Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

DEUREN PLAATSEN MET ROGER

Binnendeuren plaatsen, hoe doe je dat? Roger toonde het ons al meerdere keren voor. We overlopen nog eens alle stappen. Ook het plaatsen van een schuifdeur, de renovatie van een oude deur en de herstelling van een deurslot komen aan bod.

Transciptie 

Binnendeuren plaatsen, dat is een echte doe-het-zelfklus. Roger installeerde er dan ook al verschillende. Wij overlopen hier nog eens de voornaamste stappen, en tonen ook hoe je een oude deur nieuw leven inblaast en hoe je een deurslot onderhoudt en vervangt.


Het plaatsen van een standaard deur begint bij de opbouw van het kader. Als je gebruik maakt van een pakket, is de lengtemaat alvast juist. De dikte en breedte moet je dan nog aanpassen. Meet eerst de dikte van de muur op. Reken daarvoor vanaf de ene kant van het pleister naar de andere kant. Doe dat op verschillende plaatsen, want het kan zijn dat de muur niet overal even dik is. De breedste maat zet je ten slotte over op het hele kader. Kort het af aan de kant waar geen lip voorzien is. Aan die kant zit er ook geen uitsparing voor het slot en de scharnieren. Met een cirkelzaag kun je de breedte gemakkelijk inkorten door de langsgeleider zo in te stellen dat je precies langs de lijn zaagt. Zowel de scharnierkant als de slotkant als de bovenkant van het kader kort je in.

Om de breedte van de bovenkant te berekenen, neem je de breedte van de deur en reken je er twee millimeter bij langs de scharnierkant en vier millimeter aan de slotkant. Ook de dikte van de zijkanten van het kader tel je erbij. Op die maat kort je de bovenkant van het kader af.

 


Boor dan met een houtboor voor in het kader op de plaatsen waar je het zult vastzetten met afstandsschroeven.

 


Zet dan het kader in elkaar op de grond, zodat het zeker vlak staat. De bovenkant maak je vast aan de zijkanten met afstandsschroeven en houtlijm. Werk je met MDF, boor dan zeker voor, anders zou het hout kunnen gaan splijten.


Zet het kader zowel waterpas als op één lijn met het pleisterwerk. Controleer regelmatig.

 


Boor dan de gaten in de muur doorheen de al voorziene gaten in het kader. Neem het kader dan even weg en sla de pluggen in de gaten.

 


Plaats het kader een beetje van de grond door middel van kaleerblokjes zodat de vloerbekleding er later nog onder kan.

 


Controleer nog eens overal. De scharnierkant moet loodrecht staan, omdat anders de deur open of toe zou vallen. Zet het kader dan voorlopig met één schroef vast in de muur.

 


Aangezien dit kader uit een samengesteld pakket kwam, zijn de uitsparingen voor de scharnieren en het slot al gemaakt. Is dat niet het geval en werk je enkel met op maat gezaagde planken, dan gebruik je een bovenfrees om de openingen voor de scharnieren, de slotplaat en slaglatjes te maken. Hun positie teken je over vanaf de deur. Die moet dan wel al afgewerkt zijn.
Afhankelijk van de soort deur die je gekocht hebt, is daar namelijk eerst nog wat werk aan. In dit geval zijn alle uitsparingen gemaakt en hoef je enkel nog het slot en de scharnieren vast te schroeven.

Bij deze schilderdeur moet je daarentegen het een en ander nog zelf infrezen.


Zet nu de deur op zijn plaats en schroef de scharnieren vast in het kader. De scharnieren zijn hier verdoken en zie je dus niet zitten als de deur gesloten is.

 


Een andere werkwijze bij verdoken scharnieren is om eerst montageplaatjes te lijmen aan het kader. In plaats van de scharnieren dan aan het kader zelf vast te schroeven, maak je ze vast aan de plaatjes.

 


Voor een badkamer wordt er aangeraden om de deur altijd naar buiten te laten draaien, dus houd daar rekening mee.

 


Voor je de deur volledig vastzet, ga je eerst met een kaleerblokje na of er voldoende speling is tussen het kader en de deur.

