Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Dak renoveren met Roger

Je zolder is vaak één van de laatste ruimtes op je lijst om af te werken. Toch zal het opbrengen om hier de nodige aandacht aan te besteden. Een eerste stap is controleren of de structuur wel in orde is. Je dak moet stabiel en wind- en waterdicht zijn. Beschikt je zolder niet over een onderdak? Dan zal je dat moeten voorzien. Hoeveel je van je dak gaat aanpakken, hangt af van wat er nodig is. Laten we even kijken hoe de volledige renovatie van een dak verloopt.

Transciptie 

Je zolder is vaak één van de laatste ruimtes op je lijst om af te werken. Toch zal het opbrengen om hier de nodige aandacht aan te besteden. Een eerste stap is controleren of de structuur wel in orde is. Je dak moet stabiel en wind- en waterdicht zijn. Beschikt je zolder niet over een onderdak? Dan zal je dat moeten voorzien. Hoeveel je van je dak gaat aanpakken, hangt af van wat er nodig is. Laten we even kijken hoe de volledige renovatie van een dak verloopt.


Een dak vernieuwen laat je best over aan de vakman maar er zijn een aantal zaken waarbij je kan helpen. Afbraakwerken hoort daar bij, mits je steeds je eigen veiligheid in acht neemt.
Begin eerst met het wegnemen van de dakpannen. Wie deze wil hergebruiken gaat het best voorzichtig te werk. Stapel ze netjes tegen elkaar en nooit op elkaar.
Vervolgens kan je de oude lattenstructuur verwijderen met een hamer en koevoet of met een reciprozaag. Die gaat door metaal en hout.
Hou er rekening mee dat dit een groot werk is waarbij veel afval zal vrij komen. Een kraan of hoogtewerker en een container om het afval efficiënt af te voeren zullen een grote meerwaarde zijn. Voorzie ook valbeveiliging en persoonlijke bescherming om de veiligheid te garanderen.
In sommige gevallen zal je de kepers, of toch een deel ervan, kunnen recupereren. Hetzelfde geldt voor de gordingen. Indien deze moeten vervangen worden, dan zal dit stuk per stuk gebeuren om de stabiliteit van het dak niet in het gedrang te brengen.


Eens je dak afgebroken is, kan de opbouw van het nieuwe dak beginnen. Bij een standaard gordingendak begint dit met de horizontale balken, de gordingen, die ingemetseld worden in de muurplaten. Deze balken steunen op het gebinte en vormen de steunpunten van je volledige dakstructuur. Op de gordingen komen verticale balken, de kepers. Die dienen als ondersteuning van het onderdak. Dat kan dan uit panelen of een folie bestaan. Die worden vastgemaakt met tengellatten. Deze verticale latjes zorgen voor de nodige luchtcirculatie tussen het onderdak en de dakpannen. Hierop komen nog horizontale pannenlatten waaraan de dakpannen komen.
Moet de volledige dakstructuur aangepakt worden? Dan zal je starten met het vervangen van de bovenste gording, de nokbalk. De oude balk wordt dan in stukken gezaagd, maar niet vooraleer de nodige ondersteuning is voorzien. De nieuwe nokbalk komt dan in de plaats. Vaak zijn dit meerdere balken. Die worden één voor één geplaatst en verbonden via een schuine las. Die las zal voor de nodige steun zorgen gezien de balk een grote last zal moeten dragen. Eens de balken geplaatst zijn, worden ze nog gefixeerd met nagels. Het plaatsen van zo’n nokbalk is geen sinecure en laat je dus best over aan een vakman.
Ook de andere gordingen worden op die manier vervangen. Daarna worden de kepers waar nodig vervangen. Die worden telkens aan de gording bevestigd met nagels. Indien nodig kan je het hout van je dakstructuur nog gaan beschermen met een ontwormmiddel. Dat kan je preventief toepassen en is dus ook wanneer je je dakstructuur niet hoeft aan te pakken een goeie zet.
Op de kepers komt dan het onderdak. Dat moet wind- en waterdicht zijn om je zolder af te schermen van de weersomstandigheden maar het moet ook ademen om condens te vermijden aan de geïsoleerde binnenzijde van je dak.
De folie wordt vastgenageld met tenggellatten. Dwars op de tengellatten komen dan de panlatten. Die dienen om de dakpannen aan op te hangen. De afstand van deze latten wordt dan ook aangepast aan het formaat van de dakpan.
Als laatste worden de dakpannen geplaatst. Starten gebeurd dan met de kantpannen, indien je daarvoor kiest, en de bovenste rijen. Die bovenste pannen worden eerst geplaatst om meteen ook de nokpannen te kunnen plaatsen, nu de nok nog bereikbaar is.
De dakpannen haken vast aan de panlat met een panhaak. Die haak is dan het steunpunt voor de dakpan in de rij erboven. De dakpannen passen mooi in elkaar maar hebben nog wat speling waardoor je de volledige rij kan doen passen in de breedte van het dak. Het is dus wat proberen om je rij mooi te krijgen maar eens deze ligt, kan je de andere rijen hierop laten aansluiten.
Bovenaan kan het zijn dat je de dakpannen wat moet inkorten. Dat gebeurd dan met een haakse slijper met een vol diamandblad.
Op de nok zelf komen nokpannen of vorsten. Onder de nokpannen komt dan een hoekkeperrol of ventilerende dichtingsband. Die bevat loodverdichting aan de buitenkant, voor extra waterdichtheid, en een ventilatiestrook in het midden. Langs onder zit er kleefband om hem gemakkelijk op de pannen te monteren.
Als de nokpannen geplaatst zijn, kan je verder werken. De panhaken bevestig je om de pan, zodat ze geschrankt geplaatst worden. Met een metserstouw als referentie kan je makkelijk je dakpannen op één lijn plaatsen. Onderaan moet het dak netjes boven de dakgoot uitkomen zodat het water dat op de dakpannen valt via de dakgoot kan afgevoerd worden.


