Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

ZOLDER INRICHTEN MET ROGER

We hebben al gezien hoe je je zolder structureel in orde kan brengen. Maar wil je die ook gebruiken, dan moet je denken aan de afwerking en inrichting. Ook daar zijn er een aantal stappen die je kan doorlopen.

Transciptie 

We hebben al gezien hoe je je zolder structureel in orde kan brengen. Maar wil je die ook gebruiken, dan moet je denken aan de afwerking en inrichting. Ook daar zijn er een aantal stappen die je kan doorlopen.


Is structureel alles aanwezig in je zolder? Dan kan je beginnen aan de afwerking.
Waar nodig kan je nutsvoorzieningen voorzien. Het makkelijkste is om deze door te trekken van het verdiep er onder. Zeker bij een houten draagstructuur is dit eenvoudig, gezien je de kabels en buizen tussen vloer en plafond kan inwerken. Let er wel op bij je elektriciteit dat je slechts 8 aansluitpunten mag hebben per kring. Indien nodig zal je dus een kring moeten bijmaken.


Eens je nutsvoorzieningen er liggen kan je je wanden gaan afwerken met behulp van gipskarton of je kan panelen in composiet of PVC plaatsen.
In sommige gevallen zal je die panelen meteen aan je kepers kunnen bevestigen. In andere gevallen zal je eerst een latwerk moeten voorzien om de panelen te kunnen bevestigen en eventueel een effen vlak te verkrijgen. Of je dat latwerk verticaal, dan wel horizontaal plaatst en hoeveel afstand je tussen de latten laat, is afhankelijk van de panelen die je kiest en de maten hiervan.
Om je lattenstructuur de bevestigen, kan je ze schroeven of vastnagelen aan de kepers. Met behulp van een reststuk op maat kan je makkelijk de juiste afstand tussen de latjes aan te houden. Ook rond het dakvenster kan het nodig zijn om latjes te plaatsen. Hou dan zeker rekening met de dikte van je panelen om deze mooi te laten aansluiten op het venster.
De panelen zelf zijn voorzien van een tand en groef die je makkelijk in elkaar kan klikken. De bevestiging van de panelen gebeurd door deze vast te nieten of nagelen in de lip. Sommige panelen zijn ook voorzien van clips waarmee je ze kan vastmaken.
Om het dakraam af te werken kan je dan dezelfde panelen met een polymeerkit bevestigen.
Net zoals bij vloerbekleding, laat je bij wandbekleding telkens een uitzetvoeg. Die kan je nadien makkelijk wegwerken met een afwerkingsprofiel of hoekprofiel.
Een andere manier om de schuine wanden te bekleden is met behulp van OSB panelen. Ook die kan je krijgen met een tand en groef. Plaats de groef telkens naar beneden, zo hoef je nergens de tand te verwijderen. Zorg ook dat de letterzijde telkens naar voor zit, zodat ze altijd goed passen.
Op maat zagen doe je met een handzaag of een decoupeerzaag. De rijen plaats je best geschrankt. Je kan een nieuwe rij dus starten met een reststuk van de vorige rij. De planken bevestig je met schroeven of je kan ze ook vastnagelen. Plaats de nagels dan wat schuin zodat ze zich vastklemmen en de plank niet loskomt.
Waar nodig kan je uitsparingen maken met de decoupeerzaag om de panelen goed te doen aansluiten.


Waar nodig kan je nog tussenwanden plaatsen. Neem zeker een kijkje op onze website om te weten hoe dit moet. Of misschien moet je nog een veilige en geïsoleerde inkom maken voor je trapgat? Ook dan kan.
Plaats daarvoor om te beginnen een grondbalk waarop je structuur zal komen. Hou hierbij rekening met je deur en de structuur van je dak. Boor waar nodig voor en schroef de balk vast. Met een sluitring kan je vermijden dat de schroef zich door de balk trekt.
Op de grondbalk monteer je om de 40 centimeter een steunbalkje waarop later dan de rechtopstaande delen kunnen vastgeschroefd worden.
Bij de hoek laat je voldoende ruimte om een balk te kunnen plaatsen.
Plaats nu eerst de diagonale balk. Zorg dat die goed vast hangt. Schroef hem dan ook tot in de dragende structuur van het dak.
Nu kan je de opstaande delen van je kader plaatsen. Bevestig deze met schroeven of nagels. Wanneer je los komt van de schuine zijde, plaats je bovenop de latten nog een horizontale lat om je kader te verstevigen.
Aan de muurzijde bevestig je ook enkele steunbalken om het plafond van de inkom en de deur te kunnen bevestigen.
Nu nog het kader voor bovenaan. Bevestig eerst je zijdes haaks op elkaar. Bevestig dan om de 40 centimeter nog een balk. Pas het kader al eens uit en teken af waar dit komt.
In principe kan je nu al een zijde van de inkom gaan bekleden en ook het dak kan je al gaan afwerken. Let er hierbij op dat je de panelen mooi laat aansluiten op de dakstructuur. Laat een spatie onderaan de dakstructuur open om deze mooi te laten aansluiten op de muur.
Je kan alles nu gaan isoleren. Dan kan je het dak op de inkom bevestigen en ook de buitenzijde gaan bekleden. Als laatste kan je nog een deur plaatsen.
Monteer daarvoor eerst het deurkader en plaats dit in de opening. Controleer of alles waterpas staat en bevestig het kader. Monteer de scharnieren en de deur en werk af met deurlijsten.