Staat het kader goed, boor dan de gaten om de pluggen in te steken. Omdat je het kader nu niet gemakkelijk kunt wegnemen, steek je de pluggen door het kader. Sla ze dieper met een afstandsschroef zodat ze in de muur komen te zitten. Controleer nog een laatste keer of alles loodrecht staat en er voldoende speling behouden is. Schroef dan vast in de muur met de afstandsschroeven. Daarna vul je de ruimte tussen de muur en het kader op met laag-expansief PU-schuim. Snijd daarna het overtollige schuim weg.

 


Zijn er uitsparingen voor slaglatten voorzien, zoals hier, dan zet je die vast met montagelijm. Deze zullen ervoor zorgen dat de deur niet doorzwaait.

 


Monteer ook de klink of deurgreep. Een deurgreep zoals hier werkt in combinatie met een magneet die de deur op zijn plaats houdt. Via de mal in de verpakking bepaal je de juiste positie van de greep. Je boort de gemarkeerde punten in. Daarna steek je de bouten door de ene kant van de greep en door de uitgeboorde gaten. Aan de andere kant kun je dan de bouten indraaien.

 


Bij dit toilet werd een speciale wc-sluiting voorzien. Die sluit je met een stift in plaats van met een sleutel. Daarop steek je dan een hendel. Aan de andere kant komt er een indicator waaraan je kunt zien of het toilet bezet is.

De deurkruk moet je dan ook nog installeren. De krukstift is hier ingeboord. Je ziet dat de wand langs een kant dunner is dan langs de andere. De dunne wand moet komen te zitten aan de kant waar de bout in de kruk zit. Als je de bout dan indraait, zal de scherpe punt de wand doorboren en zich stevig vast zetten. Monteer eerst de krukstift in de kruk zodat ze er langs de andere kant nog evenveel uitsteekt. Schroef de klink aan de andere kant aan de deur. Schroef dan de bout onderaan vast om de stift te fixeren.
In het geval dat je een deur zonder deurlijsten hebt, moet je de opening tussen het kader en de muur verder bedekken. Je brengt dus eerst een laag filler aan en plaatst daar dan voeggaas in, of papieren voegband zoals hier. Dat zal de naad verstevigen. Daarover breng je dan nog een extra laag filler aan zodat de band goed bedekt is. Na drogen verwijder je de bramen rond het deurkader. Als laatste stap breng je dan nog een finisher aan met een plakspaan. Het teveel aan finisher neem je weer weg. Doe eerst de zijkanten en wacht tot ze droog zijn voor je de bovenkant van de deur doet. Zo voorkom je dat je je natte pleisterwerk beschadigt.

 


Zijn er wel deurlijsten voorzien, zaag die dan in verstek, dat is het mooist. Meet op de deur zelf hoe lang je ze moet afzagen. Met een nagelpistool kun je de lijsten dan op hun plaats zetten. Nadien overschilder je ze.


Roger bouwde eerder ook al een schuifdeur. Dat deed hij met een aantal planken die hij volgens de hoogte van de opening op maat maakte. Daarop kwamen dwarsbalken die het geheel bij elkaar hielden.


De uitsparing kun je met een bovenfrees maken. Gebruik daarvoor een langsgeleider. Ook met een schaafmachine of met hamer en beitel kun je dit doen.

Eenmaal je deur daarna geschilderd of vernist is, plaats je de rail tegen de muur.


Die maat zet je over op de muur. Duid de bevestigingspunten aan en controleer of ze waterpas op dezelfde hoogte hangen. Dat is belangrijk, want als je loopprofiel niet waterpas hangt, zou je deur vanzelf open of toe gaan.

De beugels komen met twee houtdraadbouten in de muur te zitten. Daarvoor bevestig je eerst de pluggen in de muur. Een sluitring tussen de beugel en de draadbout zorgt ervoor dat je de beugel niet beschadigt.

Het loopprofiel kan je dan op de beugels bevestigen met de bouten die erbij zitten. Zo past het geheel bij elkaar. Met een steeksleutel draai je de moer goed vast.

Nu het beslag aan de deur nog. Kijk voor de juiste positie ook hier even in de handleiding. De rollen kan je gewoon vastschroeven met je schroefboormachine.

Om ervoor te zorgen dat de schuifdeur niet van het loopprofiel valt, worden er stoppers gemonteerd. Het onderdeel dat op de deur komt, kan je ook al monteren.


