Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Pak het slim aan in de tuin

Nieuwe technologieën maken het tuinieren veel makkelijker. Of het nu gaat om snoerloos aan het werk te gaan of op afstand de planten water te geven. Ontdek er meer over in deze video.

Transciptie 

Een tuin vraagt veel onderhoud, maar het is beter om op regelmatige tijdstippen iets klein uit te voeren, dan één keer om de maand er een hele dag aan te besteden. Pak elke dag een klein stukje aan, en reken dan op goed materiaal, dat maakt het werk nog zo aangenaam.


Ergonomie is daarbij een belangrijk aandachtspunt; hoe minder je de rug moet belasten, hoe beter. Kijk voor lange stelen, of gereedschap die het bukken doen vermijden. Handschoenen heb je standaard bij je, ideaal om de handen proper te houden en je handen niet te kwetsen aan stekels tijdens het snoeien, bijvoorbeeld. Goed snijdend gereedschap, doet niet alleen het werk beter, maar zorgt er ook voor dat je niet hoeft te wringen, en dus minder wondjes aan de plant toebrengt.


En wat denk je van het gebruik van materiaal op accu? Het is snoerloos; dus geen geharrewar met een elektrische draad die je kan stukmaaien. En je moet niet staan werken in uitlaatgassen. Hedendaagse accu’s hebben bovendien een lange werktijd, en je kan altijd werken met een opgeladen batterij terwijl de andere aan het opladen is, zodat je makkelijk kunt wisselen. Nóg handiger wordt het als de accu bij meerdere machines inzetbaar is.

Van de grasmaaier overschakelen naar de hogedrukreiniger, om vlug die vuiligheid aan te pakken, en zie je hier en daar nog wat trimwerk? Dan wissel je de accu naar de heggenschaar. Geen draad meer uitrollen, maar meteen aan het werk.


Zorgeloos tuinieren wordt het pas echt als je het werk laat uitbesteden door bijvoorbeeld een robotmaaier. Qua installatie moet je er gewoon aan denken om rondom het perceel een draad vast te leggen, maar dat is gauw gebeurd. Eens het laadstation van stroom is voorzien, kan de robot al aan het werk. Wanneer zet je de machine aan het werk? Je kan ofwel handmatig zijn programma’s gaan instellen, ofwel vanop afstand met een simpele app. Aangepast aan de noden van het gras, kies je dan telkens een programma op maat. Het signaal werkt via de wifi van bij jou thuis, een kleine box versterkt het signaal zodat de robot overal zijn commando’s goed kan ontvangen.
Doordat de robotmaaier mulcht, hoef je dus niet meer rond te zeulen met de opvangbak van een grasmaaier; minder werk en meer tijd over! Tijd spaar je ook uit als je niet langer rond moet lopen met de gieter of waterslang; een intelligent bewateringsysteem in de tuin of moestuin biedt die oplossing. Een automatisch systeem op wifi stuurt je waterpomp aan, en draineert het water via leidingen tot bij de planten. Via de app kan je dan bepalen hoeveel water er moet zijn, op welke tijdstippen, enzovoort ... Je hebt dus alles zelf in de hand, en dankzij sensoren in de grond weet het systeem ook zelf wanneer er een noodzaak is aan water voor de planten; dit levert een mooie waterbesparing op, omdat de planten water krijgen wanneer ze het nodig hebben en dit vlak bij de wortels, waardoor er veel minder verdamping optreedt.
Je ziet, tuinieren hoeft geen sleur te zijn, en alles valt met een goeie voorbereiding. Besteed je volle aandacht in de lente om de tuin zomerklaar te maken, dan heb je tijdens het hoogseizoen geen overwoekerde tuin waar je je zorgen over hoeft te maken.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.