Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe een vloer plaatsen met visgraatmotief

Een vloer in visgraatmotief is mooi, maar het is ook best wel een klus met het nodige denkwerk. Wij leggen je uit hoe je dit het beste aanpakt, zodat je zeker bent van een mooi resultaat.

Transciptie 

Ligt er nog een oude vloer? Dan mag die weg. Je breekt de vloer uit en brengt hem naar het containerpark. Of misschien kan je er wel iemand anders blij mee maken. Het oude laminaat kan je zo met de hand verwijderen, maar draag wel stevige handschoenen. Verder ruim je ook de onderlaag op, die is niet langer van tel.


Maak daarna alles schoon. Krab al het vuil en elke oneffenheid met een steekmes weg. Laat niets op de vloer liggen, want dat krijg je straks niet meer van onder je vloer uit. In het slechtste geval ga je ze er na verloop van tijd zelfs door zien. Veeg het meeste al eens samen met de borstel, maar daarna doe je de ganse ruimte nog eens met de stofzuiger.


Controleer ook of de vloer voldoende vlak is. Dat zie je met een lange regel. Is dit niet zo? Dan moet je eerst egaliseren. Er mag een speling zijn van maximum vijf millimeter over twee meter.


Maak een ruwe inschatting van de ruimte door de oppervlakte te meten. Zo weet je hoeveel planken van het parketvinyl je moet bestellen. Neem een tien tot twintigtal procent extra. Door visgraat te plaatsen heb je wat verlies op je planken.


Voor je aan de werken begint, leg je de pakken al in de kamer. Het best is dat ze al twaalf uur vooraf in de kamer liggen, zo kunnen ze wennen aan de temperatuur in de kamer.

 


Bij de opstart van een visgraatvloer moet je er even je hoofd bijhouden. Lees ook even aandachtig de plaatsingsinstructies, zodat je goed kan starten. Normaal gezien begin je met enkele stroken volledig te leggen, en de rest bij te passen. Hier begin je door driehoeken in te zetten tegen de muur, die de basis vormen van het visgraatmotief, waartegen je later de resterende planken moet aanleggen. Zaak is om eerst de nodige driehoeken op te bouwen. Dat doe je door drie linkse planken, en twee rechtse, op maat te snijden met behulp van een mal.
Om dat klaar te spelen, moet je dus steeds het verschil houden in de linkse en rechtste vloerdelen.
Leg de eerste, linkse plank op de mal. Als je daarna figuur L1 uitsnijdt met een cutter, bekom je de bovenste hoek van de te maken driehoek. Snij uit langs een rechte zijde, zoals je winkelhaak. Daarna kan je het hoekje makkelijk afbreken door er wat druk op te zetten.
Herhaal daarna voor de volgende figuur. Haal er een nieuwe strook bij, en snij L2 uit.
En met een andere nieuwe plank, vorm je uiteindelijk L3.
Daarna begin je de vloerdelen uit de rechtse pak erbij te nemen. Nu hoef je nog enkel figuur R1 en R2 uit te snijden.
Alle vloerelementen zijn klaar om zo’n eerste driehoek te maken. Maak de driehoek door eerst de eerste linkse plank te plaatsen, dan de eerste rechtse. Plaats dan terug afwisselend links en rechts, tot je driehoek compleet is. Ze klikken alvast heel eenvoudig in elkaar. Er zijn een paar van dergelijke basisdriehoeken nodig om uiteindelijk de volledige lengte van de muur te overbruggen, dus maak er meteen een aantal in serie aan.
Je hebt per driehoek telkens 5 planken nodig, en het vergt wat werk om alles op maat te snijden, maar uiteindelijk klik je de vloerdelen toch vlot in elkaar. Zodra alle delen klaar zijn, is het nodig om het midden van de ruimte te bepalen. Even kijken hoe je dat doet.

