Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Richt zelf je hal in (deel 4)

Roger - ep. 4 - In deze aflevering richt Roger een hal in. De muren zijn klaar, dus kunnen we de vloer bekleden. Dat doen we met PVC-panelen. Je kan die zowel lijmen als zwevend leggen. Beide methodes tonen we in deze aflevering.

Transciptie 

In de vorige afleveringen pakten we het plafond en de wanden van deze ruimte aan. Bij het plafond vertrokken we van de basis en plaatsten we plafondlatten. Daarop kwam gipskarton waarvan we de naden dichtwerkten. Op het plafond en op de wanden kwam vliesbehang en een likje verf. Met dat alles afgewerkt, kunnen we aan de vloer starten. We plaatsen straks ook nog een kast.
Het eerste wat je daar moet doen, is schoonmaken. Alles wat er nu op de vloer ligt, zal er anders onder komen. Begin dus met de ruimte op te vegen.
Breng ondertussen ook de vloer al in een verwarmde kamer. Vloer moet de tijd krijgen om de acclimatiseren in de ruimte waar hij geplaatst wordt. Zo voorkom je dat hij later nog teveel uitzet en eventueel naar omhoog komt.
Ook de randisolatie kan je al verwijderen. Als je tegels plaatst, wordt hier meestal mee gewacht tot wanneer de tegels gelegd zijn, maar met deze vloer mag je hem nu al verwijderen.
Eventuele verdikkingen, of waar je eerder tijdens de verbouwingen gemorst hebt, schraap je het best even weg met een plamuurmes. Ga dan zeker nog eens met een stofzuiger door de ruimte om de laatste resten vuil ook op te vegen.
Dan kunnen we de vloer plaatsen. Maar voor we beginnen met de plaatsing, moeten we eerst nog bepalen waar hij precies moet liggen.


Leg er dan ook een tweede rij bij in halfsteens verband. Het is niet erg als deze rij niet volledig is. Ze dient gewoon maar om het halfsteens verband te bepalen. Meet vanaf die rij, telkens aan de kopse kanten, hoe je uitkomt. Vergeet ook niet aan het trapgat te meten.


Duidt op deze rij nu, met behulp van een andere tegel, alle elementen aan. Om te weten hoe diep je moet zagen, leg je gewoon een tegel tot tegen de muur. Daarmee duid je dan aan hoe ver je in moet zagen. Hou wel altijd rekening met een uitzetvoeg van ongeveer een centimeter.

Ook de tegel tot tegen de muur zaag je al even uit.
Het zagen kan je doen met een handzaag. Gebruik wel een fijngetande zaag. We zagen hier in PVC. Ruwe tanden geven hierbij geen mooi resultaat.
Je kan natuurlijk ook met je decoupeerzaag aan de slag gaan. Probeer daarmee zo recht mogelijk te zagen. Het is niet zo erg als de lijn niet perfect recht loopt. De afgesneden kanten worden meestal toch bedekt met een plint. Aan de overgang met een andere vloer werken we altijd met een handzaag. Zo krijgen we daar een mooiere snijlijn.
Heb je alles uitgezaagd? Dan leg je de rij even terug. Klik ze al in elkaar. Schuif de rij dan tot bijna tegen de muur, waar ze definitief moet komen. Aan de deuropeningen voorzien we nog extra stukken, zodat deze netjes worden afgewerkt tot onder de deur.
Breek alles dan terug af, want we gaan de vloer definitief plaatsen.
We plaatsen de vloer vol in de lijm. Daarvoor nemen we vloerlijm geschikt voor PVC. Verder gebruik je ook nog een fijngetande lijmkam. Neem er één geschikt voor het vastlijmen van vloer of parket. Doe handschoenen aan om te vermijden dat je vingers vol lijm hangen.
Giet de lijm uit over het oppervlak. Daarna kan je hem nog verdelen met de lijmkam. Doe dat in langwerpige bogen. Verdeel de rij zodat je enkele rijen kan leggen.
Hou één kant van de lijmkam proper. Dat is de kant waar je je vingers zet. Met de andere kant smeer je dan de lijm uit. Wissel niet van kant of lijmrichting, want zo maak je dat je vingers vuil worden.
Met de lijm verdeeld, kan je beginnen leggen. Met dit kliksysteem moet je altijd van links naar rechts werken, als je de legrichting bekijkt.


