Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

HET ZELFBOUWHUIS - AFLEVERING 86

Overzicht van de afgewerkte woning - Ep. 86 - In deze laatste aflevering van Het zelfbouwhuis geven we je een rondleiding in de afgewerkte woning. We werpen nog een laatste blik op het oorspronkelijke huis waarmee we gestart zijn en tonen daarna ruimte per ruimte het eindresultaat van onze inspanningen!

Transciptie 

In de vorige aflevering deden we de allerlaatste ingrepen voor we het huis kunnen gaan bewonen.

We lieten de binneninstallatie van ons sanitair keuren en installeerden nog een waterverzachter. Zo zijn we blijvend verzekerd van een duurzame sanitaire installatie én zacht water.


In deze laatste aflevering van Het zelfbouwhuis geven we je een rondleiding in de afgewerkte woning.

We werpen nog een laatste blik op het oorspronkelijke huis waarmee we gestart zijn en tonen daarna ruimte per ruimte het eindresultaat van onze inspanningen!


Het verhaal van Het zelfbouwhuis begon met de aankoop van een oude woning.
Bij een bezoek aan de woning werd duidelijk dat er nog heel wat werk aan de winkel was.

De tuin kon bijvoorbeeld wel een upgrade gebruiken. Net als de badkamer.

Er waren ook verzakkingen in de vloer, én er waren op verschillende plaatsen vochtproblemen. Daarnaast was ook de elektriciteit aan vernieuwing toe.

Het dak was niet geïsoleerd en de verdiepingsvloer in balk-potten opbouw was niet voldoende stevig.
Al deze bevindingen deden ons besluiten om over te gaan tot een totaalrenovatie en het huis dus een complete make-over te geven…
Deze oude woning had geen comfort en zou een ware transformatie moeten ondergaan. De architecte kreeg de opdracht om de volgende wensen te realiseren:
Het moet een hedendaagse en mooie gezinswoning worden…
Met veel ruimte en licht.
De woning moet energiezuinig zijn.

Ze moet goed geïsoleerd zijn…

met een aangenaam binnenklimaat…

en voorzien van de nieuwste technieken.
Ze moet budgettair interessant zijn door veel zelf te doen, in samenwerking met vakmensen.
Renoveren is de toekomst, het aantal mensen dat renovatie verkiest boven nieuwbouw neemt elk jaar toe.

Bij renovatie kun je de kosten spreiden in de tijd en kun je veel zelf doen. Echte doe-televisie dus voor zelfbouwers.
Met een bezoek ter plaatse kreeg de architecte een beeld van de startsituatie, zodat zij onze wensen optimaal kon omzetten in de praktijk, met een nieuw ontwerp en een concreet bouwplan.
Daarna konden de bouwwerken beginnen.


Bij de volledige verbouwing van de woning probeerden we zo veel mogelijk te besparen, om zo de kosten te drukken.

In totaal konden we zo het mooie bedrag van 103.110 euro besparen!
De essentie van onze besparingen was: zo veel mogelijk zelf doen.

Als je kan meehelpen met de aannemer en zo zijn werkuren kan reduceren, kun je al behoorlijk wat geld uitsparen. Zeker als je rekent dat de gemiddelde uurprijs van een aannemer 40 euro is.
Ongeveer 43.000 van de 103.110 euro konden we besparen in de ruwbouwfase, omdat we daar heel veel zelf konden doen.

Ruwweg waren er daar 4 grote besparingsposten te onderscheiden:
Ten eerste had je de afbraakwerken. De bijgebouwen nam een gespecialiseerde afbraakfirma voor z’n rekening, maar daarnaast konden we veel zelf slopen. Op die manier spaarden we zo’n 220 werkuren, of omgerekend 8.500 euro uit.
Daarnaast konden we bij betonwerken ook het aantal manuren van de aannemer heel wat inperken door mee te helpen.

Zowel bij de funderingen, drukvloeren als betonbalken waren er heel wat zaken die we konden doen, zodat we uiteindelijk zo’n 13.000 euro konden besparen.
Een derde grote bron van besparingen, was de metselwerken.