Zet de stop op het loopprofiel langs een kant. Zet hem voorlopig nog niet te vast, straks pas je hem nog aan.

Hang dan de deur op zijn plaats. Je kan de rollen gewoon op het loopprofiel zetten.

Vergeet niet om nu de geleider onderaan te bevestigen, voor je de rest van de deur doet. Deze geleider zorgt er voor dat de deur niet van het loopprofiel valt. Hij past mooi in de uitsparing die we net maakten. Nu moet je enkel nog de stops positioneren zodat de deur open of toe blijft in de correcte positie.


Door nu een handvat te plaatsen, kan je de deur vlot openen en sluiten.
En wat als je nu met een oude, maar nog degelijke deur zit die je wilt opfrissen? We tonen even hoe je daarvoor te werk gaat.
Heb je een deur waar glas in zit, haal dat dan eerst weg. Bij oude deuren volstaat het meestal om de latjes te verwijderen. Maak het glas proper met aceton.

 


Brand dan met een verfafbrander de oude, dus de dikste verflagen weg. De resten kun je verwijderen met een verfkrabber. Verwijder daarna het stof en de restanten.

 


De laatste restjes doe je weg met een afbijtmiddel. Draag daarbij speciale handschoenen en een stofmasker, en zorg voor voldoende verluchting. Breng het product aan met een kwast en laat intrekken. Daarna krab je de verfresten weg met de krabber. Herhaal het proces indien nodig nog een tweede keer.

Schuur daarna het oppervlak met de schuurmachine om ook de allerlaatste resten weg te krijgen. Ga daarmee gradueel van een grove naar een fijne korrel.

Verwijder dan de stofresten met wat water, waar ook ammoniak in zit. Zo ontvet je het oppervlak ook nog eens.

 


Dan breng je een primer aan. Laat hem goed drogen en breng dan nog een tweede laag aan. Als die droog is, kun je de deur oliën of schilderen. Hier worden twee verflagen aangebracht. Daar komt dan een speciale effectverf op, die een heel lange open tijd heeft. Een deel daarvan wordt later weer weggeveegd. Die techniek heet patineren.


Plaats vóór je de ommekant van de deur doet alvast de glasruitjes terug, met de geribde kant naar onderen. De gladde kant houd je voor de zijde die je nog wilt schilderen, want die kant kun je beter afplakken.

 


Plaats nieuwe profieltjes als je de oude niet kunt hergebruiken. Bevestig ze met nageltjes. De gemaakte minuscule gaatjes plamuur je dicht en overschilder je dan. Daarna kun je ook deze kant patineren.

 


Nadat je ten slotte het beslag geplaatst hebt, is je deur klaar.


Je moet ook regelmatig het slot van je deuren onderhouden. Het volstaat om een slotspray te gebruiken. Deze legt een beschermende laag over het metaal waardoor je slijtage of corrosie kan voorkomen. Breng de spray aan in het slot zelf en in het slotklavier.

 


Werkt je slot nog steeds niet mee? Dan wordt het tijd om het te vervangen:

Meet daarvoor eerst de cilinder van je deur op. Je start hierbij vanaf het midden van je cilindervijs of borgschroef. Meet daarna de afstand tussen de schroef en de voorkant van de deur. Reken indien van toepassing ook het beslag erbij. Daarna meet je op dezelfde manier de afstand naar de achterkant van je deur. Op basis van deze maten, zoek je dan een passende cilinder. Om de oude cilinder te verwijderen, schroef je eerst de borgschroef los. Daarna plaats je de sleutel in het slot en draai je die lichtjes om. Dit zorgt dat de cilinder loskomt en makkelijk te verwijderen is. Verwijder eventueel eerst of nadien het beslag. Nu kan je de nieuwe cilinder plaatsen. Zorg dat je deze correct in je deur plaatst. Steek opnieuw de sleutel in het slot en draai deze een klein beetje om. Plaats de cilinder in de deur en controleer of hij correct zit door de sleutel verder te draaien. Schroef daarna de bijgeleverde borgschroef in de zijkant van je deur.
Staan er bij jou thuis ook heel wat klusjes op de planning? Dan kun je zeker de tips van Roger gebruiken! Surf naar de website en bekijk gratis alle afleveringen. En vergeet je ook niet in te schrijven op de nieuwsbrief!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.