Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe de maten van je raam interpreteren

Als je online ramen bestelt, dan moet je voor de opmaak van je offerte thuis zelf de afmetingen nemen en de maten doorgeven. Maar waarop je je voor die maten hoort te baseren, kan per situatie verschillen.

Transciptie 

Als je online ramen bestelt, dan moet je voor de opmaak van je offerte thuis zelf de afmetingen nemen en de maten doorgeven. Maar waarop je je voor die maten hoort te baseren, kan per situatie verschillen.

 

 


Man 1

 

Als je ramen bestelt, heb je altijd de hoogte en breedte van je raam die de productiemaat bepalen. Dus je raam zelf… Dat heeft een bepaalde breedte, een bepaalde hoogte. Samen vormen ze de productiemaat van je product. Ken je de productiemaat al van in het begin, dan kun je direct van daaruit beginnen. Bijvoorbeeld: je hebt je oude ramen uitgebroken en je wilt opnieuw voor kunststof kiezen, met ongeveer hetzelfde profiel… Dan kun je die productiemaat overnemen.


Man 1
Let op: de productiemaat is de totale maat, inclusief de opties. Dat wil zeggen: heb je een monoblok besteld… Heb je een overbruggingsdorpel… Dan maakt dat allemaal deel uit van de productiemaat, ofwel de totale maat.
Alhoewel je je in dit specifieke geval dus op de maten van de oude ramen kunt baseren, ben je in alle andere gevallen wel verplicht om de raamopeningen op te meten. In feite is dat sowieso de veiligste manier om een correct resultaat te bekomen.

 

 


Man 1
En dan heb je twee soorten openingen in de muur: er is onder andere de muur met slag, zoals je hier ziet. Dat wil zeggen – en ik sta hier zogezegd aan de binnenkant van de woning – dat de buitensteen zichtbaar is aan de binnenkant van de woonst… De rug dus. Dus dat vormt de slag, dit hier. Ofwel heb je geen slag. Ook hier sta ik aan de binnenkant van de woning. Dit hier is een muur zonder slag. Je ziet dat hij hier gewoon rechtdoor gaat.


Man 1
Dit zijn de twee meest voorkomende situaties in België. En dan, wat moet je doen? Als je een muur met slag hebt, zoals hier, dan komt je raam – dit hier is een hoek van een raam… Dit hier is de binnenkant, de kant met de scharnieren… En ik sta aan de binnenkant van de woning… Dan komt dit dus achter de slag. Bij kunststof is dat 2,5 centimeter achter de slag, bij aluminium is dat 1,5 centimeter achter de slag. Dat wil zeggen dat de productiemaat, dus de breedte en hoogte van je raam, links 2,5 centimeter en rechts 2,5 centimeter breder zal zijn dan de opening, en 2,5 centimeter hoger dan de opening. Onderaan niet, tja, omdat hij daar op een blauwsteen staat.


Man 1
Dus bij een muur mét slag, zoals je hier ziet, gaat onze website automatisch 5 centimeter toevoegen aan de breedte van de opening in de muur, en 2,5 centimeter aan de hoogte. Je hoeft je daar dus ook geen zorgen in te maken, want de website berekent automatisch de productiemaat aan de hand van de opgegeven maten van de opening in de muur.


Man 1
Heb je een muur zonder slag, dan is het anders. Dan is de productiemaat kleiner dan de opening. Waarom is dat? Hier heb je geen slag om je raam achter te steken, dus wat doen we dan? We gaan het raam hier een centimeter kleiner maken… Boven een centimeter kleiner maken… En hier een centimeter kleiner maken… Waarom? Als je een steen hebt die een klein beetje uitsteekt, of wat mortel of zo, dan hoef je niet te kappen of slijpen. Dan heb je immers altijd een centimeter speling om je raam er vlot in te krijgen.


Man 1
Bij een muur zonder slag, zoals in dit geval, gaat de productiemaat van je raam in de breedte twee centimeter kleiner zijn, en een centimeter kleiner in de hoogte. Zo gaat hij vlot in de opening. Als je op de website dus de opening opgeeft van de muur zonder slag, dan gaat de site dit automatisch berekenen. Hij zal twee centimeter in de breedte aftrekken en ook een centimeter aftrekken in de hoogte. Dan hoef je daar zelf dus ook niet over na te denken.


Man 1
Wil je zorgeloos bestellen, maar ben je nog niet zeker van de maten, de opties of eventueel zelfs de kleuren? Vraag dan zeker een nameting na. Dan komt onze opmeter op de werf nog eens alles nakijken en bespreek je met hem het volledige dossier, en dan kun je alles nog aanpassen. Dan kun je zelfs nog veranderen van aluminium naar pvc, je kunt alle kleuren of opties nog aanpassen, de formaten, modellen,… Noem maar op.
Wil je bijkomende informatie, aarzel dan niet om – ook zonder afspraak – tijdens de openingsuren eens binnen te springen in de toonzaal.

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.