Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Maak een plantenwand met recyclagematerialen

Je hebt niet veel ruimte nodig om te tuinieren. Tuinman Georges maakt een plantenwand en dit doet zelfs met gerecycleerde materialen!

Transciptie 

Iedereen heeft de mond vol over klimaatbeleid, we hebben de klimaatspijbelaars, er is meer en meer bewustwording, en dat is terecht want onze planeet staat onder druk maar wij van Dobbit kunnen niet achterblijven; we hebben hier een zak PMD, iedereen kent dat, PMD dat betaal je om te komen ophalen, wij gaan vandaag dit gaan gebruiken als grondstof om een verticale tuin te maken.


Dus om te beginnen gaan we sorteren; er zijn alle maten van flessen en de bedoeling is dat we een beetje de flessen van dezelfde soort samenleggen.
Goed, we nemen een fles, deze zal de bodemfles zijn, dus daar laten we de dop op zitten en we boren een gaatje in de dop, dus dat gaatje zal dienen om het overtollige water uit de eerste fles af te voeren. Wat we nu gaan doen, is de bodem eruit snijden. Dus we maken eerst een snede met een breekmes, en met de schaar knippen we rondom de bodem eruit.
We gaan onze eerste fles vullen met goeie tuingrond, dus dit is een mengeling van compost en teelaarde met voedingstoffen erin. Voila, dus die zetten we nu aan de kant.
Voila, ook deze fles wordt nu gevuld met potgrond en zal bovenop de andere komen.
We vullen die ongeveer tot tien centimeter onder de bovenrand want nu gaat deze fles hierboven komen, we gaan er een paar vullen en monteren zodanig dat we een toren hebben. Nadien maken we daar plantopeningen in, waar we plantgoed, hetzij kruiden, hetzij sla – nutgroenten – of zelfs bloemen in kunnen planten. Deze zetten we nog even aan de kant.
En we vullen nog een volgende fles: alweer hetzelfde systeem; de bodem verwijderen en de flessen stapelen.


Goed, wat hebben we nodig? Een zonnige kant. Dat hoeft geen hele dag in de zon te zijn, afhankelijk van de soorten kruiden of groenten die je wilt kweken, maar toch meer naar het zuiden of zuidwesten gericht. En wat hebben we nog nodig? Een stukje afrastering, een restje tuindraad gebruiken we hier als houvast om met kabelbinders of touwtjes of met ijzerdraad onze flessen te bevestigen. Deze gaan we bevestigen op die wand; ik heb hier al één schroef klaargemaakt … zo, voila … Deze gaan we ook bevestigen.
Hetzelfde doen we nu onderaan. De draad een beetje strak trekken. En hier ook nog eentje.Eigenlijk hoef je die niet volledig aan te schroeven zodat je hier nog een beetje ruimte over hebt, een vinger ongeveer, zodat we gemakkelijk met onze kabelbinders kunnen werken. Nu, als het gewicht echt wat te zwaar wordt, hadden we hier ook nog een schroef kunnen plaatsen, we gaan dat doen voor de veiligheid. Voila, en dat is een stevige bevestiging. Dit is nu eigenlijk de basis waarop we gaan starten met de containertoren.


Nu gaan we de eerste fles bevestigen. Ik gebruik daar nu kabelbinders voor, maar dat kan evengoed ijzer- of nylondraad zijn, zoals je wil. Voila, dat is fles nummer een. Nu gaan we daar de tweede bovenop zetten. Hier hebben we de dop verwijderd, en die past nu in de bovenste fles. De spanband plaatsen we niet te hoog want hier maken we een opening voor ons plantje zodat onze spanband niet hindert. Natuurlijk niet vergeten van de dop te verwijderen. En dan de kabelbinder eromheen spannen. Voila, we hebben nu één, twee, drie, vier, vijf flessen, in principe kunnen we tot zeven gaan., maar we gaan hier nog een ruimte vrij maken want hier bovenaan komt een waterafgiftetank. Dat is een petfles waar we gewoon de bodem uitsnijden met een dopje met een gaatje.
Dat is een boor van tweeënhalve, drie. Wij gebruiken nu een beetje zand en dat zand zal dienst doen als filter voor het water. Dus deze mag wel een beetje verwijderd zijn, voila, kijk, dus straks gaan we daar water in doen, ondertussen gaan we dat hier een beetje afwerken en die te lange kabelbinders inkorten.