Dankzij ons zaag- en paswerk daarnet, kan je nu die eerste rijen vlot plaatsen.
De naden druk je goed aan, zodat de vloer overal gelijk komt te liggen. Desnoods neem je er een hamer bij om de naden dicht te kloppen.
Het voordeel van een vloer vast te lijmen, is dat je minder loopgeluid krijgt in de ruimte. De vloer zal dus minder hol klinken als je hem zwevend legt. Maar zie je het nu niet zitten om deze vloer vast te leggen met lijm, kan je hem ook gewoon zwevend leggen.
Leg dan eerst een onderlaag. Natuurlijk zorg je ervoor dat die op maat is van de ruimte. Je kan hem daarvoor gewoon op maat snijden met een breekmes. Een lange lat of een waterpas kan je daarbij goed gebruiken.
De stroken onderlaag kleef je aan elkaar. Hier zijn ze voorzien van een overlapstrook en een zelfklevende strook. De gemakkelijkste manier om twee stroken onderlaag aan elkaar te bevestigen is door de overlapstrook er op te legen en de beschermfolie er van onderuit te halen.
Neem dan de tegels zelf er bij en plaats weer eerst een rij om een referentie te krijgen.
We zitten hier met veel uitsparingen, typisch aan een hal. Daarom plaatsen we eerst een rij ter referentie. Meet even ten opzichte van alle elementen in de ruimte of je al dan niet met een te kleine strook uitkomt. Ligt de referentierij op de correcte plaats? Dan kan je beginnen met zagen.


Op die manier is je eerste rij meteen goed en heb je je start niet gemist.
Heb je een decoupeerzaag? Dan mag je gerust daarmee aan de slag om de stukken uit te zagen, zeker diegene die tegen de muur komen. Een decoupeerzaag geeft wel niet de meest rechte lijn, maar tegen de muur verberg je de uitzetvoeg later toch met een plint. Een gewone handzaag doet natuurlijk ook de klus.
Klik dan de eerste rij in elkaar. Doe dat weer samen met de tweede rij. Door twee rijen tegelijkertijd te leggen, weet je zeker dat je recht werkt.
De eerste twee rijen schuif je dan op hun plaats. Heb je de eerste rij goed afgetekend? Dan past hij normaal perfect rond alle elementen.
Het leggen van de rest van de tegels is nu kinderspel. Je moet enkel nog tegels zagen als je op het einde van de rij bent gekomen.
De vloer is geplaatst. We kunnen aan een omkasting voor de nutsvoorzieningen beginnen. Die zal de elektriciteitskast en de watermeter verbergen uit het zicht.
De planken hebben we al op maat laten zagen in de doe-het-zelf volgens ons plan. Maar we moeten ze natuurlijk nog voorzien van een laagje verf.
We brengen eerst een grondlaag aan op de MDF-panelen. Geef eerste één kant een laag met een roller. Vergeet de kopse kanten niet te verven.
Laat alles dan een beetje drogen en doe ook de andere zijde. Zo voorkom je dat het MDF krom trekt. Doe de kopse kanten nog een keer. Deze zijn sterk zuigend. Dus een tweede laag primer kan hier zeker geen kwaad.
Als de primer dan droog is, kan je de kast in elkaar zetten. Eerst maken we de sokkel voor de kast. Boor even voor waar je de kast met schroeven aan elkaar zet.
Om de kast extra stevigheid te geven, schroeven we ze niet alleen aan elkaar, we lijmen ook nog eens alle delen samen. We gebruiken hier polymeerlijm. Je kan ook houtlijm gebruiken, maar dan zet je de kast beter in elkaar voor je een primer aanbrengt.
Waar je net geschroefd hebt, moeten we de gaten nog opvullen. Met wat schuurpapier kan je de bramen van het boren en schroeven verwijderen. Vul de gaten dan op met houtplamuur.
Het is voldoende dat je enkel de gaten opvult die je later nog zal zien, zoals die aan de voorkant of de zijkant. Schroef je aan de binnenkant, dan moet je de gaten niet per se opvullen.
Dan kan je de corpussen maken. We maken één van de corpussen met een deksel. Het andere doen we open met kastdeuren, daar moeten we dus kastscharnieren aan maken.


