Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

ZELFBOUW VAN A TOT Z - AFLEVERING 10

Zelfbouw van A tot Z - Ep. 10 - Keuken - In deze reeks bouwen we een demohuis vanaf nul op. Met alle nutsvoorzieningen geplaatst, kunnen we beginnen met inrichten. Het eerste dat aan de beurt is, is de keuken.

Transciptie 

In Zelfbouw van A tot Z bouwt ons duo, Sarah en Paul, een huis op vanaf het begin. Dat doen ze onder begeleiding van verschillende zelfbouwbedrijven.

 


In de vorige afleveringen werd de ruwbouw wind- en waterdicht gemaakt, en werden ook alle nutsvoorzieningen geïnstalleerd. We kunnen starten met de inrichting van de leefruimtes. Als eerste is de keuken aan de beurt. Dat doen we samen met EZI.
Vrouw 1

 


Man 1
Quote: Service van EZI
Vandaag werkt Paul uitzonderlijk eens niet met zijn dochter Sarah, maar heeft hij een goede kennis meegebracht die van wanten weet.
Vrouw 1

 


Man 2 (= Paul)
Quote: stelt nonkel Flop voor


Man 3 (= nonkel Flop)
Quote: vertelt over ervaring met bouwen


Man 2
Quote: een plannetje is wel nuttig
Gelukkig voor Paul start het ook allemaal bij de uitwerking van een plan. Paul had eerder de keukenruimte al opgemeten en een schets getekend. Daarna was hij samen met Sarah naar de showroom getrokken. Een medewerker overloopt met haar al eens de voorlopige schets en stelt hier en daar aanpassingen voor om een zo efficiënt mogelijke indeling te bekomen.
Vrouw 1

 


Man 4

(= medewerker EZI)
Quote: raadt af om U-vorm te nemen, doet ander voorstel in de plaats
Daarna is het tijd om concrete keuzes te maken in de toonzaal. Tafelblad, handgrepen en natuurlijk ook kleurkeuze komen aan bod. Zowel de binnen- als buitenkant van de kasten worden op dezelfde manier afgewerkt, wat een harmonieus resultaat geeft.
Vrouw 1


Wat keukentoestellen betreft, gaat Sarah voor toestellen van EZI zelf - zo weet ze zeker dat ze een scherpe prijs zal krijgen. Over de inbouwmaten hoeft ze zich ook geen zorgen te maken. Ga je andere toestellen plaatsen, dan is het wel belangrijk dat je de technische fiches doorgeeft zodat de maten van de kasten erop afgestemd kunnen worden.
Vrouw 1


De keuze valt uiteindelijk op witte kasten in combinatie met een werkblad met houtstructuur. De spoeltafel, de kookplaat en oven zijn zwart en passen zo bij elkaar. Bij de opmaak van de offerte laat je vastleggen in welke mate je bij je zelfbouw begeleid wilt worden; zo kun je ervoor kiezen om alles nog eens te laten nameten en een technisch plan te laten opmaken. Natuurlijk kan wie zijn keuken liever niet zelf installeert, er ook voor opteren om de montage van de kasten en inbouwtoestellen volledig aan EZI over te laten.
Vrouw 1


In het atelier achteraan wordt de keuken dan op maat verzaagd, en komen alle modules samen in één bouwpakket. Je kan de keuken dan tijdens de kantooruren gaan afhalen in de fabriek zelf, ofwel na de kantooruren via een afhaalsas. Reken er wel op dat je een ruimte camionette of aanhangwagen nodig zult hebben.
Vrouw 1


En dan is het zover en kunnen Paul en nonkel Flop aan de slag. Ze hebben meteen de juiste reflex, want beginnen doen ze met het uitstallen van de onderdelen om een goed overzicht te krijgen. Alle stukken zijn voorzien van labels; zo kun je je moeilijk vergissen over waar de onderdelen moeten komen.
Vrouw 1


