Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

ZELFBOUW VAN A TOT Z - AFLEVERING 7

Zelfbouw van A tot Z - Ep. 7 - Ventilatie - In deze reeks bouwen we een demohuis vanaf nul op. In een nieuwbouw en in een grondige renovatie is een ventilatiesysteem een noodzaak. In deze aflevering tonen we hoe je dit aanpakt.

Transciptie 

Paul en Sarah zijn al flink gevorderd met het bouwen van hun demohuis. De nutsvoorzieningen worden verder aangelegd. De ventilatie is een van de eerste dingen die aan bod komt binnen in de woningen, omdat dit de grootste leidingen zijn. Daarvoor krijgen ze de hulp van Sack.


Paul en Sarah, hebben jullie enige ervaring met het leggen van ventilatie ?


Alle stukken worden overlopen. In ons demohuis is alvast gekozen voor een ventilatiesysteem C+. Dat betekent dat er verse lucht wordt afgevoerd door het ventilatiesysteem, maar het doet meer dan dat. Het meet het vochtgehalte in huis en past de afvoer van lucht aan als het nodig is. Zo werk je energiebesparend.
Bij je offerte krijg je een boorplan. Op dat boorplan staan de gaten en diameters die je nodig hebt. Die gaten boor je zelf, of je laat je bijstaan door een firma. Wil je het zelf doen maar je hebt het materiaal niet ? Dan kan je het juiste gereedschap ontlenen bij Sack. Dankzij de technische plannen weet je precies waar je alle aan- en afvoerleidingen moet leggen.


Zoek een goede plaats om de ventilatie-unit op te hangen. Bij ons is dat de technische ruimte. Eens je de ruwe schetslijnen hebt uitgetekend, heb je alvast een goed overzicht waar je alles dient te monteren.
Met de ophangbeugels kan je de centrale unit op de goede plaats hangen. Vervolgens komen de ventilatiekleppen aan bod, die zullen later het klimaat regelen. Zit je bij de montage toch met een vraag, dan kan je altijd extra hulp inschakelen.


Een ventilatiesysteem type D haalt de vervuilde lucht uit de aangesloten ruimtes én blaast verse lucht in die ruimtes. Om de verse lucht aan te voeren en de vervuilde lucht af te voeren, moeten er dus leidingen naar buiten worden voorzien. Sommige ventielen op de centrale unit hebben een filter. Diegene met een filter dienen voor de extractie van de vervuilde lucht, zoals in de badkamer. Hebben ze geen filter, dan zijn ze voor de expulsie van verse lucht in de leefruimtes.
Het is tijd om de leidingen te monteren. Verzamel de nodige opbouwstukken en montagebeugels. Volg goed de technische plannen bij het plaatsen van alle onderdelen. De buizen die binnen de woning lopen zijn kunststof leidingen. Leg de leidingen vast met de montagebeugels, of spanriemen. De leidingen naar buiten zijn geisoleerd. Zo zorgen ze ervoor dat de koude buitenlucht geen condens geeft in het toestel. De laatste hand wordt gelegd aan de aan- en afvoer, en daarmee is de installatie goed opgeschoten !
Aan het einde van de leidingen plaats je een aansluitstuk. Steek het aansluitstuk door de muur, plafond of pleisterwerk. Met een afdekplaatje uit karton sluit je het voorlopig af om te vermijden dat er stof in valt. Hierop komt later dan een rooster, als de ruimte is afgewerkt. Kijk zeker na of je de bijhorende afdichtingen hebt geplaatst, zodat het systeem optimaal kan werken. Aan de unit sluit je dan nog de flexibele buis die de lucht aanvoert correct aan.
Nog enkele aansluitingen in orde brengen, zodat de unit alle kleppen kan aansturen, en daarmee is de kous af. Qua onderhou dien je de filters elke zes maanden te vervangen. Elke twee à drie maanden kuis je de filters al eens uit, maar voor de rest is er aan je ventilatiesysteem geen onderhoud. Als alles is geïnstalleerd, komt er nog een controle van de installatie. De installatie wordt dan door de leverancier opgestart en afgeregeld via een app. Is er een probleem ? Dan komt de installateur dit ook meteen te weten en kan het nog opgelost worden ter plekke.
En Sarah en Paul, hoe ging het ?


In de volgende video kan je kijken hoe Paul en Sarah de warmtepomp aansluiten. Ben je benieuwd? Kijk dan de volledige reeks al eens op dobbit.be.
Wil je Sack en de andere zelfbouwbedrijven beter leren kennen ? Ga dan naar Zelfbouwbeurs.be

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Zelfbouw van A tot Z

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.