Leg de kastdeur en het deel van de corpus waar de deur aan moet komen gelijk. Duidt aan waar je de scharnieren wil plaatsen. Dan is het gewoon een kwestie van het plannetje te volgen. Je werkt het best met je winkelhaak.
In de deur boor je met een potboor in de juiste diameter een gat. Wees voorzichtig zodat je niet door de deur boort. Pas het scharnier af en toe in de opening. Als je diep genoeg zit, stop je met boren.
Ben je klaar met de deurzijde, dan moet je nog de zijde van de corpus doen. Via het plannetje kan je opnieuw alle maten overzetten op je corpus. Je kan even voorboren met een kleine boor of met een priem een aanduiding maken.
Voor we de kast in elkaar steken en op zijn plaats zetten, geven we ze nog een kleurtje. Laat dan alles drogen.
Terwijl de verf droogt, lopen we even naar de winkel. We hebben nog een aanduiding nodig voor onze elektriciteitskast.
Met de verf droog, kan je dan de kast plaatsen. Als eerste plaats je de sokkel. Zorg dat die waterpas staat. Het is de basis voor je kast. Staat de sokkel goed, dan ben je al halfweg om de kast ook perfect te plaatsen.
Ben je zeker dat het waterpas staat? Dan kan je het corpus er op plaatsen. Is de kast hoog? Pas dan op voor je pas geschilderde plafond als je ze recht. Plaats het corpus op de sokkel en klem alles voorlopig vast.
Nu kan je nog wat schuiven en uitlijnen tot de kast perfect op zijn plaats staat. Kijk of alles waterpas staat en zet het corpus dan vast aan de muur met enkele zweetjes. Meet ook eens op verschillende plaatsen de breedte. Zo weet je of je kast goed uitkomt.
Voor we de deuren dan aan de kast hangen, moeten we eerst nog iets anders in orde brengen.


Dit is verplicht aan te brengen voor de keuring. Voor het gevarenteken heb je een aantal opties. Wij kiezen voor een duidelijke aanduiding, maar je mag gerust ook kleiner gaan.
De aanduiding van de spanning moet ook op je kast worden aangeduid. Wij doen dat met plakletters. Dat is duidelijk leesbaar. We zorgen er wel voor dat ze netjes gekleefd worden. Bij de verpakking zit een raster waarop we de kleefletters eerst recht kunnen hangen. Lijn ze uit op het raster en neem een kleefstrip. Die hang je er over. Zo kan je de letters meteen recht overzetten op je kast.
Nu is het nog een kwestie van de scharnieren aan de deuren en het corpus te bevestigen. De markeringen maakte je al eerder, tijdens het maken van de kast. Klik beide delen van de scharnieren dan in elkaar.
We monteren ook nog een handvat aan de kastdeur, zodat we ze gemakkelijk kunnen openen.
Voor de duidelijkheid brengen we ook nog een zelfklevend bordje aan. Zo is het voor ons bezoek duidelijk dat het hier om de kast met alle tellers van de nutsvoorzieningen gaat en niet om de vestiaire.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.