Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Pleisteren met Roger

Schilderen en behangen zijn klusjes die je als doe-het-zelver gemakkelijk aankunt, maar dat doe je natuurlijk nooit rechtstreeks op een ruwe muur. Ofwel moet je die eerst van gipskartonplaten voorzien, ofwel moet je de muur bepleisteren. Dat pleisteren vergt een beetje voorbereiding en verloopt in een aantal stappen die nodig zijn voor een goed resultaat. We overlopen ze allemaal eens in deze compilatie-aflevering. Daarnaast tonen we ook nog hoe je cementpleister aanbrengt op een buitengevel, wat een ietwat andere aanpak vereist. Maar we beginnen bij het begin: het voorbereiden van onze binnenruimte op de pleisterwerken.

Transciptie 

Schilderen en behangen zijn klusjes die je als doe-het-zelver gemakkelijk aankunt, maar dat doe je natuurlijk nooit rechtstreeks op een ruwe muur. Ofwel moet je die eerst van gipskartonplaten voorzien, ofwel moet je de muur bepleisteren. Dat pleisteren vergt een beetje voorbereiding en verloopt in een aantal stappen die nodig zijn voor een goed resultaat. We overlopen ze allemaal eens in deze compilatie-aflevering. Daarnaast tonen we ook nog hoe je cementpleister aanbrengt op een buitengevel, wat een ietwat andere aanpak vereist.

Maar we beginnen bij het begin; het voorbereiden van onze binnenruimte op de pleisterwerken.

Als je een nieuwbouwwoning binnen gaat pleisteren, dan geeft het meestal niet als de vloer een beetje vuil wordt, aangezien daar normaal gezien toch nog een nieuwe vloer over komt. Maar als je bijvoorbeeld de betonvloer open wilt laten, bedek die dan zeker zodat hij niet beschadigd geraakt. Gebruik in ieder geval geen plastic maar wel karton, want plastic wordt te glad als je er pleister op morst.

Zitten er stopcontacten, dan moeten die ook verwijderd worden. Schakel daarvoor eerst de volledige elektriciteitskring uit. Neem het afdekplaatje weg en schroef de klemmen los, zodat je het stopcontact uit de inbouwdoos kunt halen. Daarna knoop je de draden samen en dek je de opening af met wat papier. Nu kun je de zekering weer aanzetten en de rest van de stopcontacten van de kring opnieuw in gebruik nemen.

Dek ook de tegelplinten af als die er zijn, en de overgang naar het plafond. Is er nog behang aanwezig met een papieren achterkant, dan moet je dit verwijderen, want dit kun je niet plamuren. Vliesbehang mag je wel laten hangen. Is de muur in slechte staat, kap dan uitstekende of kapotte stukken weg met hamer en beitel.

Je kunt nu ook al kleine gaatjes in de wand uitvlakken met behulp van een pleister die daarvoor geschikt is. Breng voldoende van het product aan in de openingen en haal het teveel weer weg met een plamuurmes.

Als er sprake is van een vochtprobleem, dan moet dat natuurlijk eerst opgelost zijn voor je op de muur gaat pleisteren. Zorg er dus voor dat die eerst behandeld is. Het kan lang duren voor de muur volledig uitgedroogd is na een vochtbehandeling, maar je kunt wel een membraan tegen de muur aanbrengen waarop je meteen mag pleisteren. Hoe je dit aanbrengt, verschilt per systeem. Het kan bijvoorbeeld gaan om een membraan dat je in rollen aankoopt, op maat snijdt en met tegellijm tegen de wand kleeft.

[Quote Roger]

Duw het membraan volledig in de lijm en spreid het uit met de handen. Het moet vlak genoeg staan om straks over te pleisteren. Twee banen die naast elkaar komen, moeten elkaar ook altijd overlappen. De naad daartussen sluit je dan af met de tape die bij de kit hoort. Na een korte droogperiode, in dit geval zo’n 24u, kan er dan gepleisterd worden. Blijf wel een aantal centimeter van de grond, zodat het pleister geen vocht van de bodem kan opnemen. De uitsparing bedek je dan later met een plint.