Beginnen doen ze hier met een kleiner onderdeel, een lade. Die krijgen ze vlot in elkaar dankzij het montageplan. Dat alle gaten voorgeboord zijn, zoals bijvoorbeeld die voor de geleiders, helpt de klus natuurlijk een stuk sneller vooruit. In feite kun je niet missen; je zou enkel maar een lade in de verkeerde kast kunnen steken.
Vrouw 1


Na de lades gaan Paul en nonkel Flop verder met de onderkasten. Die monteer je aan de hand van de stukkenlijst uit de verpakking. Het pakket is wel al zodanig samengesteld dat de juiste onderdelen zo goed mogelijk samenzitten.
Vrouw 1


Het monteren bestaat voornamelijk uit vastschroeven en deuveltjes inkloppen. Een handigheid is dat er niet méér gaten voorgeboord zijn dan nodig, dus de scharnieren hangen altijd juist. Je hoeft ze ook niet vast te schroeven, ze zijn zo gemaakt dat je ze gewoon op hun plaats kunt klikken.
Vrouw 1


Als de onderkasten gemonteerd zijn, zet je ze waterpas. Zoek daarvoor eerst uit of er een hoger gelegen punt is waar de kasten moeten komen. Is dat zo? Begin dan daar de kasten te plaatsen. Sowieso komt eerst de kast op de hoogste plek aan de beurt. Zet de kasten waterpas met behulp van de poten, die je kunt uitdraaien. Als je een laserwaterpas hebt, kun je die gebruiken om een lijn op de muur te laten schijnen en als referentie te gebruiken. Staat alles correct, dan kun je de kastonderdelen tegen elkaar vastschroeven.
Vrouw 1


Vervolgens komt het werkblad erop. Kijk in de handleiding waar je de openingen voor kookvuur en gootsteen moet maken. Uitzagen doe je met een decoupeerzaag. Indien je dat wenst, kun je, net zoals Paul en

Flop, voor bepaalde stappen assistentie aanvragen. Zo ben je zeker dat alles mooi klopt. Een medewerker van EZI verricht hier het zaagwerk, en helpt nadien ook met het afkitten van de naden aan het werkblad én het monteren aan de onderkasten.
Vrouw 1


Wanneer ook je hangkasten in elkaar zitten, kun je die ophangen aan de muur. Dat doe je nog voordat de deuren eraan hangen. Monteer de beugels op de juiste hoogte. De kasten hang je dan op aan de haken.
Vrouw 1


Het aansluiten van de gootsteen en het installeren van apparaten, zoals de kookplaat, de koelkast, oven en dampkap, kun je volledig zelf voor je rekening nemen. Maar Paul en Flop doen voor deze zaken liever beroep op plaatsingsassistentie. De ideale oplossing voor wie van loodgieterij en elektriciteit weinig kaas gegeten heeft.
Vrouw 1


In de laatste fasen worden de elementen voor de schuiflades voorzien; dankzij het kliksysteem is dat in een mum van tijd gebeurd. Daarna worden de kastdeuren vastgemaakt en ook de aparte aanrechttafel geïnstalleerd.
Vrouw 1


En zo staat deze zelfbouwkeuken er uiteindelijk helemaal. Het was een lange dag, maar al bij al vonden Paul en Flop het hele proces eigenlijk best goed meevallen.
Vrouw 1

 


Man 3 & man 2
quotes: meningen over kwaliteit + service
In de volgende aflevering is Sarah weer van de partij, en dit keer pakt ze samen met haar vader de badkamer aan. Voor de vroege vogels is de aflevering nu al te bekijken op www.dobbit.be.
Vrouw 1


Ondertussen zin gekregen om samen te werken met EZI en de andere zelfbouwbedrijven? Rep je dan naar Zelfbouwbeurs.be voor alle informatie.

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Zelfbouw van A tot Z

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.