Ook hier weer gaan we, we hebben er hier al enkele die al op maat gesneden zijn, voila, dop eraf en de bodem eruit. En zo hebben we een aantal flessen die we op elkaar kunnen stapelen, uiteraard zal de onderste terug een dopje hebben met een gaatje erin om het overtollige water te draineren. Die gaan we nu eerst klaarmaken, want het is de bedoeling dat we langs deze kant, dat we daar bloempjes gaan zetten omdat dit uitzicht geeft op de pergola en de andere gaan we gebruiken voor kruiden en nutsplanten, sla en zo die zaken zodat we een assortiment van de verschillende mogelijkheden.
Voila, dat is al vrij goed, dat is al een tamelijk volume, hé. Daar kunnen we al planten in stoppen die wat meer ruimte nodig hebben. Dat is de onderste. Nu, wat ik wel zal doen, want die opening is vrij groot, dus het zou kunnen dat de aarde daar vanonder kruipt. Dus we hebben van een klein flesje het topje eraf gesneden want hier hebben we een vrij grote opening, dus om te beletten dat de tuingrond daardoor valt, hebben we dat gebruikt als verkleining. Voila, en we vullen met potgrond. Voila, en nu kunnen we beginnen bouwen.
De bovenste fles, bodem eruit, stop erop, en een gaatje voor de drainage, zo, dus we zien het gaatje, en nu gaan we hier een bodem leggen met rijnzand – grove korrel – dus daar gaat het water vlot doorheen en we krijgen een filtering van eventueel onzuiver water. Zo, wat we nu gaan doen ook weer is die uitstekende kabelbinders verwijderen. Ik snij die staartjes niet volledig weg, want moest het zijn dat we hier en daar nog een beetje moeten aanspannen, dan kunnen we dat nog altijd doen. Ondertussen is de zon rijkelijk gaan schijnen en hebben we die pullover niet meer nodig.