We hoefden daarvoor niet zelf te kunnen metselen, maar dienden de aannemer, waardoor deze werken een stuk vlotter verliepen.

Op die manier konden we de kosten met ongeveer 4.000 euro verminderen.
Ten slotte werd er veel meegewerkt bij de opbouw van de daken.

Mits wat uitleg konden we hier opnieuw een aanzienlijke spreekwoordelijke duit in het zakje doen en zo 7.500 euro extra besparen.
Naast deze vier grote categorieën, wonnen we extra budget in de ruwbouwfase met kleinere klusjes. We deden alles wat we konden om de bouw en de aannemer vooruit te helpen.
Denk dus nooit dat je geen steentje kan bijdragen, want alle kleine dingen, van de werf opruimen tot materiaal ophalen, dragen bij tot een grote besparing!
Na de ruwe werken, kunnen we nog één grote besparingspost onderscheiden, namelijk de nutsvoorzieningen…

We plaatsten die met behulp van zelfbouwpakketten, waardoor we heel wat konden besparen door zelf de nodige slijpwerken, het leggen van de leidingen en het installeren van de onderdelen te doen.

Grofweg konden we zo op de voorzieningen van de afvoerleidingen, de verwarming, het sanitair, de ventilatie, de zonnepanelen en de elekriciteit ongeveer € 25.000 uitsparen.
De andere kostenbesparingen in deze fase haalden we vooral uit het meehelpen met het isoleren en luchtdicht maken van de woning.
De tuin lieten we het grotendeels door een vakman aanleggen, maar door onze keerwand, de omheining en de grondspots volledig zelf te plaatsen, konden we toch € 5.040 winnen.
Het spreekt voor zich dat kosten besparen in de afwerkingsfase niet evident is, want dit moet met de nodige kennis van zaken gebeuren en bepaalt de nette uitstraling van je woning.

Veel van deze zaken werden dus aan vakmensen overgelaten, zoals de pleister- en schilderwerken, de installatie van de keuken, de binnendeuren, de gietvloer en het spanplafond…
Bij het leggen van de natuursteentegels op het gelijkvloers konden we de vloerder wel meehelpen, zodat we toch 140 werkuren of 5.600 euro konden uitsparen.
Het plaatsen en plamuren van de valse voorzet- of scheidingswanden en het vals plafond, was een van de weinige dingen die we wel zelf konden aanpakken. Zo spaarden we toch 9.280 euro extra.
En door ten slotte ook zelf onze badkamertoestellen en -meubels, en de toiletten te installeren, en te kiezen voor maatkasten die we zelf konden opbouwen, konden we het bespaarde bedrag nog aandikken met 4.800 euro.
Al onze vele inspanningen samen, die ons veel tijd, bloed, zweet en tranen kosten, leverden ons dus uiteindelijk een aanzienlijke besparing van 103.110 euro op!


We gaven jullie hierbij een volledige inkijk in de verbouwingswerken van Het zelfbouwhuis. Nu, 86 afleveringen later, kunnen we jullie het resultaat laten zien van deze inspanningen!


Na de ruwbouwwerken wierpen we al een blik op de indeling van de woning. Aan de hand van deze indeling gaan we nu ruimte per ruimte bekijken wat het eindresultaat geworden is.
We starten aan de straat.

Wanneer we via de voordeur binnengaan, komen we in de living terecht.

In eerste instantie was dit nog een open ruimte, maar ondertussen hebben we hier een valse wand met inbouwkast en schuifdeur voorzien.

Op die manier is de inkom afgescheiden van de woonkamer.
De living zelf is uiteindelijk zo’n 20 m² groot. Ruim genoeg om een mooi hoeksalon te plaatsen.

De televisiewand werd afgewerkt met een decoratieve stuctechniek en inbouwboxen.


Wanneer we van aan de voordeur rechtdoor wandelen, passeren we het toilet dat onder de trap geïnstalleerd werd. Daarna komen we in de eetkamer terecht.

