Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Verven met Roger

Compilatieaflevering - Verven, hoe begin je daaraan en waar moet je op letten? We overlopen de belangrijkste zaken met Roger.

Transciptie 

Als je een kamer een make-over wilt geven, dan is een nieuw laagje verf aanbrengen een eerste voor de hand liggende oplossing. Heel complex is het allemaal niet, maar toch is het goed om te weten waar je mee bezig bent en gebruik te maken van de tips & trucs die Roger ons de afgelopen jaren al meegaf. We zetten de belangrijkste zaken nog eens voor je op een rijtje.

Als je gaat verven, dan doe je dat steeds op een effen muur, die vrijgemaakt is van putjes of andere beschadigingen. Verlucht de kamer ook goed en werk alleen wanneer het niet vochtig is en in temperaturen boven 10 graden celsius.

Voor een goed verfresultaat later, moet je de ondergrond nu eerst en vooral ontvetten. Dat is belangrijk voor een goede hechting van de verf. Een milieuvriendelijk ontvettingsmiddel maak je zelf door soda aan water toe te voegen. Met een spons breng je het aan op alle te verven oppervlakken. Spoel regelmatig je spons uit en vervang ook tijdig het water.

Houten oppervlakken moeten na het ontvetten ook nog eens opgeschuurd worden. Niet daarvoor dus; alleen zo voorkom je dat je het vet in het hout schuurt. Gebruik een fijne korrel, zodat je geen krassen maakt in het hout. Nadien reinig je het met een vochtige doek.

Dan kun je de vloer bedekken om verfspatten daarop te vermijden. En omdat je ook niet per ongeluk op de verkeerde plaatsen verf zou aanbrengen, tape je af waar nodig. Breng de tape op een droge ondergrond aan en gebruik ook telkens de juiste variant voor het oppervlak waarop je gaat werken. Ben je van plan om zowel het schrijnwerk als de muren in eenzelfde kamer te verven, begin dan bij het schrijnwerk en werk dat eerst volledig af. Na uitdrogen laat een glad oppervlak zich namelijk gemakkelijker aftapen dan een wand.

Een tip : als je de tape schuin afscheurt, kun je hem gemakkelijk in de hoeken plaatsen. Vergeet ook niet om bij de ramen zowel het glas als de silicone af te plakken. Verwijder indien nodig de raam- of deurkrukken om overal gemakkelijk bij te kunnen.

Als alles afgetapet is, kun je aan het primeren slaan.

 
Breng vóór het verven altijd eerst een primerlaag aan; die zal de zuigkracht van het oppervlak verminderen waardoor je later minder verf nodig hebt, zal het stof fixeren en ook zorgen voor een gelijkmatige dekking van de verflaag.


Nog een tip: ga je een gevelsteen verven, gebruik dan een primer voor een onregelmatig zuigende ondergrond. En ook voor schrijnwerk gebruik je natuurlijk een variant die daarvoor dient.

Primer breng je, net zoals verf, aan met kwast en verfrol. Wat je gebruikt hangt, zoals bij het verven, af van het soort oppervlak en de omvang daarvan. Hoeken, randen en reliëfs doe je bijvoorbeeld het beste met een ronde puntborstel; dankzij de punt verf je gemakkelijk tot in kleine hoekjes. Met een platte kwast werk je dan kleinere stukken af.

Een tip: rond de tape schilder je er altijd van weg. Zo komt er geen primer of verf onder te zitten.

Een rolborstel gebruik je dan weer voor de grotere oppervlakken. Hoe ruwer de ondergrond, hoe dikker de vacht moet zijn, want alleen langere haren geraken tot diep in de groeven.

Voorzie alle te schilderen oppervlakken van een laagje. In een volgende stap begin je dan met het echte werk.


Na uitdrogen van de primer kun je beginnen met verven. Gebruik het liefst een verf op waterbasis, aangezien dat milieuvriendelijker is, minder geur geeft en uitspoelbaar is met water zodat je geen whitespirit nodig hebt. Gebruik dan bij voorkeur ook een kwast met synthetische haren; als je die op voorhand in lauw water doopt, verstevig je de haren.

Roer de verf voor gebruik altijd van onder naar boven op, zodat alle chemische bestanddelen goed mengen.

Een tip: breng een stuk tape aan aan de rand van de verfpot voor je hem uitgiet, zodat je later bij verwijdering van de tape weer een propere pot hebt.