Ik heb ervoor gekozen om deze kant die in het zicht is van de pergola, om daar bloemen te zetten. Ik heb dus gekozen voor viooltjes, dan hebben we een zuil voorzien voor kruiden, ik heb hier bieslook, tijm, munt, we kunnen koriander, noem maar op, dus alle planten die je graag hebt, kun je planten, we hebben hier aardbeien, en dan hebben we snijsla, en snijsla heeft het voordeel dat het niet kropt, daar kan je de blaadjes van plukken en gewoon verwerken in de sla en de plant blijft verder groeien, er zit daar andijvie bij, een mengeling van verschillende rassen, slasoorten en andijvie, en uiteraard ook de peterselie, niet te missen in de keuken, maar het eerste wat we nu gaan doen, is uitsparingen maken in die flessen om de plant erin te plaatsen.
We maken twee verticale inkepingen, en dan nog eentje vanboven knippen we dat open maar de onderkant laten we intact want die kan dan dienen om de plant een beetje te ondersteunen. Voila. Voila, we gaan onze plantjes eerst nog wat laten drinken, dan hoeven we nadien niet zoveel water te geven. Die zit erin. Achteraf kan je nog altijd een heel klein beetje spanning bijgeven, kijk, nu gaat die fles ook zo gemakklelijk niet meer in elkaar gedrukt worden omdat ze gevuld is met aarde. Dan kan je achteraf nog een klein beetje meer aanspannen, kijk, die staat ook te los … oké. Voila, bieslook is ook een kruid dat heel veel gebruikt wordt, dus kijk, we kunnen zelfs die nog een keer in twee splitsen, in kaasjes en slaatjes, geeft een hele lekkere smaak, een lichte looksmaak maar toch niet uitgesproken.
Voila, deze dient om naar buiten te groeien, en dan gaan we er nog eentje bovenop zetten. Kijk, en peterselie is ook een plant die toch wel graag water heeft, dus die zal hier direct gedijen en wordt hier onmiddellijk bevloeit door de bovenste fles. Dus sla, tijm, bieslook en peterselie. En dan hebben we nog onze aardbeien, hé. Natuurlijk, met één plantje hebben we niet genoeg, hé. Dus we gaan hier toch wel een aantal planten bijeen zetten. En langs boven de munt, hé!
Voila, nog een beetje aarde erbovenop. Voila, dus nu zijn we klaar met het plaatsen van de plantjes. Het is inderdaad beter de aardkluit zo klein mogelijk te hebben want dan moeten we minder wringen om ze ter plaatse te krijgen., maar kijk, het is allemaal mooi gelukt, die plantjes moeten nu nog alleen water krijgen. We hebben bovenaan onze fles waar we een bodem zand in hebben gelegd. Zand, wat de eigenschap heeft om te zuiveren. Dus als we gewoon vuil water uit de beek – geen probleem – bij gewoon stadswater heb je dat eigenlijk niet nodig, maar dan gaat het water heel vlug sijpelen, terwijl nu we met onze gieter de container gaan vullen met water, en je zal zien dat het water druppelsgewijs daar doorkomt, en de aarde moeten we nog wat aandrukken dus het water gaat minder vlug lopen, dus afhankelijk van de grootte van het gaatje, kunnen we meer of minder water erdoor laten sijpelen. Het water komt in de bovenste fles, zakt verder door naar de volgende en zo verder naar de volgende, enzovoort, en onderaan, wat er teveel is, komt langs het gaatje hier terecht en kunnen we in principe verder opvangen, dat er dus helemaal niets verloren gaat en dat het overtollige water terug opgevangen wordt en hergebruikt wordt bovenaan.
Bovendien is er bijna geen verdamping, dus het water dat verdwijnt is via de plant, en via de opening hier, maar er is heel weinig verlies, deze gaan we ook nog even vullen, naarmate er meer onzuiverheden komen, zal het gaatje meer afgedicht worden, dat loopt hier nu tamelijk snel, maar ofwel maken we een ander dopje met een kleinere opening – want dit is wel iets te veel – dit is al beter, maar deze grote hier gaat al meer druppelen, maar dat zand moet nog een beetje zijn plaatsnemen en als er na verloop van tijd verontreiniging optreedt, zal het gedruppel minder hevig zijn, en dit is iets te veel, maar geen probleem, dus, die grond is nu kurkdroog, dus die moet nog helemaal bevochtigen en de plantjes moeten nog inwortelen in een nieuw milieu.
Goed, we hebben nu onze container muur gemaakt, maar we kunnen met die flessen ook nog andere dingen doen. We gaan er een individuele bloempot van maken, voorzien van een waterreservoir onderaan. Hoe doen we dat? Eerst en vooral boren we in de hals van de fles een aantal gaten. We zien straks waarvoor dat dient. Voilà, goed, en nu gaan we dat bovenste stuk eraf doen. We snijden het dikste gedeelte, en met de schaar knippen we de fles open. Kijk, als we nu van dicht kijken, dan zien we dat het bovenste stuk ondersteboven onderaan zit, en we hebben hier dus een ruimte, nu zit daar lucht in, maar daar komt water in de plaats, wat gaan we nu doen, we gaan die fles vullen met teelaarde.
Ik heb hier nu een stek genomen van een stekelbes, we duwen dat wat aan, en we geven een beetje water, niet te veel, en we zien dus dat er onderaan die fles een ruimte zit, dat is nu lucht, en dient eigenlijk als waterreserve voor die plant. Ofwel zijn we voorzichtig met het geven van water zodanig dat de plant niet verzuipt, ofwel kunnen we hier een gaatje boren als overloop, als er teveel water in de pot is, dat het eruit kan.
Je ziet dus, van afval maken wij een rijk eindproduct, geven wij die fles een tweede leven, en wat kan er nu nog mooier zijn: het is goed voor het milieu en we hebben er nog plezier aan ook.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.