Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

ZELFBOUW VAN A TOT Z - AFLEVERING 11

Zelfbouw van A tot Z - Ep. 11 - Badkamer - In deze reeks bouwen we een demohuis vanaf nul op. Na de keuken is die andere sanitaire ruimte aan de beurt. In deze aflevering pakken we de badkamer aan.

Transciptie 

In de vorige aflevering hebben Paul en Sarah al een heel stuk van het demohuis gebouwd. Het huis zelf is opgebouwd, alle nutsvoorzieningen liggen er al en ze zijn zelfs al begonnen met de inrichting : de keuken is al geplaatst. Nu is het tijd voor de badkamer. Daarvoor krijgen ze de hulp van Sack.


En Sarah, hoeveel ervaring heb je met het plaatsen van badkamers ?


Gelukkig is er een professional onderweg naar Paul en Sarah om hen te helpen met het installeren van hun badkamer


Eerst overlopen ze samen welke producten de leverancier precies mee heeft voor hun badkamer. Dit is niet enkel een goede controle, zowel voor de leverancier als voor de klant, maar zo leren Paul en Sarah de producten kennen. En als ze ergens een vraag over hebben, dan kunnen ze die ook meteen stellen.


Eerst kijken Paul en Sarah, samen met de leverancier, nog eens naar de plannen. Zo kunnen ze zich visualiseren hoe de badkamer er weer uit zag. Dit plan kunnen ze altijd online nog raadplegen, in hun account.
Moeten er nog bepaalde dingen in elkaar worden gezet, dan wordt dit ook eens getoond hoe dat precies in elkaar moet komen. Het is handig om dit al eens gezien te hebben, maar er zit ook telkens een handleiding bij de stukken, zodat je het nog eens kan nakijken als het moet.

De leverancier beschikt over de nodige technische kennis. Paul en Sarah maken hier gebruik van om bij te leren over de elementen.
Als laatste worden alle stukken nog gecontroleerd op transportschade. Zeker bij de breekbare stukken, zoals glas of een spiegel, wordt goed gekeken of er geen schade is. Hiervan wordt telkens een foto genomen en opgeslagen in het online dossier. Zo is achteraf geen discussie mogelijk.

 


Tijd voor Paul en Sarah om zelf aan de slag te gaan. Ze beginnen met de douchebak. Daar plaatse ze eerst de sifon op, op de manier waarop ze het eerder is uitgelegd, en schroeven hem vast. Ze dekken sifon voorlopig af tegen het stof en plaatsen hem op de chape.
Als volgende installeren ze het kraanwerk in de douche. Rond deze leidingen moet nog dichtingsdraad worden voorzien. Zo voorkom je lekken. Pas als de dichting is geplaatst, steek je alle leidingen op zijn plaats.
Rond de douchekop moet geen extra dichting. Die kan je gewoon op de douchestang draaien. Ook bij de handdouche is geen extra dichtingsdraad nodig.
Paul en Sarah wachten nog even met het glazen paneel rond de douche te plaatsen. Nu hebben ze nog plaats genoeg om het badkamermeubel te hangen.
Hierbij is het vooral belangrijk dat het waterpas hangt en dat het op de juiste hoogte komt te hangen. Controleer dus regelmatig of je nog goed bezig bent. De bovenste kast kan je nog wat aanpassen met de stelschroeven aan de hangkast. Plaats ook die waterpas voor je de wastafel er op plaatst.
Voor je die plaatst, plaats je eerst de afvoerstop. Die komt door de wastafel te zitten. Let er op dat je ze goed aandraait om lekken te voorkomen.
Als de wastafel op zijn plaats staat, monteert Paul het kraanwerk boven de wastafel nog en dan kan hij samen met Sarah de spiegel ophangen.
Nu de wastafel geplaatst is, kan ook het glas rond de douche worden gemonteerd. Dat glas komt in een profiel te staan. Het is belangrijk dat glas loodrecht staat. Let hier dus op als je het profiel aftekent en als je het plaatst.
Dan kijken Paul en Sarah even in de handleiding om te zien hoe je het glas precies in het profiel plaatst. Ze zorgen dat dit stevig vast zit, voor ze het loslaten.
Als laatste element in de badkamer plaatsen Paul en Sarah het toilet. Eerst doen ze de drukknop. Nu kunnen ze er nog goed aan, nu de toiletpot nog niet is geïnstalleerd.
Ze volgen de handleiding en dit maakt het voor hen een pak gemakkelijker. Ze volgen de stappen en als laatste klikken ze de bedieningsplaat er op.
Als laatste plaatsen Paul en Sarah het hangtoilet. De plaatsing daarvan ligt niet zo voor de hand. Gelukkig zijn er de video’s die ze kunnen raadplegen. Daarin zit voldoende informatie om ook dit tot een goed einde te brengen.
Ze volgen stap voor stap de instructies in de video en zo brengen Paul en Sarah ook de montage van het hangtoilet tot een goed einde.
De zitting van het toilet moet dan nog enkel gemonteerd worden. De houders bevestigen ze in de opening en de zitting zelf klikt er gewoon op.
Met dit laatste stuk is de badkamer volledig geïnstalleerd. Is het deze keer een beetje meegevallen?


Paul en Sarah zijn bijna klaar met hun demohuis. De volgende aflevering wordt het laatste afgewerkt. Zo wordt de vloer nog gelegd en worden de muren nog afgewerkt. Ben je al benieuwd? Dan kan je de volgende aflevering al kijken op dobbit.be.
Wil je Sack en de andere zelfbouwbedrijven beter leren kennen ? Ga dan naar Zelfbouwbeurs.be

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Zelfbouw van A tot Z

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.