De verf giet je in een verfbakje, waarin je een plastic inlegbakje kunt leggen dat je later vervangt. Zo kun je de verfbak telkens weer hergebruiken.

Begin altijd eerst met het verven van het plafond.


Als je plafond dezelfde kleur of een lichtere kleur krijgt dan je muren, dan hoef je in principe de muren niet af te plakken en dat bespaart je wat tijd. Is het plafond donkerder, dan moet je dat natuurlijk wel doen. Ga je een accentmuur aanbrengen, dan geldt ook dat je eerst de lichtste muren afwerkt en dan pas de donkerdere schildert.

Begin zoals Roger telkens met een kwast bij de randen en obstakels, en ga dan over naar de grote stukken met de verfrol. Met de rol kun je ook de strepen van je kwast wegwerken.

Je verft natuurlijk van boven naar beneden. Het verven van de grotere oppervlakken doe je altijd in verschillende richtingen, en daarna werk je nog eens verticaal af voor het mooiste resultaat.

Verwijder altijd eerst de overtollige verf door de kwast of rol af te vegen in het verfbakje, zodat je geen druppels krijgt. De laag die je aanbrengt op de muur moet daarnaast wel dik genoeg zijn, zodat je een goede dekking krijgt. Het richtgetal op je pot verf staat er niet alleen om aan te duiden hoeveel je nodig hebt per vierkante meter, maar ook zodat je zou weten hoeveel je moét gebruiken voor het beste resultaat.

Wil je jezelf het werk een beetje vergemakkelijken, dan kun je een hoekverfrol gebruiken om lastige plekjes mooier mee af te werken. En er is natuurlijk ook nog de telescopische steel, die niet alleen dient voor hoger gelegen stukken, maar die je ook gewoon voor de muren kunt gebruiken. Zo hoef je je niet steeds te bukken en strekken en belast je je rug dus ook minder.

Neem je tussen het schilderen door een pauze, bewaar dan de verfrol zodat je hem later kunt hergebruiken.

 
Denk eraan dat je minstens twee lagen verf moet aanbrengen om een goede dekking te verkrijgen. Respecteer ook telkens de droogtijd tussen die lagen.

Wil je speciale oppervlakken verven, zoals tegels of meubilair, dan zijn er nog een aantal extra dingen om rekening mee te houden.


Voor het verven van meubilair opteer je het best voor een renovatieverf, die ervoor zorgt dat je niet hoeft te schuren en primeren. Het enige wat je nog moet doen, is onvetten. Je brengt de verf dan gewoon op de vernislaag aan.

Wil je een radiator verven, dan bestaat daarvoor ook een aangepaste, hittebestendige renovatieverf. Voor de moeilijke hoekjes kun je dan een gebogen borstel gebruiken. Wil je bijvoorbeeld badkamertegels overschilderen, dan kan een aangepaste renovatieverf eveneens een oplossing zijn.


Eerst en vooral verwijder je na het verven overal de tape, en dat nog voordat de verf gedroogd is; anders zou die kunnen gaan afbrokkelen. Houd de tape laag en trek hem weg van de verf.


Om nu een strakke overgang te hebben tussen de muren of tussen muur en plafond, kun je nog gaan afkitten. Dit kan je na de schilderwerken doen, maar in principe kan het ook al na de eerste verflaag.

Neem een kit op acrylaatbasis die meteen overschilderbaar is. Voor het mooiste resultaat kies je het best ook een kit in dezelfde kleur als de lichtste kleur van de kamer.

Breng opnieuw tape aan langs de rand, maar ditmaal op ongeveer een halve centimeter daarvan. Breng de kit aan en strijk hem daarna glad met een natte vinger. Je kunt de kit daarna verven terwijl hij nog nat is.

Ook de randen bij de vensters kun je nog afkitten, maar hier hoef je niet te overschilderen. Kies dan wel dezelfde kleur als van je raam.

En wat doe je nu met de oude verfrollen en borstels? Die laat je eerst opdrogen en gooi je dan bij het Klein Gevaarlijk Afval. Wil je ze reinigen in warm water, dan mag je het afvalwater niet zomaar weggieten, maar moet je dat naar het containerpark brengen.

Verven is één ding, maar je kamer renoveren kan natuurlijk nog op tal van andere manieren, zoals door een nieuwe vloer te leggen en oude meubelstukken te upgraden. Je vindt alle handige tips en klussen terug op onze website.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.