De dakgoot vernieuw je indien nodig ook. Die heeft een belangrijke functie en een correcte werking ervan zal vochtproblemen voorkomen.
In principe heb je twee soorten dakgoten. Hanggoten of mastgoten worden los tegen de muur of aan de kepers bevestigd met beugels. Deze vernieuwen is dus een kwestie van de beugels los te schroeven, deze te vervangen en de nieuwe goten hierin te plaatsen. Uiteraard let je er steeds op dat je goot correct afloopt om een goede afwatering te verzekering. Waar nodig dicht je ook de naden met een waterdichte kit.
Bakgoten zijn dan weer een onderdeel van je dakstructuur en vernieuw je dus het best met het dak. Je hebt kant en klare modellen maar vaak wordt de bakgoot op maat gemaakt met OSB. Hierop komt er dan een waterdichte laag lood of EPDM, die deels onder het onderdak geplaatst wordt om zeker te zijn dat het water van het dak netjes in de bakgoot loopt. De zij- en onderkanten van de bakgoot worden dan meestal bekleed om een mooie afwerking te krijgen.


Wil je de zolder echt gebruiken, dan heb je uiteraard voldoende licht nodig. Een dakraam kan dan nodig zijn.
Vernieuw je je dak? Dan kan je meteen een raam voorzien in je dakstructuur. Maar je kan er ook achteraf een gaan maken.
Maak daarvoor eerst een opening in je isolatie en onderdak. Doe dit ongeveer twee centimeter groter dan het gekozen dakraam.


Als je aan je dakpannen kan, dan kan je die voorzichtig beginnen weghalen. Maak een opening die ongeveer 15 centimeter groter is dan je raamkozijn. Verwijder eventueel ook de pannenlatten.


Om een raamkader te plaatsen zal je een aantal kepers moeten onderbreken om er een raveel, een binnenkader te steken. Dat raveel zal als steun dienen en is twee centimeter groter dan het eigenlijke raam. Belangrijk hierbij is dat je de draagkracht van je dak niet in gedrang brengt.
Zorg dat onderzijde van het raveel mooi pas ligt en alle hoeken haaks zijn. Plaats de balken gelijk met de bestaande kepers. Bevestig ze met verstevigingshoeken.

 


Vervolgens kan het dakraam in de opening geplaatst worden door een vakman of volgens de richtlijnen van de fabrikant.
Eens het raam geplaatst is, moeten alle aansluitingen wind- en waterdicht gemaakt worden.
Onderaan het raam gebeurd dit meestal met een waterdichte slab die het water van het raam over de dakpan zal geleiden. Boven het raam komt een afvoergoot. Rondom het raam komt ook een afwateringsgoot die het water rond het raam zal leiden, weg van de naden. Dit alles wordt dan nog netjes weggewerkt met een bedekkend kader. Als laatst gaat alle dakpannen terug op hun plaats.


Ben je zeker dat je dakstructuur in orde is? Dan zorg je er het best ook voor dat je zolder geïsoleerd is voor je deze gaat inrichten. Wie de zolder wil gebruiken als opbergzolder, kan er ook voor kiezen om enkel de vloer te gaan isoleren.
Moet je je dak gaan isoleren? Dan heb je de keuze om met minerale wol te werken die je tussen de structuur plaatst of met isolerende panelen die op de structuur komen.
Bij deze laatste kan je dan ook kiezen voor panelen met een afwerking. Zo heb je panelen die meteen zijn voorzien van een gipskarton of zelfs een geschilderd paneel zodat je niet alleen je zolder isoleert maar ook meteen je wanden afwerkt.
Denk in elk geval ook aan de luchtdichtheid van je woning en plaats waar nodig een ononderbroken dampopen folie.
Hoe je de zolderwanden precies kan isoleren kan je uitgebreid vinden op onze website.
De structuur van je zolder staat nu in orde en je kan beginnen aan de binnenafwerking en -inrichting. Maar dat is voor een volgende keer. Wil je deze uitzending herbekijken? Neem dan zeker een kijkje op dobbit.be

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.