Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Van garage tot slaapkamer

Zelf Gedaan, Goed Gedaan? - Ep. 1 - Glen, één van onze kijkers, stuurde ons een filmpje door van hoe hij zijn garage tot slaapkamer ombouwt.  Daarvoor moet de garagepoort vervangen worden door een muur die hij zelf ineen metselt.

Transciptie 

In deze aflevering van ‘Zelf Gedaan, Goed Gedaan?’ zien we Glen aan het werk. Hij filmde zelf hoe hij zijn garage dichtmetselde om er een slaapkamer van te maken.


Bon… Het is zondag, en wat doet een mens dan? Werken! Ik werk verder aan mijn garage, die een slaapkamer wordt. Ik heb de poort er al uit gehaald. Nu gaan we die vandaag dichtmetselen. Ik heb euh… nog oude ijzerprofielen liggen, en ik heb die hier tegen de muur gezet. Daar kan ik mijn metserskoord aan bevestigen.

Wat hebben we nodig? De metselspecie… Ik heb gekozen voor een soort waar je enkel nog water aan moet toevoegen. Die verhoudingen zijn dan altijd juist. Dan de stenen… Een metserstruweel… Handschoenen… Hamer en beitel om de stenen op maat te kappen… Uiteraard ook een waterpas… En ik ga ook om de drie rijen een murfor erin metselen; die zal de muur verstevigen. Ik gebruik ook ijzeren staven voor de verankering in de bestaande muur.


Het metserskoord komt hier dus aan de profielen te hangen. Ik heb iedere 20 centimeter al waterpas uitgemeten. De streepjes heb ik alvast gezet, dat zal me straks het werk heel wat gemakkelijker maken.


Om mijn metserskoord vast te kunnen zetten, heb ik van die hulpstukjes gekocht. Die schuif je gewoon achter je profiel. Doe het touw erachter door, ter hoogte van zo’n streepje dat ik al gezet had. Trek het touw door… En dan moet je het een paar keer rond dat hulpstukje draaien.


Doe dat in alle mogelijke richtingen…


Dat hangt goed vast zo. Je kunt er stevig aan trekken. Aan de andere kant doen we dan net hetzelfde.


Euh… Voor de juiste hoeveelheid water… Ik ben niet gewend om met een specie te werken, dus heb ik zo’n grote maatbeker gekocht. Als je dan gewoon de instructies van op de zak volgt, dan ben je zeker dat je de juiste verhoudingen hebt.


Voilà, mijn eerste rij staat er. Daar heb ik nog een opening gelaten omdat daar nog een platte ventilatiebuis komt. Nu eerst nog de waterkering.

Dit hier is de waterkering. Het is een laag kunststof die op de eerste rij stenen komt. Het is belangrijk dat die boven de afgewerkte binnenvloer komt. Dat is tegen het opstijgend vocht.


Voilà… De tweede rij is gemetseld. Nu gaan we die verankeren. Ik heb daarnet al een gat geboord. Daar schuif je dan gewoon zo’n metalen staaf in.


En dan ook langs de andere kant… En dan komt de murfor er zo op de tweede laag bij. En dan metsel je dat terug in. Dat herhalen we iedere drie steenrijen.


Dit soort stenen kun je op twee manieren op maat maken. Als het fijn en heel nauwkeurig moet gebeuren, dan slijp je uit met een grote schijf. Als het wat ruwer mag, kun je hamer en beitel gebruiken. Dan klop je er bovenaan en beneden een groef in. Zo bepaal je waar hij moet breken. Dan klop je zachtjes verder langs de zijkanten tot de steen breekt.


Voilà, nu is dit stuk al gedaan. We zitten nu op de hoogte van het raam. Om verder te kunnen metselen moet er nu nog een betonnen draagbalk komen. En dan nog de blauwsteen. Die komt dan hierop.


Ziezo mensen, mijn muur is af. Het was de eerste keer dat ik dit deed en dus zeker wel een uitdaging. Toch is het wel een werkje dat je zelf kunt doen. Eén grote tip: informeer jezelf. Er staan genoeg filmpjes en info op internet. Durf ook vragen te stellen aan mensen die er iets van kennen. Nu moet ik nog een raam bestellen en de muur afwerken met cederhout. Maar dat is voor een volgende keer. Doei!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.