Een andere oplossing is een noppenfolie, die als het ware een barrière zal vormen. Doordat je deze in profielen vastmaakt, krijg je ook een kleine luchtspouw. Zo kan er lucht circuleren en zal de muur sneller uitdrogen. Het onderste verluchtingsprofiel zaag je op maat met een metaalzaag of haakse slijper, en komt op een aantal centimeter van de grond. Je zet het vast met kunststof slagpluggen – geen metaal, want dat zou kunnen roesten. Het andere profiel komt bij het plafond. Dan meet je af hoeveel noppenfolie je nodig hebt, inclusief een beetje marge, en plaats je deze tegen de wand. Zet hem vast met de pluggen in het onderste profiel. Hoe grilliger de muur, hoe meer pluggen je nodig hebt. Begin bij het midden en werk dan naar buiten toe. Denk eraan dat ook hier de verschillende stroken elkaar moeten overlappen. Bovenaan komen ze opnieuw in het verluchtingsprofiel te zitten en zo hangen ze vast.

Als je openingen moet maken, bijvoorbeeld voor de stopcontacten of voor een deur of raam, dan plaats je eerst de noppenfolie en snijd je dan pas de opening uit. Daarna kun je al gaan afwerken; doordat de folie een weefsel heeft als bovenlaag, kun je hier meteen op pleisteren. Maar in feite kun je er ook gipskartonplaten tegen aanbrengen.

Is er op de muur een overgang tussen verschillende ondergronden, dan moet je ook hier een wapening aanbrengen zodat er geen scheuren zouden ontstaan. Dat kan met een glasvezelweefsel, dat je in pleister aanbrengt. Wrijf erover met de pleisterspaan zodat het helemaal in het pleister ligt en kam dan horizontaal op. Zo is de ondergrond opgeruwd en kun je nu direct beginnen pleisteren, zonder dat er eerst nog een primer op hoeft.

In een standaardsituatie waarbij je geen weefsels hoeft te gebruiken, moet je dus wel eerst nog een primer aanbrengen.

Primeren is nodig om de verwerking van het pleister straks gemakkelijker te maken. Let op; neem de juiste primer voor de ondergrond waarop je zult werken, of pas de verhoudingen tussen product en water correct aan.

[quote Roger]

Het aanbrengen van de primer doe je met een borstel of een rol. Voor de hoger gelegen delen kan je een telescopische steel gebruiken.

De primer moet eerst volledig uitdrogen voor je verder kunt, dus controleer de droogtijd op de verpakking. Daarna plaats je in eerste instantie de hoekprofielen.

Om een referentie te hebben voor de dikte van je pleisterlaag, plaats je eerst en vooral profielen aan de buitenhoeken van de muren en aan de vensterhoeken. De profielen zul je moeten vastmaken met pleister, dus maak alvast een portie aan in een mengtrog. Houd daarbij rekening met de verhouding water die de verpakking vermeldt. Maak ook niet te veel, want na 30 minuten is het pleister te droog. Nadat je het pleister bij het water gedaan hebt, laat je het eerst een aantal minuten rusten. Dan begin je met mixen, maar aan een lage snelheid om niet te veel te spatten. Dan voer je op; wanneer het gat in het mengsel mooi rond is en het product niet van je truweel afglijdt, is het goed.

Voor je dan de hoekprofielen plaatst, bekijk je eerst hoe lang ze moeten worden zodat je ze op maat kunt maken.

