Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Richt zelf je hal in (deel 2)

Roger - ep. 2 - In deze aflevering richt Roger een hal in. Het plafond is ondertussen dicht, we kunnen beginnen met afwerken. Voor we schilderen, brengen we nog een vliesbehang aan. Met alle hoeken en kanten aan deze gang is dat geen evidente klus.

Transciptie 

In de vorige aflevering zag je hoe we het plafond plaatsten. Eerst werd er een latwerk geplaatst. We zorgden er voor dat dit mooi vlak was. Daarop plaatsten we dan de gipskartonplaten. De naden tussen de platen en de schroefgaten werden dicht geplamuurd.
Heb je nog niet geschuurd? Dan doe je dit beter eerst. Zowel de naden van de gipskartonplaten als de muren schuur je op. Dat doe je het best met een schuurgaas. Deze loopt minder snel vol als een gewoon schuurpapier. Je kan er dus langer mee schuren. Om het stof wat naar buiten te voeren, kan je een ventilator bij het venster plaatsen. Deze blaast het stof naar buiten. Zet sowieso een mondmasker op als je gips schuurt.
Je kan natuurlijk ook een schuurmachine gebruiken waar je een stofzuiger op aansluit. Let wel even op, want gips is heel fijn stof. Gebruik een stofzak bij je stofzuiger en zorg dat je stofzuiger geschikt is voor het schuren van gips. Lang niet alle bouwstofzuigers zijn geschikt.
Is het stof wat weggetrokken? Verwijder het stof dan van de muren en het plafond. Nu kan je het vliesbehang beginnen kleven. Bij een niet gelijkmatig zuigende ondergrond breng je eerst wel een primer aan. Meet eerst de ruimte op op te zien hoe lang je stroken moeten zijn. Kijk ook even hoe breed de kamer is en of je niet met een smalle strook eindigt.
Voor deze klus heb je verder vliesbehang en een geschikte lijm nodig, een schaar, een breekmes en een behangspatel. Een laserwaterpas of een gewone waterpas komen hier ook van pas.
Op de plank waar we zo meteen onze banen gaan op afsnijden, duiden we een paar maten aan. Het vliesbehang wordt toch altijd langs elke zijde een vijftal centimeter te groot gesneden. Dit zorgt er voor dat onze klus straks wat vlotter gaat.
Knip dan de eerste baan op maat en zorg dat je lijm klaar staat.
Om de eerste baan te plaatsen, zetten we een referentielijn. We plaatsen op twee punten, het liefst in het begin en op het einde een markering. Doe dat op enkele centimeter minder dan de breedte van je vliesbehang. Door die twee punten laat je met een laserwaterpas een referentielijn lopen.


De hoeken smeer je in met een borstel, de grote vlakken gaan vlotter met een langharige verfrol. Breng zeker voldoende lijm aan, ook aan de rand. Breng ook wat over je referentielijn aan.
Breng dan de eerste baan aan tot tegen je lijn en strijk het glad met de behangspatel. Het overtollige vliesbehang langs de rand snij je weg. Nu komt je vlies mooi gelijk met de rand, ook al loopt die misschien niet recht.
Om de rand perfect af te snijden gebruik je altijd een scherp mes en je behangspatel. Breng de spatel aan tegen de rand. Dan snij je met je mes de overlap af. Hou je mes altijd in dezelfde richting als je behangspatel. Als je haaks op je spatel snijdt, loop je het risico om in je spatel te snijden en hem te beschadigen.
Breng dan ook de volgende banen vliesbehang aan op het plafond. Zorg dat de naden tegen elkaar liggen, maar elkaar zeker niet overlappen. Een openstaande naad kan je later nog opvullen. Een overlapping krijg je niet weg.
Het teveel aan lijm dat achter het behang uit drukt, veeg je nog weg met een spons of een vochtige doek.
Het plafond op de benedenverdieping verloopt volgens hetzelfde principe. Eerst zet je weer je referentielijn, natuurlijk wat dichter tegen de kant dan de breedte van je rol. De tweede baan breng je dan aan tot tegen de eerste.
Met het plafond behangen kan je dan de muren aanpakken. Voor het volgende stuk hebben we niet de volledige breedte van de rol nodig. Eerst zorg je er voor dat je de juiste lengte hebt, en dan snij je de rol in één keer helemaal door.