Je zolder is nu af. Tijd om deze in te richten met een nieuwe vloerbekleding, wat behangpapier en een likje verf.
Wil je nog extra kastruimte? Dan is het natuurlijk slim om de ruimte onderaan je schuine wand te benutten.


Met een schuifdeur kan je er eenvoudig een kast van maken.
Bevestig daarvoor rails aan je schuine zijde. Met behulp van houten blokjes, kan je ervoor zorgen dat deze recht komen te hangen.

 


De kaders moet je mooi haaks in mekaar steken. Daarna kan je ze gaan bekleding naar wens.
Ook op de vloer zijn geleiders voorzien. Daarom voorzie je onderaan je deur nog een sleuf die over de geleider kan schuiven.
Monteer daarna de beugels op het kader van je deur en bevestig deze aan de wieltjes van het railsysteem. Controleer of alles mooi recht hangt en bevestig dan ook onderaan de geleiders.


Een andere leuke manier om de ruimte onder het schuine dak optimaal te benutten is met een zolderkast op wieltjes.
Laat hiervoor je hout op maat zagen in je lokale doe-het-zelf.
Begin met het uitleggen van het kader voor je onderstel. Duidt aan waar je het kader zal bevestigen. Boor voor. Lijm je verbinding in en schroef het hout aan elkaar vast.
Bevestig daarna het blad op het kader. Dat kan door een lat op maat te zagen en deze vast te lijmen en vervolgens te schroeven aan zowel het kader als het blad. Of je kan het blad ook gaan vastnagelen op het kader. Voorzien ook dan voldoende lijm.
Vooraan kan je dan nog een plint bevestigen om het geheel mooi af te werken.
Bevestig dan nog je wielen onderaan het kader. Zorg dat je wielen hoog genoeg zijn zodat het kader niet over de vloer sleept.
Je kan het kader dan al gaan schilderen.
Tijd om de kast in elkaar te monteren. Neem er eerst de legplanken bij. Bepaal op een van de kopse kanten waar je precies de deuvels wil. Nu is het zaak om die punten precies over te zetten op de andere platen. Leg daarom de legplanken precies gelijk. Zet de markeringen eerst over op de kopse kanten van de andere legplanken. Draai daarna een van de planken 180° en zet de punten weer over aan de andere kant. Doe dat zo tot je alle punten op alle kopse kanten van de legplanken hebt overgezet. Bij de bovenste plank moet je de deuvelverbinding onderaan de plank maken zodat deze op de zijwanden van de kast kan gemonteerd worden. Zet daarom de markering onderaan je plank. Bepaal dan nog waar je je deuvelverbinding op de zijwanden gaat maken. Bekijk hoe hoog je je legplanken wil en zet de punten dan over.
Je kan de gemarkeerde punten nu gaan boren. Duidt met een stuk plakband op je boor aan hoe diep je mag gaan. Boor eerst alle gaten op de zijwanden. Boor dan pas in de kopse kanten. Om te bepalen hoe diep je daar mag gaan, plaats je een deuvel in een boorgat op de zijwand. Zet er je boor naast en duidt de maat aan. Reken een paar millimeter extra.
Schuur je planken glad en tape af waar je deuvelverbindingen zijn. Schilder dan je volledige kast.
Als die droog is, monteer je de kast met lijm en de deuvelverbindingen aan elkaar. Klem ze daarna goed vast en laat alles drogen.
Plaats als laatste nog de rug op je kast. Schroef deze vast in de zijwanden en de legplanken.
De kast kan je vervolgens op je plateau monteren. Schroef de twee dan stevig aan elkaar vast.
Je hebt nu extra kastruimte om je zolderruimte optimaal te benutten.
Nu je zolder volledig afgewerkt is kan je er enkel van genieten. Wil je meer leren? Bezoek dan zeker onze website.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.