Deze ruimte is iets groter dan de living, dus kunnen we er gemakkelijk een lange tafel met bijpassende hangkast zetten.
In de eetkamer hebben we via de grote raampartij met schuifdeur, veel licht en een mooi zicht op de tuin.
De aansluiting tussen onze living en de eetkamer, én tussen de eetkamer en de voordeur, kan zowel open als gesloten gemaakt worden, door middel van schuifdeuren.
De verbinding met de volgende kamer – de keuken – is volledig open, want daar staat enkel een wand in het midden als afscheiding.

Op die manier krijgen we een open ruimte met een volledige glazen wand aan de kant van de tuin.
We kozen voor een strakke keuken met kastenwand en een apart eiland, dat voorzien is van een donker werkblad in natuursteen.

Boven het eiland plaatsten we een verlaagde luifel, om zo de dampkap strak in het geheel te kunnen wegwerken.
De openheid van de ruimte wordt samen met de lichtrijke glazen wand aan de tuinzijde, mee in de verf gezet door het doorlopende spanplafond en de natuurstenen vloertegels.
In de keuken is er opnieuw een accentmuur waar de televisie aan opgehangen is.

En de ingebouwde schilderijrails van het spanplafond zorgen ervoor dat we onze ruimtes extra kunnen aankleden met schilderijen of fotokaders naar keuze.
Wanneer we van de keuken verder wandelen, richting de achterzijde van de woning aan de kant van de tuin, passeren we nog de wasruimte, waar zowel de wasmachine en droogkast als de diepvries gestockeerd staan.

Deze ruimte is wel afgesloten door deuren, om eventuele geluidsoverlast van de huishoudtoestellen tot een minimum te beperken.
Op het einde van de gang, tussen de wasruimte en de achterdeur, werd de strakke lijn doorgetrokken met een blokdeur en witte inbouwkasten.
De wasruimte kunnen we dus bereiken via de kant van de tuin, maar ook als je van de voordeur komt, geraak je er vlot.

Hier werd een pivotdeur geplaatst om de laatste 2 aanpalende binnenruimtes op het gelijkvloers van de eetkamer en keuken af te scheiden.

Na de wasplaats heb je uiteindelijk nog de technische berging, waar onze elektrische kast, de collectoren voor de vloerverwarming, de wasverzachter, de regenwaterpomp en de alarmcentrale gesitueerd zijn.
Aan deze gang, recht tegenover de voordeur werd een tweede achterdeur voorzien, die uitkomt onder onze carport.
Daarmee hebben we het gelijkvloers gezien. Dit is een heel open verdiep geworden, waar indien nodig verschillende ruimtes kunnen afgesloten worden met schuif- of pivotdeuren.

De grote ramen aan de tuinzijde bezorgen ons bovendien veel lichtinval en een perfect zicht op de tuin.


Tijd nu om naar de eerste verdieping te gaan!

Wanneer je de trap – die we bekleedden met natuursteentegels – bovenkomt, heb je aan de linkerzijde een eerste slaapkamer.

In deze kamer plaatsten we een zwarte inbouwkastenwand, die dienst doet als kleerkast.
Wanneer je aan het uiteinde van de trap naar rechts gaat, kom je eerst een toilet tegen, om daarna in de hobbyruimte te eindigen.

Deze ruimte is volledig open, en dus niet voorzien van deuren, en zal dienstdoen als bureau.
De hoogte van onze ruimtes is beperkt, doordat we moesten voortbouwen op die van de oorspronkelijke woning. Maar door een doorlopend plafond en vloer, in lichte kleuren te kiezen, behouden we een ruim gevoel. Zeker in combinatie met de grote raampartijen.
Ga je nu langs de hobbykamer naar rechts, dan heb je naast de trap nog een douchekamer.

Dit is een relatief kleine badkamer, maar met zijn inloop-regendouche en wastafel heeft die alles wat nodig is.
Op zowel het eerste als tweede verdiep kozen we trouwens voor een PU-gietvloer als vloerafwerking. Die is makkelijk te onderhouden, vroeg weinig opbouwhoogte en konden we ook laten doorlopen in onze inloopdouche.


