Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

ZELFBOUW VAN A TOT Z - AFLEVERING 8

Zelfbouw van A tot Z - Ep. 8 - Warmtepomp - In deze reeks bouwen we een demohuis vanaf nul op. We plaatsen de verwarming. Dat betekent dat we een warmtepomp installeren, samen met de centrale verwarmingsunit.

Transciptie 

In de vorige aflevering plaatsten Paul en Sarah de ventilatie in de demowoning. Met het nodige advies was deze klus snel geklaard.
Vandaag gaan we verder met de nutsvoorzieningen en ontdekken Paul en Sarah hoe ze zelf een warmtepomp kunnen installeren. Dat doen ze met de hulp van Sack.


Hebben jullie wat kennis van warmtepompen?


Het eerste wat ons duo moet doen is de warmtepomp en het nodige materiaal gaan verzamelen.


Een controle van het installatiemateriaal zal verzekeren dat het duo zonder zorgen aan de slag kan.


In de doosjes zitten de toebehoren van de warmtepomp. Uiteraard zijn er de gebruiksaanwijzingen. Die moet zeker eens nagelezen worden.
Daarnaast vinden ze ook de voeten en andere toebehoren van de pomp.
Een klus die Sarah en Paul zelf zouden moeten kunnen klaren is het samenstellen van de warmtepomp. Beginnen doen ze met de pootjes.


Elke poot wordt bevestigd aan de pomp door een sluitring en moer op de bout de draaien. Met de gepaste moersleutel is dat een eenvoudig klusje.


Met de pomp op zijn plaats is het tijd om de aansluitingen voor te bereiden.


Dankzij de de stap voor stap videos op MySack, weet ons duo al vlug wat hen te doen staat.


Het materiaal leggen ze nu eerst klaar om zeker te zijn dat ze alles hebben.
De aansluiting met de warmtepomp wordt nog voorzien van een rubberen dichting en daarna plaatst Paul er de aanslutingen op. Die gaat hij later nog aanspannen.


Door de koppelstukken van draadafdichting te voorzien, verzekert Paul dat er geen lekken zullen zijn. Nu moet hij zijn verbinding nog voldoende aanspannen met behulp van enkele waterpomptangen.
De gemonteerde koppelstukken kunnen nu op de warmtepomp bevestig worden. Belangrijk hierbij is om de klemring niet te vergeten te monteren. Door de bijbehorende moer aan te spannen, klemt de ring de aansluiting dicht.


Met de koppelingen gemonteerd, is het tijd om de leidingen aan te sluiten. Ook die zijn meegeleverd met de warmtepomp. Je kan die beter eerst ontrollen en dan op maat knippen. Dat doet Paul met een buiskniptang.
Er moet nog een stuk van de isolerende mantel om de aansluiting met de warmtepomp te maken. Dat lukt snel met een breekmes.
Met een gatruimer kan Paul de buis terug op de juiste diameter kalibreren en de randen ontbramen.
De buis kan dan op de aansluitingen gemonteerd worden. Dat gebeurd opnieuw met een moer en sluitring. De moer span je dan aan met een waterpomptang.
De buizen zullen dan naar binnen geleid worden tot waar de binnenunit van de warmtepomp staat.
Alle aansluitingen en doorvoeren zitten klaar. Tijd om de hulp in te schakelen van een installateur. Die zal het duo assisteren bij het aansluiten van hun warmtepomp.

 


In de technische ruimte van onze demowoning werd er reeds ruimte voorzien voor de binnenunit. De installateur overloopt eerst de werken voor hij aan de slag gaat.
Ook de binnenunit stond al klaar. Die kan nu uitgepakt worden. Alle benodigdheden werden bij de unit meegeleverd.
Om het toestel aan de muur te krijgen, meet de installateur eerst op waar die moet komen. Daarna schroeft hij een ophangbeugel aan de muur vast.
Het toestel haakt dan eenvoudig over de ophangbeugel.
Naast de binnenunit komt ook een buffervat. Die zal de optimale werking van de warmtepomp garanderen omdat hij de compressor zal ontlasten.
De installateur meet opnieuw alles op en zorgt ervoor dat het buffervat op gelijke hoogte komt met de binnenunit van de warmtepomp.
Met de toestellen op hun plaats is het tijd om de aansluitingen voor te bereiden. De koppelstukken worden van schroefdraad voorzien en aan elkaar bevestigd.
Daarna gaan de koppelstukken op de aansluitingen van de binnenunit. En ook de aansluitingen van het buffervat worden op die manier voorbereidt.
Daarnaast moet ook de buizen die vanaf de buitenunit de woning binnen komen van de nodige koppelstukken voorzien worden.
Tussen de aansluitpunten van de binnenunit en de leidingen van de buitenunit zal de installateur nu nog een koperen verbinding maken.
Hij plant eerst uit hoe hij de verbinding zal maken en meet daarna de maten op. Met een buizensnijder maakt hij het koper op maat.
Daarna tekent hij op de muur af waar hij de buis van een beugel zal moeten voorzien. Die zet hij op zijn plaats en vervolgens kan hij het volgende stuk opmeten.


De koppeling van de koperen buizen wordt geperst met een perstang op accu.


 
Het draaien van de aansluiting vraag niet veel inspanning. Je hoeft enkel de sluitring te verwijderen en de koppeling te draaien. Daarna kan die aangesloten worden.
Daarvoor worden opnieuw eerst de aansluitingen voorbereid. Daarna wordt de filter op de retour van de binnenunit naar de buitenunit gemonteerd.
Er zijn nog heel wat verbindingen te voorzien om zo tot een gesloten verwarmingskring te komen. Zo moet de binnenunit gekoppeld worden aan het buffervat en moeten beide elementen verbonden worden met de vloerverwarming van de woning.
De installateur voorziet ook de nodige randapparatuur. Zo plaats hij na het buffervat een ontluchter die ervoor zal zorgen dat mogelijke luchtbellen uit het systeem verdwijnen.


De volledige warmtepompinstallatie is nu af en aangesloten op de vloerverwarming. Maar wat vonden jullie ervan, Sarah en Paul?


Volgende keer plaatsen Paul en Sarah de elektriciteit. Ben je benieuwd naar de volgende aflevering ? Kijk dan al de hele reeks op dobbit.be
Wil je Sack en de andere zelfbouwbedrijven beter leren kennen ? Ga dan naar Zelfbouwbeurs.be

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Zelfbouw van A tot Z

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.