Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

HOE OMGAAN MET VERFRESTEN

Niet na elke schilderkarwei is je verfpot al leeg. Hoe bewaar je verfresten? En wat met gebruikt schildersmateriaal? We overlopen het in deze video.

Transciptie 

Niet na elke schilderkarwei is je verfpot al leeg. Hoe bewaar je verfresten? En wat met gebruikt schildersmateriaal?


Laat je verfborstel of -rol nooit zomaar liggen na je verfklus, of je krijgt alleen maar een uitgehard uiteinde of vervuilde kwast waar je niets meer mee kan doen. En zodra er lucht aan je vernis of verf in de pot kan, gaat de inhoud beginnen verstenen.


Borstels of rollen kan je nochtans lang bewaren, als je het maar op de juiste manier doet. Neem je even een pauze, of moet je wachten op het drogen van de eerste verflaag alvorens je kan beginnen met de tweede? Rol je rol gewoon in wat vershoudfolie. Door het in te wikkelen, kan het niet uitdrogen, en kan je het vrij lang bewaren om een volgende keer te gebruiken.

 


Of als je toch met wegwerphandschoenen werkt, na het uittrekken ervan scheur je die toch al vrij vlug kapot, kan je hem evengoed nog gebruiken om er je kwast in te verpakken. Het materiaal kan niet uitdrogen, en is weer klaar voor een volgende gebruik.


Zit de verfklus erop? Reinig dan goed je materiaal. Bij verven op waterbasis is het simpel; dompel de kwast in wat water, en wrijf goed uit. Neem er wat oud karton, of kranten bij, en borstel de laatste verfpigmenten er nog even uit. De borstelharen zijn opnieuw proper, en klaar voor je volgende verftaak.
Of wat dacht je van een eigen verffiltersysteem? Bekijk het bouwplan online, en ga zelf aan de slag met deze hobbyklus!


Voor synthetische verven, of verven op oliebasis, gebruik je verdunner, zoals white spirit, om te reinigen. De meeste verfresten zullen wel oplossen in de verdunner, maar dan moet je nog even uitborstelen. Zo vermijd je dat de kwast alsnog durft te verstenen, maar mits je hem later nog in wat verdunner plaatst, zal die opnieuw soepel worden.


Verf bewaren, dat moet zo luchtledig mogelijk. Anders loop je het risico, zeker bij minder kwaliteitsvolle verf, dat de verf dichtslibt met een vlies erop.

Doe de verfblik daarom zo goed als mogelijk dicht.
Vandaar dat je, als je verf wilt overgieten vanuit je verfpot, dat je de rand met wat folie bekleedt. Na het vergieten verwijder je de folie, en blijft de rand proper. Het deksel van je blik kan je zo opnieuw goed doen sluiten, en zo vermijd je eveneens dat bij het openen van de pot uitgeharde verfbrokken in de verf vallen.
Wat ook helpt, is de pot bij het opbergen gewoon om te draaien. Zo creëer je een vacuüm, waardoor de verf nóg beter kan bewaren. Plaats verf trouwens ook altijd op een donkere, koele plaats.


Heb je verdunner gebruikt om je borstels schoon te maken? Na een tijdje zakken de verfpigmenten naar de bodem, terwijl bovenaan nog een perfect herbruikbare laag verdunner zit. Neem er een trechter en filter bij,

en zeef er de verfresten uit. De resterende verdunner die je er zo uit filtert, kan je beslist nog hergebruiken om borstels opnieuw te kuisen of soepel te krijgen.

Vang alles wel op in een afsluitbare pot, zodat je niet kan morsen, en duid aan welk product je bewaart.


Niet correct opgeborgen? Dan krijg je dit resultaat! Een versteend vlies met onbruikbare verfrestanten. Stel dat de verf nog redelijk is, maar er zitten al wat verfschilfers in, dan kan je de verf nog recupereren met een oude zeef. De verf sijpelt erdoorheen, en de brokken zijn opgevangen. Noteer zeker de verfsoort, en liefst nog de RAL-kleur erbij, zodat je later nog weet welke verf het alweer was.
En vergeet niet: spoel verfresten nooit weg in het rioleringsysteem, maar verzamel alles in afsluitbare potten en breng alles netjes naar het recyclagepark!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.