Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

ZELFBOUW VAN A TOT Z - AFLEVERING 9

Zelfbouw van A tot Z - Ep. 9 - Elektriciteit - In deze reeks bouwen we een demohuis vanaf nul op. Na het plaatsen van de ventilatie en verwarming, is het tijd om het huis van elektriciteit te voorzien.

Transciptie 

In de vorige aflevering van Zelfbouw van A tot Z zagen we al hoe Paul en Sarah hun huis opbouwden en een groot deel van de nutsvoorzieningen legden. Dit keer gaan we verder, met de elektriciteit. Dat doen ze met Sack.


En Paul en Sarah, hebben jullie enige ervaring met elektriciteit ?


Om te bepalen wat Paul en Sarah precies willen, hebben ze een afspraak gemaakt bij Sack. Hier kijken ze waar alle elementen in kamer moeten komen. Aan de hand van het grondplan bepalen ze waar lichtpunten, schakelaars en stopcontacten willen.
Met het plan krijgen Paul en Sarah ook een login. Daarmee kunnen ze alles nog eens nakijken en eventueel een aantal aanpassingen doen.
Als ze bepaald hebben waar ze alles willen hebben, krijgen ze meteen een prijs. Ook als ze van thuis veranderingen maken, wordt de prijs meteen aangepast.
Nadat ze hun order bevestigd hebben, kunnen Paul en Sarah de eerste levering in ontvangst nemen.


De elektriciteitskabels en inbouwdozen worden als eerste geleverd. Dat gebeurt in de fase van de ruwbouw.
De materiaallijst wordt overlopen bij de levering. Zo kunnen Paul en Sarah al de verschillende soorten kabels leren kennen.


Bij de levering zit ook een handleiding en het plan dat ze samen met Sack hebben uitgetekend. De kabellijst zit er ook bij. Zo kunnen Paul en Sarah zien welke kabel van waar naar waar getrokken moet worden.
Bij het pakket zitten ook een hele hoop labels. Alle nummers van de labels vind je ook terug in de kabellijst. Zo weet je later nog welke kabel naar waar gaat.
Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. De kabels worden getrokken volgens het plan. Telkens Paul en Sarah aan de plaats komen waar de elektriciteitskast komt te hangen, labelen ze de kabel met het juiste nummer. En om zeker niet te missen, vinken ze de getrokken kabel ook af op de kabellijst. Als alle kabels getrokken zijn en de inbouwpotjes steken op hun plaats, kunnen ze beginnen aan het volgende deel van de werken.


Ook bij de tweede levering wordt overlopen hoe en wat er in de doos zit. Dat is niet enkel een controle van de levering, maar ook om het materiaal te leren kennen.
Natuurlijk wordt er ook getoond hoe je alles aansluit. Het is belangrijk dat alle stopcontacten op een correcte manier worden geplaatst. Alles staat daarnaast ook nog eens in de handleiding, mocht je een stap vergeten zijn.
Ook de aansluiting van de bedieningspunten wordt getoond. Met de nodige uitleg en de kans om vragen te stellen, ben je er zo mee weg.
Een sensor aansluiten is bijna net hetzelfde als een ander bedieningspunt. Ook dit is niet zo moeilijk.


Na elk bezoek wordt afgevinkt wat er gebeurd is en welke goederen geleverd zijn. Die check is belangrijk zodat er niets vergeten wordt.
Als laatste tijdens dit bezoek wordt er nog gekeken waar de zekeringkast moet komen. Aan de hand van de positie van de kabels en de plaats die voorzien is, wordt de zekeringkast zo optimaal mogelijk ontworpen.
Maar het is en het blijft zelfbouw, dus de rest van de aansluitingen van de stopcontacten en bedieningspunten is voor Paul en Sarah. Met de handleiding bij de hand en de kennis van Paul is het aansluiten van de stopcontacten niet veel werk. Dus kan de volgende levering snel gebeuren.


Eerst wordt de kast op zijn plaats gehangen. De corpus van de kast hang je het best op een goed bereikbare plaats en waterpas.
De rest van de kast komt in een pakket waarin alles al is aangesloten. Dat is dus er gewoon inklikken en klaar.
De kabels moeten nu natuurlijk nog wel aan de kast zelf aangesloten worden. En nu komt het nut van de labels tot zijn recht. De labels aan de kabels komen overeen met de labels in de kast. Het is nu een simpele klus om de juiste kabel op de juiste plek aan te sluiten. De labels zelf laat je het best wel aan de kabels hangen, maar iets lager. Mocht je later een probleem hebben, is het minder lang zoeken naar een oplossing.
Bij de laatste levering zitten ook de afdekplaatjes. Deze worden op de stopcontacten geschroefd en de klikplaatjes worden geplaatst.


Paul en Sarah sluiten de kabels dan verder aan in de kast. Door de labels is het een gemakkelijk werk dat vrijwel iedereen kan doen. Om het overzicht te houden, werken Paul en Sarah kabel per kabel. Zo wordt het een gemakkelijk werk.
Is alles aangesloten, dan kunnen de afdekplaten nog op de elektriciteitskast en kunnen de afdekplaatjes nog op de rest van de stopcontacten worden geschroefd.
Is dat werk afgerond? Dan zit de klus er op voor Paul en Sarah. Ze kunnen dan via Sack een afspraak laten maken om hun elektrische installatie volledig te keuren.
Ging dat nu gemakkelijker dan verwacht?


Alle technieken zijn nu geplaatst door Paul en Sarah, dus kunnen ze eindelijk beginnen met de inrichting. En ze beginnen met het grootste, de keuken. Ben je al benieuwd naar de volgende aflevering? Kijk dan op dobbit.be.
Wil je Sack en de andere zelfbouwbedrijven beter leren kennen ? Ga dan naar Zelfbouwbeurs.be

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Zelfbouw van A tot Z

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.