[quote Roger]

Bekijk eerst en vooral hoe recht je muur is, want de hoekprofielen moeten perfect waterpas staan. Breng dan op een aantal plaatsen wat gips aan op de hoek. Het kan zijn dat je op bepaalde plaatsen wat meer of minder pleister moet aanbrengen zodat het profiel helemaal waterpas komt te staan. Breng dus alvast meer aan waar dat nodig zal zijn. Wanneer je dan het hoekprofiel in de dotten gips duwt, kun je het nog wat bewegen. Strijk het overtollige pleister weg. Waar nodig duw je het profiel dan dichter tegen de muur aan; dat is beter dan het weg te trekken, want zo staat het steviger. Na nog een waterpascontrole strijk je het teveel aan pleister aan. Houd er rekening mee dat de hoekprofielen de dikte van je pleister gaan bepalen, dus houd rekening met een eventuele minimale afstand tot de muur.

Als dit gebeurd is, kun je de geleiders plaatsen.

[quote Roger]

De eerste geleider zet je zo’n 20 centimeter van de muur af. De andere geleiders moeten dan telkens binnen de afstand van de lengte van de afreilat blijven. Zet de eerste geleider vast met gips; in tegenstelling tot bij de hoekprofielen moet deze helemaal in pleister staan. Om hem volledig recht te krijgen, duw je ertegen met de waterpas tot hij goed staat. Strijk daarna het teveel aan pleister weg. Controleer niet alleen of de geleider wel pas staat, maar ook of hij overal contact maakt met de waterpas. Profielen zijn namelijk lichtjes plooibaar en zouden weleens hol of bol kunnen komen te staan. Waar nodig duw je het profiel een beetje naar de muur toe; dat is beter dan het van de wand weg te trekken omdat je zo de stevigheid behoudt.

Voor het plaatsen van de volgende geleiders kun je een touw spannen als referentiepunt.

[quote Roger]

De eerste geleider en het hoekprofiel zullen als referentie dienen voor de andere geleiders. Dus bij het plaatsen van de tweede geleider zorg je ervoor dat je ook op ongeveer 1 millimeter van het touw blijft. Let erop dat hij altijd diep genoeg in het pleister gedrukt zit en strijk het overtollige pleister aan. Als alle geleiders zeker goed staan, dan moet je nu eerst het pleister laten uitharden zodat ze niet meer verschuiven. Dat kan een uur of 3 duren. Voor je dan met pleisteren begint, moet je eerst nog de geleiders zuiver zetten zodat de afreilat er gemakkelijk over kan glijden. Ga er dus nog eens langs met een afsteekmesje.

Nu kun je het pleister beginnen te mengen. Het is wel belangrijk dat je niet te veel in één keer aanmaakt.

[quote Roger]

Gebruik zeker een menger met voldoende kracht; die kun je huren. Een gewone boormachine met een menger erop is niet krachtig genoeg.

Voeg het pleister toe aan het water en laat even rusten voor je begint met mixen. Meng dan tot je een homogene, klontervrije massa hebt en verhoog tussendoor de snelheid van de machine. Haal de droge stukjes aan de zijkanten weg en houd de menger ook nog eens plat onderaan in de kuip, zodat je ook de laagste resten naar boven haalt en alle klonters er zeker uit zijn.

Probeer niet langer te mengen dan nodig is, want hoe langer je bezig bent, hoe minder verwerkingstijd je hebt voor het pleister. Reinig wel zeker de mixer na iedere mengbeurt. Hardgeworden pleister is namelijk slecht voor je gereedschappen, dus dat geldt ook voor truwelen en dergelijke.

Even terzijde: als je een ruwe muur wilt uitvlakken door middel van pleister, dan kun je daarvoor ook een snellere optie kiezen, namelijk een kant-en-klare uitvlakpleister. Die breng je rechtstreeks op de ruwe wand aan, zonder verdere voorbereidingen. Dat kan met een rol gebeuren zoals bij het verven. Later spreid je het pleister dan uit met een vlakstrijker. Bij echte pleisterwerken, met de bedoeling om een ruwe of aangetaste muur te bezetten, komt wel wat meer kijken.

Dat zien we zometeen in deel 2 van deze aflevering.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.