 


Is je referentielijn uitgezet met een laser? Zorg er dan voor dat je die dan niet meer aanraakt. Daarna leg je de driehoeken in. De eerste komt in het midden van je hartlijn. De rest van de driehoeken leg je ernaast, tegen de muur en met de hoekjes tegen elkaar.
Het stuk dat in de hoek van de kamer komt te liggen, moet nog op maat gemaakt worden. Meet daarvoor de afstand tussen de muur en het voorlaatste stuk, hou wel rekening met je uitzetvoeg. Duidt aan met een winkelhaak, en snij het op lengte. Je kan de stukken terug uit elkaar nemen, en langs de snijlijn op maat breken. Daarna breng je alle ingekorte delen terug samen tot één geheel.
Eens het hoekstuk op maat, kan je de eerste rij volledig aanleggen. Gebruik wel kaleerblokjes om telkens overal dezelfde uitzetvoeg te behouden.


Ondertussen is ook de overstaande hoek van de ruimte ingelegd, en kan je de vloer nu verder aanleggen. Gebruik telkens een rechter- en een linkerplank, en leg ze afwisselend. Zoals je al hebt gemerkt, kan je deze vloer rechtstreeks op de bestaande ondergrond leggen, want de ondervloer hangt al aan de vloerstrook.
Telkens je uitkomt aan de muur, moet je de hoek van de vloerplank op maat maken. Meet eerst de lengte van de strook op. Daarna zet je een zweihaak in om de hoek te achterhalen. Fixeer de zweihaak, en zet over op het nieuwe vloerdeel. Snij in met de cutter, en breek vervolgens het overbodige deel af.
Leg altijd eerst de lange zijde van de plank in de naad. Pas daarna leg je de korte zijde in.

De planken klikken vlot in elkaar. Maar om de naad volledig te doen sluiten, sla je die nog eens aan met een rubberen hamer en een slagblokje. Zo passen de planken precies in elkaar. Als de naad niet volledig gesloten is in dit systeem, zet die fout zich snel door, waardoor je de volgende planken niet meer goed kan laten aansluiten. Besteed er dus voldoende aandacht aan.
Eens je goed gestart bent, vlot dit werkje best wel, zeker als je met twee kan werken. Je kan beide aan een kant aanleggen en tot aan het midden werken. In de hoekjes komt het steeds op hetzelfde neer: de hoek bepalen met de zweihaak, de zweihaak op de juiste lengte inschuiven op de plank, insnijden, opnieuw afbreken, en vastklikken aan het voorgaande plank.
Soms kom je wel eens een hindernis tegen, waardoor je een inkeping moet maken, zoals hier, om het parketvinyl in te passen tegen deze steunende draagbalk. Hou alvast voldoende spatie, dat vergemakkelijkt het inpassen én is ook nodig voor de uitzetvoeg.
Eens de hindernis is weggewerkt, kan je alweer vlot verder aanleggen. Deze vloer is overigens niet alleen geschikt voor de slaapkamer, maar hij komt later ook in de badkamer. Er zit namelijk geen houtkern in dit parketvinyl, waardoor dit type geschikt is voor vochtige ruimtes omdat de vloer niet zal opzwellen als er water op komt. Blijf de naden dicht tikken met een slagblokje.


Wat je nu hebt gezien, daar bestaat de klus zowat uit. Uiteraard, er is misschien wat meer geduld voor nodig, maar mits een goeie voorbereiding en een extra paar handen, is ook deze klus perfect doenbaar voor de doe-het-zelver. Het resultaat mag er best zijn!


Zodra de laatste stukken parketvinyl ingelegd zijn, mogen de kaleerblokjes nog weg. Zo is er speling voor de uitzetvoeg. Daarna komen er nog plinten. Die bedekken de uitzetvoeg tussen de vloer en de muur. Zaag de plinten in verstek, en kleef ze aan de muur met polymeerlijm. Die hecht zowel op de muur als op de plinten. De naden van de plinten kan je nog afwerken met acrylkit.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.