Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

DE HARDHEID VAN HOUT

In deze aflevering van de Tooldokter demonstreren we hoe je de hardheid van een houtsoort bepaalt. Als we over hardheid spreken, gaat het over de dichtheid van de houtvezels. Verwar deze term niet met duurzaamheid. Onder duurzaam hout verstaan we namelijk hout dat goed bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Harde houtsoorten hoeven dus niet per se duurzamer te zijn dan zachte houtsoorten.

Transciptie 

In deze aflevering van de Tooldokter demonstreren we hoe je de hardheid van een houtsoort bepaalt.

Als we over hardheid spreken, gaat het over de dichtheid van de houtvezels. Verwar deze term niet met duurzaamheid. Onder duurzaam hout verstaan we namelijk hout dat goed bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Harde houtsoorten heoven dus niet per se duurzamer te zijn dan zachte houtsoorten.

 


De duurzaamheid wordt ingedeeld volgens klasses. Klasse 1 is dan het meest duurzaam; dit hout gaat tot wel meer dan 25 jaar mee. De duurzaamheidstabel loopt dan af tot klasse 5, met hout dat weinig duurzaam is, tot minder dan vijf jaar.

 


Qua hardheid wordt hout daarentegen niet ingedeeld in klasses. Je kunt wel gemakkelijk de hardheid controleren door middel van een test. Daarvoor hebben we hier een kleine constructie gebouwd.

 

 


Tony
We zullen het schietlood telkens vanaf één bepaalde hoogte loslaten. We zullen zien hoe diep de inslag per houtsoort zal zijn. Zo kunnen we een conclusie trekken over hoe hard het hout is.


Tony
Dit hier is ayous. Dat wordt bijvoorbeeld vooral in sauna's gebruikt. Het heeft duurzaamheidsklasse vijf.


Tony
We zullen ook beuk testen. Dat is normaal gezien een harde houtsoort, want hij wordt gebruikt om trappen van te maken. Duurzaamheidsklasse vijf.


Tony
Dit is kersenhout, en wordt veel gebruikt om meubels mee te maken. Euh... Dat gaat richting duurzaamheidsklasse vier tot vijf.


Tony
We hebben dan eik, met duurzaamheidsklasse twee tot drie. Dat is een constructiehout maar euh... ook heel geliefd voor euh... binnenschrijnwerk en meubilair.


Tony
Dan hebben we grenen. Dat is een constructiehout. Euh... Duurzaamheidsklasse vier tot vijf.


Tony
En als laatste hebben we padoek. Padoek is duurzaamheidsklasse één. Vaak gebruikt bij buitenschrijnwerk, wandbekleding, enzovoort.
Harde houtsoorten worden natuurlijk voornamelijk voor constructies en buitenprojecten gebruikt, omdat ze over een stevigheid beschikken. Hout dat wel stevig is maar in een lagere duurzaamheidsklasse zit, zoals grenen, kan ook buiten toegepast worden indien het eerst behandeld wordt met een impregneermiddel.

 

 


Tony
We hebben nu de houtsoorten gerangschikt volgens de diepte van de impact. Hier is de impact het grootst, dus ga ik ervan uit dat dit de zachtste houtsoort is. Ayous... is dus een zachte houtsoort.


Tony
Hiernaast hebben we grenen.


Tony
De inslag is ietwat kleiner, maar toch kunnen we veronderstellen dat dit een zachte houtsoort is, grenen.


Tony
Dan hebben we kersenhout. Het gaatje is wat kleiner. Dus kersenhout is harder dan grenen en ayous.


Tony
Hier liggen er drie samen, want de impact is ongeveer dezelfde. Als we nu eik en beuk gaan bekijken, is er maar een heel klein verschil.


Tony
Ernaast ligt padoek, en de impact is hier een klein beetje kleiner, dus van deze drie kunnen we zeggen dat het harde houtsoorten zijn.


Tony
Terwijl we wel weten dat dit hier duurzaamheidsklasse één is, terwijl beuk klasse vijf is.


Tony
We zullen nu de hardste houtsoort met de zachtste houtsoort vergelijken.
Opgelet: verwar 'harde houtsoort' en 'zachte houtsoort' niet met de termen 'hardhout' of 'zachthout'. Alhoewel die vaak als synoniem gebruikt worden, betekenen die dingen niet compleet hetzelfde. Met de term 'hardhout' wordt een houtsoort bedoeld die langzaam groeit. Daardoor is hardhout inderdaad vaak ook een harde houtsoort. Maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Omgekeerd is zachthout bijvoorbeeld ook niet noodzakelijk zacht.

 


Wil je meer bijleren over materialen, gereedschappen en technieken, bekijk dan alle afleveringen van de Tooldokter op dobbit.be. Als je je inschrijft op het gratis online magazine, blijf je bovendien altijd op de hoogte van de nieuwste uitzendingen!

 

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.