplaat.

Maak nu een voorraad tegellijm aan. Gebruik een cementgebonden product dat je zelf mengt. Breng vervolgens de tegellijm met een lijmkam direct aan op de vloerplaat; een voorbehandeling is niet nodig. Voorzie ook de onderkant van de rechtopstaande platen van voldoende Wedi 610 om een goede waterafdichting te bekomen. Dan kun je de plaat op zijn plaats leggen; als alles goed is, klikt de aansluiting die je op de vloerplaat gemonteerd hebt nu mooi in de afvoerput daaronder.

Stamp de vloerplaat wat aan en ga dan verder.
Om de inloopdouche af te sluiten, moet hier nog een afscheidingswand komen. Daarvoor gebruik je een XXL-bouwplaat. Kit met de Wedi 610 eerst de randen af van de geplaatste bouwplaten. Voorzie ook kit op de wand waar de plaat tegen zal komen. Op de bouwplaat zelf breng je de kit aan op de onderkant en zijkanten. Positioneer de plaat en controleer na plaatsing of hij mooi waterpas staat.
Voor je nu de toppanelen plaatst, voorzie je eerst nog manchetten rond de doorvoer van de kraan; die zullen verhinderen dat er zich lekkages voordoen. De manchetten kleef je vast met de Wedi 610.
Nu kun je aan de slag met de toppanelen, die op maat van jouw project geleverd worden en voor een waterdichte, krasvaste afwerking zullen zorgen, waarbij er keuze is tussen een betonlook of, zoals hier het geval zal zijn, een natuursteenlook. Begin met het aanbrengen van de Wedi 610 op de Riolito Neo-vloerplaat. Leg daarop de Fundo Top Reolito Neo en druk hem goed aan.

Meet dan op een Wedi Top-paneel af waar de openingen voor de kraan moeten komen en duid die aan. Maak op die plaatsen een opening. Controleer nog even door de Wedi Top tegen de wand te zetten. Is alles correct, dan kit je de wand af met Wedi 610. Breng zeker ook wat kit aan rond de manchetten.
Voor de andere twee wanden ga je op dezelfde manier te werk, maar ditmaal hoef je geen openingen voor de kraan meer te maken. Het is dus enkel een kwestie van de Wedi 610-kit aan te brengen en het Wedi Top-paneel op zijn plaats te zetten.
Om het geheel af te maken, vul je de naden tussen de panelen op met een siliconenkit.
Na installatie van de kraan is je inloopdouche al helemaal gebruiksklaar. De buitenkant van de Wedi XXL-bouwplaat hoort nog betegeld te worden, maar niets belet je natuurlijk om ook eerst de rest van de badkamer van Wedi-bouwplaten te voorzien. Zo heb je na het tegelwerk niet alleen een fantastisch ogende ruimte, maar is deze bovendien nog eens geïsoleerd en 100% waterdicht.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.