Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Maak zelf een houten kerstboompje

Ter gelegenheid van Kerst draait Omer een kerstboompje. We zien stap voor stap hoe hij te werk gaat.

Transciptie 

Binnenkort is het Kerstdag. Om alvast in de sfeer te komen heeft Omer dit leuke kerstboompje gedraaid in hout. In deze aflevering van ‘Zelf Gedaan, Goed Gedaan’ demonstreert hij hoe hij te werk gaat.
Een collectie beitels komt voor dit klusje wel van pas. Omer overloopt alvast eens de verschillende soorten die hij nodig heeft.

Een eerste is de afruwguts. Die dient om een balk hout snel rond te maken.

Daarnaast is er de grote platte beitel; daarmee kan je het oppervlak perfect vlak afwerken.

Een derde beitel is de haakbeitel, die van een kleine inkeping voorzien is zodat je er details mee kunt aanbrengen in je werkstuk.

Een andere beitel die Omer zal gebruiken, is een schalenguts met vingernagelprofiel om te slijpen.

En dan is er uiteindelijk nog de kleine platte beitel, die net zo gebruikt wordt als de grotere variant, maar waarmee je kleinere details aanbrengt.
Omer plaatst een blokje hout mooi gecentreerd in de klauw van zijn draaibank.

Als de machine in werking gezet wordt, kan hij met de afruwguts een piramidevorm beginnen te maken door deze in een lichte hoek naar beneden te hellen. Een afruwguts wordt gebruikt bij langshout, waarbij de nerven in het verlengde van de draaibankas liggen, zoals hier het geval is. Deze beitel moet kunnen snijden, en daarbij is het van belang dat de vouw – dat is de schuine kant van het beitelblad – op het hout ligt.

Met de platte beitel brengt Omer het werkstuk dan nog verder in vorm. De vouw ligt daarbij opnieuw op het hout, en de snede – de scherpe kant dus – wordt in een hoek van zo’n 45 graden gehouden.
Het werkstuk heeft nu dus al de juiste vorm, maar moet nog detailleringen krijgen die aan een kerstboom doen denken. Door er de haakbeitel – ook wel schraper genoemd – tegenaan te zetten, ontstaan er houten uitstulpingen. Die stellen de kruin van de kerstboom voor.
Voor de stam, die dus de voet van het werkstuk is, draait Omer een aanzet met behulp van de platte beitel. Die dient namelijk niet alleen voor het glad maken van het oppervlak, maar ook voor het creëren van V-vormige naden zoals hier. Daarvoor moet de punt van de beitel naar de bodem van de V-naad wijzen. Door afwisselend links en rechts insnedes te maken, wordt de inkeping dieper. Hierdoor is er ruimte om verder te werken met de schalenguts.

De schalenguts die Omer hier gebruikt, heeft een vingernagelprofiel. Hiermee kan hij het hout afwisselend langs links en langs rechts uithollen. Een schalenguts wordt vaak gebruikt wanneer de nerven van het hout haaks op de as van de draaibank liggen. Ook deze draaibeitel moet in het hout kunnen snijden om goed zijn werk te kunnen doen. Daarvoor moet de vouw op het hout liggen, en moet de beitel in de richting wijzen die hij uit zal gaan.
Het boompje afsnijden doet Omer ten slotte met de kleine platte beitel. Die duwt door het heen en weer bewegen het overtollige hout als het ware weg, tot het werkstuk van de draaibank loskomt.
Het afgewerkte resultaat kan zo als kerstdecoratie dienen, maar je zou dit kerstboompje bijvoorbeeld ook nog kunnen schilderen.

Heb je thuis zelf ook een mooie klus gefilmd? Stuur ons dan je video door naar zelfgedaan@dobbit.be!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.