Lijm daarvoor eerst terug de ondergrond in en kleef de strook dan tot tegen de vorige strook. De stroken breng je stotend tot tegen elkaar aan.
Boven een deur hang je een kleine strook vlies. Zorg er voor dat de twee overlappen. Snij ze dan samen door. Probeer dat recht te doen. Haal het teveel aan vliesbehang achter de strook weg en je zal een perfecte overgang krijgen tussen de twee banen.
Kom je openingen tegen voor een lichtschakelaar of stopcontact? Dan moet je die vrij maken. Dat doe je het best nu al. Snij van het midden van de opening naar de hoeken toe. De flapjes die je krijgt kan je dan met een schaar afknippen. Eventueel werk je nog wat beter bij met een mes of met je schaar.
De dagkanten van de raamopeningen behangen en schilderen we mee. Kleef een strook tot tegen de opening, maar zorg voor voldoende overlap.
Snij dan de strook in van de hoek naar buiten toe. Snij weg van de raamopening.
Je kan de overlap nu naar binnen plooien. Trek het behang strak om de hoek. Met de behangspatel druk je alles nog goed aan. Zo verdeel je de lijm goed achter het behang. Snij het teveel aan behang weg.
Met de zijkant klaar, kan je de bovenkant ook aanpakken. Kleef hier een strook die voldoende overlap heeft om de dagkanten te behangen. Zorg ook voor een overlap met de strook er naast.
Snij weer van de hoek naar de buitenkant van het papier en trek het vlies strak om de hoek.
Het teveel aan vlies snij je af gelijk met de rand van het raam. Gebruik daarvoor een scherp breekmes en je behangspatel.
Doe nu voor de onderkant hetzelfde. De overlap tussen de twee stroken snij je weer weg, net zoals bij het behangen rond een deur. Probeer weer zo recht mogelijk te snijden. De strook die overlapt haal je van achter het behang. Druk alles nog eens goed aan.
Voor de laatste dagkant herhaal je weer wat je in het begin deed. Nu kan je beter met een schaar tot in de hoeken knippen. Met je breekmes kan je het aanliggende behang doorsnijden. Plooi de strook behang die teveel is over de dagkanten en tot tegen het venster. Snij mooi gelijk af.
 
Telkens je een nieuwe muur begint, zet je voor de eerste baan ook het best een referentielijn met je laserwaterpas. Heb je geen laserwaterpas, dan kan je die huren. Voor deze klus is het echt wel een groot voordeel om dit bij de hand te hebben, zeker voor een ruimte met veel hoeken en kanten zoals deze hal. Langs het trapgat is het sowieso niet evident om recht te blijven werken. Je kan ook telkens met je gewone waterpas en een potlood een lijn trekken.
Met de bovenverdieping gedaan, kan je de inkom beneden ook aanpakken. Telkens je een referentielijn aanbrengt, probeer je er zo goed mogelijk tegen te werken. Je kan nog lichtjes schuiven met het behangpapier zo lang de lijm nog in de opentijd zit. Deze duurt zo’n kwartier na het aanbrengen van de lijm.
Het behangen van dagkanten rond een venster neemt wat tijd in beslag en vereist de nodige concentratie. Neem er gerust je tijd voor en zorg dat alles tot in de puntjes is afgewerkt.
Als je vanuit de hoek van het raam wegsnijd, heb je het voordeel dat je nog een kleine overlapstrook hebt. Als je dagkanten niet perfect bekleed zijn, dan kan je ze op deze manier nog afwerken zonder opening.
Tijdens het wegsnijden van de overlap is het niet per se een vereiste dat je een waterpas of een regel bovenhaalt. Je kan dit zelfs uit de losse hand doen, want de stroken gaan toch sowieso in elkaar passen. Maar soms blijft de naad nog een beetje zichtbaar, en dan is het beter om een mooie naad te hebben.
Bij het venster tot aan de grond zoals hier, zet je het best nog een referentielijn als je aan de andere kant terug begint. Je kan tot tegen het klein stukje bovenaan werken, maar dit geeft te weinig referentie om de volledige baan recht te plaatsen.
Nu de laatste strook vliesbehang kleeft, laat je het het best vierentwintig uur drogen voor je er een primer op aanbrengt.


Vul de naden dwars op de richting waarin ze zich bevinden. Je strijkt ze dan af met de naad mee. Hou daarbij je plamuur haaks op de muur. Zo krijg je het meest egale resultaat.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.