Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

Hoe je leefruimte inrichten (deel 3)

In deze reeks richten we een leefruimte in. De deur staat er in. Het plafond en de muren zijn klaar om te schilderen. Eerst kleven we een vlies en daarop brengen we dan de verf aan. We kijken eens naar waar je allemaal rekening mee moet houden.

Transciptie 

Meet vooraf de hoogte van je ruimte op zodat je weet op welke maat je je papier moet snijden. Zeker bij een renovatie kan je beter op verschillende plaatsen meten. Reken sowieso een minimum marge van vijf centimeter langs de boven- en onderkant van het papier.
Snij je behang op maat op een propere werktafel. Je kan hierop enkele standaard maten aanduidden in potlood. Bij het ontrollen van je volgend baan, hoef je dan niet telkens na te meten, maar kan je werken met de genoteerde maten. Het papier kan je vervolgens op maat snijden met een mes of een schaar.
Starten doe je het best vanuit een hoek naar het midden toe. Hier hebben we eerst enkele korte stroken boven het raam moeten aanbrengen. Nu starten we met een eerste volle baan.
Teken voordien nog met een waterpas een richtlijn op je muur. Zo weet je zeker dat je de strook papier loodrecht aanbrengt. Wie dit heeft, kan natuurlijk sneller werken met een laserwaterpas. We plaatsen de lijn op de breedte van een strook behang, rekening houdend met de dagkant van het raam en enkele centimeters marge.
Bij vliesbehang lijm je de muur in en niet het papier zelf. Begin met de hoeken en kanten. Je kan hierbij een speciale roller gebruiken maar met een gewone verfborstel lukt het ook.
Zet tijdens het inlijmen steeds een emmer met proper water en een spons of doek bij de hand. Op plekken waar de lijm niet hoort, zoals het raamkozijn, kan je deze dan meteen verwijderen.
De grotere vlakken kan je inlijmen met een roller op een telescopische steel. Zo werk je snel en ergonomisch. Door de steel heb je geen ladder nodig en hoef je ook niet door de knieën.
Het spreekt voor zich dat je start met een stofvrije, propere en vlakke muur. Dat zal vlotter werken en nadien heb je een betere afwerking. Let er ook op dat je overal voldoende lijm gebruikt, om zeker te zijn dat je papier overal tegen de muur zal plakken. Vergeet hierbij de randen niet en lijm telkens net iets breder dan nodig. Het teveel aan lijm gebruik je bij een volgende strook of veeg je weg.
Eens je vlak volledig is ingelijmd, kan je het papier aanbrengen. Hoe weet je nu welke zijde vooraan komt? Wel, de achterzijde van het papier is voorzien van bedrukking. Die zijde plaats je dus tegen de muur.
Plaats de baan papier eerst bovenaan in het lijmbed, met enkele centimeters overschot. Let er uiteraard op dat de rand van je papier gelijk loopt met je loodlijn. Zo is alles zeker loodrecht. Het voordeel van vliesbehang is dat je deze nog makkelijk kan verschuiven. Als je zeker bent dat je behang je referentielijn volgt. Kan je vanaf de ene zijde het behang recht trekken en tegen de muur gladstrijken. Gebruik een behangspatel om overtollige lijm naar de kant te duwen en het papier glad te strijken.
Als je papier goed hangt, kan je bijsnijden. Snij het overschot aan het plafond weg met behulp van een behangafsteekmes of een propere pleisterspaan met mes. Aan het raam hebben we twee stroken laten overlappen. Nu kan je in een rechte lijn de twee stroken doorsnijden tot aan de bovenhoek van de vensteropening. Horizontaal snij je het papier onder een hoek bij. Zo heb je wat overschot voor de afwerking straks. De onderste strook papier haal je er van onderuit. Met een doek of behangspatel kan je vervolgens voorzichtig het behang over de hoek plooien en glad strijken. Het overschot in de binnenhoek snij je vervolgens nog weg. Door de twee stroken tegelijkertijd door te snijden, zal die naad perfect aansluiten. Snij ook het overschot langs het raam weg. Belangrijk is uiteraard dat je telkens met een scherp mes werkt. Zo vermijd je dat het papier zal scheuren.
Ook bij het plaatsen van de laatste strook, voorzien we uiteraard voldoende lijm op de muur. Omdat we weten dat de vorige baan loodrecht hangt, kunnen we deze strook tot net tegen de vorige schuiven. Hierbij let je er goed op dat de naden niet overlappen, want dat zal je blijven zien. Het is dan nog beter dat ze een klein beetje uit elkaar staan. Verwijder nadien de lijm op het papier met een natte doek.
Met dezelfde werkwijze kan je alle muren in je ruimte behangen. Eerst doe je lijm aan de randen en naden ...en dan kan je het volledige oppervlakte inlijmen met de rol. Daarna druk je een baan papier in de lijm, waarbij je bovenaan begint en de strook voorzichtig tot tegen de vorige duwt. Het papier strijk je mooi glad, zonder blazen of plooien. Overschotten snij je nog weg. Snij meteen ook de openingen waar de stopcontacten of schakelaars zijn voorzien.
Bij een deur zonder lijst, zoals hier, laat je enkele centimeters papier aan de rand. Enkel in de hoek mag je volledig doorsnijden. Vervolgens kan je het papier voorzichtig over de rand van de deur plooien om later af te werken. De deur is ingepleisterd. Omdat hout anders reageert op temperatuur en vocht dan het pleister, moet je hier vliesbehang aanbrengen. Heb je dan een klein scheurtje tussen de twee materialen? Dan zal het vlies dit opvangen en zie je er niets van.
Tijdens het behangen zal je wat obstakels tegenkomen. In deze ruimte is dat bijvoorbeeld het stuk muur tussen twee ramen.
We meten daarom eerst goed op voor we het papier op maat maken. Uiteraard rekenen we opnieuw enkele centimeters extra. Snij je stuk papier op de juiste lengte om vervolgens de opgerolde rol doormidden te snijden op de juiste breedte.
Alle randen en naden op de muur voorzie je van voldoende lijm. Zeker bij moeilijke punten zoals hier is het belangrijk om te zorgen dat er aan de randen overal lijm zit. Ook de rest van de muur krijgt een laag lijm.
Dan volgt het behang. Dat doe je steeds van boven naar onder. Omdat het hier om een buitenhoek gaat, plooien we het papier opnieuw voorzichtig over de hoek, waarna we alles glad strijken. Bij een dikker vliesbehang, zoals hier, kan een vochtige doek helpen om het papier rond de hoek te plooien. Als laatste kan je dan het overschot aan de randen bijsnijden.
Nu hebben we nog een kleine strook over boven het raam. Ook hier besteden we bij het lijmen extra aandacht aan de randen en naden. Met een reststuk bedekken we vervolgens ook het laatste beetje muur. Voor we dit plooien langs het raam, snijden we het overschot weg. Ook de overlap met de vorige baan snijden we door. Door door beide lagen van het papier in één keer te snijden, ben je zeker dat het papier niet overlapt en mooi aansluit. Vergeet hierbij niet het stuk van de ene baan van onder de baan erover te halen. Ook in de hoek tussen de twee ramen, waar er een moeilijke aansluiting is, verzekeren we zo een mooie overgang. De overlappende delen worden samen doorgesneden in de richting van de hoek. Dan kan je het stuk papier er onder wegnemen. Nu kunnen we alles volledig glad strijken.


