Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Hoe je leefruimte inrichten (deel 2)

In deze reeks richten we een leefruimte in. Het plafond en de muren staan vlak. Maar onze leefruimte mist nog een deur. We kiezen voor een model zonder deurlijsten. Hoe je die plaatst, dat zie je in deze aflevering.

Meer weten over

BINNENSCHRIJNWERK LEEFRUIMTES

Transciptie 

In de vorige aflevering pakten we het plafond aan. Om één geheel te krijgen gebruikten we vierzijdig afgeschuinde gipsplaten. De naden daarvan vulden we op met filler en daarna met finisher.
Om de deur te kunnen plaatsen, plaats je eerst het kader. Je deur bestel je op maat, zodat ze in het kader past, zowel in de hoogte als in de breedte.
Het kader is echter wel niet volledig op maat. Je moet het nog aanpassen aan de dikte van de muur. Meet dat dus even op. Vergeet niet te rekenen van het pleister tot aan de andere kant van het pleister. Doe dat op verschillende plaatsen. Het kan namelijk zijn dat de muur niet overal even dik is.
Neem dan de breedste maat. Die zet je over op het hele kader. Dit kader kort je af aan de kant waar geen lip voorzien is. De kant dus waar er geen uitsparing is voorzien voor het slot of voor de scharnieren.
Met een cirkelzaag kan je de breedte van de planken dan gemakkelijk inkorten. Stel je langsgeleider in zodat je precies zaagt op de lijn.
Dan kan je gemakkelijk alle delen inkorten. Zowel de scharnierkant, de slotkant als de bovenkant moet je inkorten.
De breedte van de bovenkant is ook nog niet op maat. Daarvoor moet je wel even rekenen. Je neemt de breedte van je deur en telt er twee millimeter bij langs de scharnierkant en vier millimeter aan de slotkant. Vergeet ook niet de dikte van de zijkanten van het kader er bij te tellen. Op die maat kort je de bovenkant van het kader nu af. Ook dat kan je doen met een cirkelzaag.
We zetten het kader vast met afstandsschroeven. Hiervoor boren we de gaten al. Voorzie bij deze deur zeker een schroef per scharnier. Doe dat in het midden van het kader.
Neem een houtboor even dik als de kop van de afstandsschroef en boor de gaten in het kader.
Dan kan je het kader in elkaar zetten. Dat doe je het best op de grond. Zo staat het zeker vlak. Zet de bovenkant aan de zijkanten met schroeven en houtlijm. Wel even voorboren natuurlijk, want we werken hier in MDF. Dat splijt gemakkelijk als je er rechtstreeks in schroeft. Je kan dan het kader recht zetten in de opening.


Zet het kader niet alleen waterpas, zet het ook volledig gelijk met de pleisterlaag. Controleer beter een keer teveel dan een keer te weinig. Ben je zeker? Boor dan de gaten in de muur. Je kan dat, omwille van de afstandsschroeven in dezelfde diameter doen als je de gaten hebt ingeboord in het kader.
Pak het kader dan even terug weg zodat je de pluggen in de gaten kan steken. Met een hamer sla je ze tot in de muur.
We plaatsen het kader een klein beetje van de grond met wat kaleerblokjes. De vloerafwerking is hier nog niet geplaatst, dus die moet er later nog onder komen.
Plaats het kader correct en maak een schroef vast in de muur. Controleer dan nog eens of je kader overal loodrecht staat, én gelijk staat met de muur voor je de andere schroeven vast zet. Een extra controle kan nooit kwaad. De scharnierkant moet loodrecht staan omdat anders de deuren open of toe zouden vallen.
Nu kan je de deur plaatsen. Hier moet je eerst nog wel de scharnieren en het slot monteren. Deze scharnieren zijn verdoken. Dat wil zeggen dat je, als je de deur dicht doet, geen scharnieren meer ziet zitten.


Je kan de deur in het kader plaatsen. De scharnieren schroef je gewoon in het kader. Het gemakkelijkst is om dat met twee te doen. Een iemand houdt dan de deur vast, terwijl de andere hem vast maakt.
Nu kan je ook de andere kant van het deurkader vast maken. Doe de deur toe en controleer overal of je de juiste speling hebt tussen het kader en de deur. Dat doe je met een kaleerblokje.
Kijk ook nog eens of het kader gelijk staat met de muur. Normaal gezien zou het kader ook langs deze kant waterpas moeten staan.
Staat het kader goed? Dan boor je de gaten in om de pluggen in te steken. Deze keer kan je het kader niet meer gemakkelijk wegnemen om de pluggen te plaatsen. Daarom steek je de plug in het kader. Met een afstandsschroef sla je dan de plug wat dieper, zodat ze in de muur komt te zitten.
Voor je iets vast maakt, controleer je nog eens alles. Of de deur loodrecht staat en of er de juiste speling is tussen het deurblad en het kader.
Staan alle schroeven vast? Spuit dan de ruimte tussen het kader en de muur nog op met PU-schuim. Neem een laagexpansief schuim, maar zorg wel dat je de opening voldoende vult.
Als het schuim droog is, dan kan je het overtollige schuim afsnijden. Zorg dat het zo gelijk mogelijk komt met de muur.


Wij gebruiken in dit geval een papieren voegband. De wapening van die voegband is nog net een beetje steviger dan een gaasband. Snij eerst de stukken voegband ongeveer op maat.
De opening tussen het kader en de muur vul je dan op met filler. Doe er in eerste instantie niet te veel op. Het teveel kan je wegnemen. Dan kleef je de voegband in het natte gips. Zorg er voor dat deze zowel de deur als het pleisterwerk naast de deur bedekt. Anders krijg je natuurlijk geen overbrugging van de scheur. Over de papieren voegband breng je nog een laag filler aan zodat deze zo goed als bedekt is met gips.
Doe dit voor alle naden rond de deur. Laat het gips drogen.
Als het droog is, verwijder je de bramen rond het deurkader. Je zal zien dat je gips ook wat aangetrokken is. Plaats je je plamuurmes er tegen? Dan is er een holte achter.
Je kan dan een laag finisher aanbrengen. Die breng je breder aan dan de filler. Neem daarvoor een plakspaan. Het teveel aan finisher neem je terug weg. Doe eerst de zijkanten en wacht tot ze droog zijn. Dan kan je de bovenkant van de deur plaasteren. Zou je alles in één keer doen? Dan heb je kans dat je je natte pleisterwerk beschadigt.
Nu we met gips in de weer zijn, werken we de dagkanten van de ramen nog af. Deze zijn bekleed met gipskarton, maar nog niet glad afgewerkt. Verwijder weer eerst de bramen aan het pleisterwerk.


Breng dus eerst een laag filler aan. Breng wat teveel aan, zodat je de pleisterlaag al zo glad mogelijk kan afwerken. Ook hier doe je eerst de zijkanten, wacht je even tot ze droog zijn en dan doe je de bovenkant.
Als de laag filler droog is, verwijder je opnieuw eerst de bramen voor je de finisher aanbrengt. Deze dunne laag zal een glad resultaat geven. Probeer hem zo goed mogelijk af te werken, zodat je minder schuurwerk hebt als het droog is.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.