Om de overgang naar de bovenste verdieping te maken, opteerden we voor een houten Z-trap in eik met bijhorende leuning met geïntegreerde led-verlichting.
Het tweede verdiep kunnen we amper nog herkennen in vergelijking met de ruwbouwfase. Toen was de hele verdieping nog een open ruimte, die we nu door valse wanden te plaatsen verder opgedeeld en ingericht hebben als master bedroom.
Wanneer we de trap bovenkomen, hebben we opnieuw eerst een toilet.

Hier werd gekozen voor een simpele schilderdeur om de ruimte af te sluiten.
In hetzelfde vlak als de toiletdeur plaatsten we inbouwkasten, waarmee we een soort dressing creëren.

Achter deze kastenwand lieten we ook een schuifdeur installeren, die toegang geeft tot de badkamer.
Deze badkamer is iets groter en is met zijn dubbele wastafel en losstaand ligbad de ideale plaats om te ontspannen!
In de badkamer zit ook een deur die toegang biedt tot onze tweede technische ruimte.

Daarin werden onze ventilatie-unit en nieuwe condensatieketel geplaatst.
Tegenover de badkamer ligt de slaapkamer zelf en daarmee is de master bedroom compleet.

Een dubbele boxspring, met wandlampjes en inbouwboxen, zorgt hierbij voor het nodige slaapcomfort.
Om de hoek werden ten slotte nog open inbouwkasten voorzien, waarmee we extra ruimte creëren om kleren op te bergen.
Ook op dit verdiep staat openheid centraal. Het kan als één grote ruimte en master bedroom gezien worden. Maar wil je meer privacy, dan kun je zowel de slaapkamer als de badkamer afsluiten met een onzichtbaar weggewerkte schuifdeur.
Net als bij het gelijkvloers werd de kant van de tuin hier een volledige glaspartij. We voorzagen daarbij de nodige zonwering, om de ruimte te kunnen verduisteren.

Er is ook een terras voorzien, dat veilig uitgerust is met een glazen balustrade!
Daarmee is de rondleiding binnen volledig. Om af te sluiten bekijken we nog welke transformatie de woning aan de buitenzijde heeft ondergaan!
We breidden de oude woning uit met een strak woningblok dat voorzien werd van grote ramen en houten afwerkingslatten.

Tussen de verschillende verdiepen voorzagen we zwarte Z-profielen, die de strakke lijnen in de verf zetten.
Op het platte dak van de tweede verdieping monteerden we ook zonnepanelen, die ons voorzien van groene energie.
Maar ook het oude huisje is nog in het eindresultaat te herkennen. We vernieuwden het dak en lieten de oude gevel kaleien om een net resultaat te bekomen.
De oprit werd opnieuw aangelegd met grindstabilisatiematten die opgevuld werden met grijze kiezels.
Om de tuin en het perceel af te sluiten plaatsten we een omheining én lieten we een sectionale garagepoort installeren. Die werd afgewerkt met dezelfde verticale lattenstructuur als onze bovenverdieping.
De inrichting van de tuin zelf hielden we vrij simpel.

De grootste blikvanger hierbij is ons ruime terras dat samengesteld werd uit een puzzel van betonnen tegels in verschillende groottes en die doorloopt onder de carport.
Ook de ruime en moderne serre springt in het oog.
Met een glooiende haag, een aantal bomen, vaste planten en twee stukken gazon kreeg de tuin uiteindelijk een groene en natuurlijke uitstraling.
Deze totaalrenovatie van Het zelfbouwhuis kunnen we met andere woorden meer dan geslaagd noemen.

Het werd een hedendaagse en mooie gezinswoning, met veel ruimte en licht, voorzien van de nieuwste technieken, energiezuinig en budgettair interessant! Volledig naar onze wensen!


Wil je de hele reeks van Het zelfbouwhuis herbekijken? Surf dan naar www.dobbit.be!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.