Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

ZELFBOUW VAN A TOT Z - AFLEVERING 12

Zelfbouw van A tot Z - Ep. 12 - Inrichting - In deze reeks bouwen we een demohuis vanaf nul op. Als laatste stap leggen we de vloer en richten we de ruimtes verder in. Een onderdeel daarvan is ook het schilderen.

Transciptie 

In 'Zelfbouw van A tot Z' volgen we Paul en zijn dochter Sarah op de voet terwijl ze ons demohuis vanaf nul opbouwen.
In de vorige aflevering plaatste ons duo hun badkamer. Deze keer gaat hij samen met Sarah over naar de volgende stap: de afwerking van vloer en muren, onder begeleiding van Interieurpakket.


We zitten nu aan de laatste stap van het inrichten van de ruimte. Benieuwd of het even vlot zal verlopen als de rest. Sarah en Paul zien het in elk geval positief. Tenminste, toch wat het schilderen betreft.


Maar wat dan met het vloeren?


Geen paniek Sarah, jullie worden niet aan je lot overgelaten. Laat ons meteen maar een online afspraak maken met Interieurpakket. De medewerker die langskomt, kan dan meteen ook alle vragen beantwoorden.


Uit de kleurenwaaier die hij meeheeft, kan Sarah alvast haar keuze maken voor de vloer. Ze wou ze vooral een lichtere vloer. Eén optie springt er voor Sarah in elk geval uit.

 


3D-elementen, dat kunnen klassieke lambriseringen zijn, maar deze panelen bestaan in allerlei structuren en kun je in een heel gamma aan kleuren schilderen, dus passen ze net zo goed in een moderner interieur. Daarnaast zijn ze ook thermisch isolerend en geluidsabsorberend. Sarah vindt het wel een goed idee om van deze muur meteen een blikvanger te maken en wil een trendy kleurtje.


Na wat overleg wordt gekozen om de lambrisering in een groen kleurtje te steken.
Niet alleen de keuken, maar ook de badkamer wordt onder handen genomen. Daar wil Sarah graag een tegelmotief.


Nu alle vloer- en wandelementen gekozen zijn, gaat de medewerker over tot het opmeten van de ruimte in 3D. Er wordt een plattegrond gemaakt van de ruimte. Vervolgens kunnen Sarah en Paul kiezen uit verschillende offertes, gaande van een optie waarbij ze alles zelf doen tot een optie waarbij alles voor hen gedaan wordt. Ze kiezen er uiteindelijk voor om de vloer zelf te plaatsen en ook de muren zelf te verven.
Verven doe je het best voor de vloer er ligt, zodat je vermijdt dat je er vlekken op maakt. Sarah en Paul hebben voor een volledig verfpakket geopteerd, waar al het nodige in zit, dus zowel de verf als rollen, borstels en tape. Alles is van professionele merken, dus zijn ze ook zeker van een goed eindresultaat.
Ze beschermen de nieuwe keuken met de meegeleverde afdekfolie en tapen de randen af. En dan kan het schilderen beginnen. De verf dekt goed, en doordat ze alles direct bij de hand hebben, gaat het werk vlot vooruit. Hij is ook afwasbaar, dus verven ze er meteen ook de keukenwand mee. Dezelfde verf wordt daarna ook voor de wanden in het toilet en de toiletomkasting gebruikt.
De lambrisering zal Sarah niet zelf plaatsen, maar een likje verf geven is niet zo moeilijk. Ook hiervoor is, naast natuurlijk de verf, al het nodige voorzien.
Dan is het eindelijk de beurt aan de vloer. Sarah leest er de handleiding voor na. Eerst moet de ondervloer gelegd worden. Die snijd je op maat met een breekmes. Let erop dat je bij het uitleggen geen overlappingen hebt. De naden tussen de stukken tape je af.
Daarop komt dan de vloer. Een klein aandachtspunt is de uitzetvoeg, die je aanhoudt door middel van blokjes tegen de wanden.
Bij de planken aan de muur kan je met een trekijzer werken om die op hun plaats te klikken.
In de badkamer komt dan weer geen laminaat, maar vinyl. Deze vloer is waterbestendig en daardoor ideaal voor in een badkamer.
Sarah en Paul zijn nu klaar. Het plaatsen van de plinten en de lambrisering laten ze over aan een professional van Interieurpakket. Die tekent eerst af waar de sierlijsten komen. Vervolgens zaagt hij ze op maat. Ze worden daarna op hun plaats gelijmd. De op maat gezaagde stukken lambrisering komen telkens tussen de kaders.
Als de lambrisering af is, plaatst de installateur ook nog de plinten. Die zijn gemaakt van een polymeer, en dus stevig en waterbestendig. Daarom worden ze hier ook in de badkamer geplaatst. Je kan ze meteen overschilderen. Verf je ze in dezelfde kleur als je muur, dan zal de ruimte hoger en groter lijken. Maar je kunt ze net zo goed wit laten. Indien gewenst, kun je ze rond de deur laten doorlopen en als deurlijsten gebruiken.
Als laatste plaatst Sarah nog een overgangsprofiel tussen de vloer en het schuifraam. Dat kan ze met een hulpblokje heel gemakkelijk op maat snijden, waarna beide delen gemakkelijk van elkaar losgetrokken kunnen worden.
En zo zijn zowel de keuken als de badkamer volledig afgewerkt.
En Paul en Sarah, wat vonden jullie ervan?


Daarmee loopt het hele zelfbouwavontuur van Sarah en Paul op zijn einde.
Sarah en Paul zijn allebei heel tevreden met het eindresultaat, en terecht - hun werk getuigt ervan dat je als zelfbouwer heel wat gedaan kunt krijgen, indien je je voldoende laat bijstaan door professionals.


Dat glaasje hebben jullie wel verdiend - laat het smaken!
Heb je de reeks gemist? Dan kan je die herbekijken op dobbit.be.
Wil je Interieurpakket en de andere zelfbouwbedrijven beter leren kennen ? Ga dan naar Zelfbouwbeurs.be

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Zelfbouw van A tot Z

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.