Een spatie tussen je naden is dus niet zo erg. Eens de lijm droog is, ga je na welke naden te ver open staan. Het kan zijn dat het papier bij het drogen wat gekrompen is en je zelfs een perfecte naad moet vullen. Dat doe je door er met een spatel met krimprij vulmiddel dwars over te gaan. Vervolgens volg je de naad met je spatel om het teveel aan product weg te halen. Zo verzeker je een naadloze overgang tussen de verschillende stroken behang.
Wanneer het vulmiddel droog is, kan je beginnen schilderen. Tape ondertussen de ramen en deuren af om te voorkomen dat je deze meeverft. Druk de tape goed aan zodat de verf er niet onder kan.
Verven doe je eerst met een geschikte primer die ervoor zal zorgen dat je straks een egale afwerking hebt. Roer de verf goed door, van onder naar boven, vooraleer je ze in een verfbak giet. Zo verdeel je de verschillende chemische elementen in de verf.
Beginnen doen we met het plafond. Schilder eerst alle randen met een borstel of kleine roller. Werk in grote vlakken van ongeveer één vierkante meter, zodat je nat in nat kan schilderen. Nadat je alle randen hebt geschilderd, kan je met een roller op een telescopische steel het volledige plafond verven. Werk telkens in vlakken en verdeel de verf goed over het oppervlakte. Op de verpakking staat hoeveel verf je normaal verbruikt per vierkante meter. Hou je hier ook aan. Dit is een soort richtgetal zodat je de verf goed verdeelt. Door nat in nat te werken, mee met de lichtinval, zal je na het drogen minder kans hebben op donkere lijnen in je verf.
Na het plafond kan je meteen ook de muren gaan schilderen. Terwijl die drogen, kan je dan nog de deurlijsten gaan verven. Schilder hierbij eerst de hoeken en kanten met een borstel. De grotere oppervlakken kan je met een verfrol aanpakken.
Wanneer je primer droog is, kan je de aansluiting tussen muur en plafond afwerken.


Breng de kit aan tussen muur en plafond. Neem een spons en wat water bij de hand en strijk met de nagel van je duim het teveel aan kit weg. Gebruik de spons om je nagel telkens proper te maken. Strijk als laatste de kit nog glad met een natte wijsvinger. Acrylaatkit mag je met zuiver water gladstrijken, zelfs met een spons. Zorg er wel voor dat je niet te veel water gebruikt en niet te hard drukt om een mooie naad te krijgen.
Werk op die manier alle naden tussen muur en plafond glad. Ook de naden van je ramen, deuren en binnenhoeken kan je zo dichten.
Onze laatste stap is een eindlaag aanbrengen op plafond en muren. Hier kiezen we voor een witte verf. Deze zal de ruimte optisch vergroten. Door zowel de muur als het plafond in dezelfde tint te schilderen zal de ruimte optisch veel groter lijken dan ze eigenlijk is.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.