Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

De juiste olie voor je auto

Deel deze video op Facebook

Transciptie 

Wagens worden steeds complexer en vereisen dus ook een specifieker onderhoud dan pakweg twintig jaar geleden. Voor de motor betekent dat onder andere dat je de door de fabrikant aangewezen olie moet gebruiken om hem optimaal te doen werken. En toch blijkt in de praktijk dat heel wat garagisten en grossiers dat protocol negeren, wat op termijn extra onderhoudskosten met zich meebrengt doordat de motor niet volledig naar behoren kan functioneren. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om dat te vermijden. Dat zien we in deze reportage.


Een motorolie doet meer dan enkel het smeren van de motor. Het is een veelzijdig product dat instaat voor de algemene vlotte werking van de motoronderdelen, én de onderlinge wisselwerking daartussen.

De verschillende soorten motoroliën laten zich van elkaar onderscheiden door twee grote factoren: de viscositeit van de olie, en de additieven die in de olie zitten.


Het is dus van groot belang om niet gewoon blindelings een olie te kiezen, maar je echt te informeren naar de juiste variant en die ook daadwerkelijk te gebruiken – zelfs als je daar een vijftal euro extra voor moet neerleggen. Als je weet dat een verkeerde olie de roetfilter kan doen verstoppen en dat je voor een nieuwe roetfilter algauw 1500 euro mag neertellen, dan is de rekensom snel gemaakt. Maar wie het onderhoud van zijn wagen volledig aan een garagist overlaat, blijft vaak in het ongewisse over welke producten er voor zijn wagen gebruikt worden.


Voor eventueel plaatsgebrek bestaat er gelukkig een oplossing. Als één van de grootste leveranciers die bijna het volledige Europese wagenpark van olie kan voorzien, ontwikkelde Jarski Oil een ‚bag in box‘-concept waarbij de oliën afgetapt kunnen worden zoals je dat bij een wijnzak zou doen. Dat systeem is niet alleen praktisch, maar zorgt ook voor 80% minder afval en is dus milieuvriendelijker dan de standaardverpakkingen. De boxen kunnen in een speciaal daarvoor ontwikkelde groene display gezet worden, die plaats biedt voor 12 verschillende oliën – de belangrijkste soorten, die de garagist bij het merendeel van de wagens zal kunnen gebruiken. Deze display beslaat minder dan 1 vierkante meter oppervlakte.

Een ‚one for all‘-product is dus niet realistisch, en dat geldt niet enkel voor motorolie. Ook de koelvloeistof, versnellingsbakolie, remblokolie en de olie voor de stuurbekrachting zijn qua samenstelling grotendeels merk- en modelgebonden om een goede werking van de motor te verzekeren. Maar wat kun je als gewone particulier nu doen om te garanderen dat telkens de juiste producten gebruikt worden? Raymond geeft ons een tip.

De Jarski-producten kun je ook als particulier bij de groothandelaar krijgen, mocht je zelf je motorolie willen vervangen. We overlopen even hoe dat moet.

Bij de meeste moderne wagens zul je eerst een afdekplaat onder de motor moeten losvijzen. Daarna kun je de aftapplug weghalen en de olie opvangen in een opvangbak van minimaal 5 liter. Als alle olie weggelopen is, moet je de plug nog van een nieuwe afdichting met een juiste diameter voorzien. Draai de plug handvast, en draai hem dan volledig dicht met de sleutel. Zet de afdekplaat terug op zijn plaats.

Dan kun je de olie gaan bijvullen. Check aan de hand van de peilstok of je voldoende gegoten hebt en reinig hem voor je hem weer op zijn plaats duwt.

Denk er wel aan dat je na het aanvullen van de olie het boordsysteem weer moet resetten, zodat het geüpdatet wordt en de aanvulling van olie kan registreren.

Hierna kun je met een gerust hart de baan op, wetende dat je niet alleen het maximale vermogen uit je motor haalt, maar dat je deze ook volgens de voorschriften beschermt en op lange termijn dus veel duurzamer maakt.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.