Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

MAAK JE EIGEN KERPLUNK

Kerplunk: een leuk buitenspel voor de kinderen die je in geen tijd zelf ineen hebt geknutseld! Dit buitenspel steunt op een sokkel, gemaakt van enkele houten latjes. Je hebt niet veel hout nodig, kijk eerst of je geen resthout hebt liggen dat kan voldoen. De sokkel hoeft zeker niet te hoog uitkomen, je past dit aan naargelang de hoogte van de spelers.

Transciptie 

Dit buitenspel steunt op een sokkel, gemaakt van enkele houten latjes. Je hebt niet veel hout nodig, kijk eerst of je geen resthout hebt liggen dat kan voldoen. De sokkel hoeft zeker niet te hoog uitkomen, je past dit aan naargelang de hoogte van de spelers.
Neem een latje, en gebruik het om de hoogte van elk latje op de hoeken aan te duiden. Zo kan je preciezer inschatten waar je kan voorboren.
Duid aan waar je kan boren. Zorg dat je de schroeven zó positioneert dat langs de andere zijde er ook nog twee schroeven kunnen passeren.
Eens je alle posities hebt afgetekend, kan je de schroefgaten makkelijk in serie voorboren. Dankzij het voorboren zal elke schroef makkelijker aantrekken tegen het achterliggende hout waar hij een verbinding moet maken.
Een nette, stevige verbinding bereik je als je haaks, en dus in negentig graden, kan schroeven. Zorg er daarom in de eerste plaats voor dat je latten perfect haaks verzaagd zijn. En als extra richtlijn klem je ze vast tijdens de montage in een haakse hoek.
Plaats eerst al een paar schroeven. Dat werkt een stuk makkelijker omdat je de schroeven dan niet meer hoeft vast te houden. Het is niet verplicht, de sokkel hoeft geen zware lasten te dragen, maar met wat houtlijm maak je de verbindingen veel steviger. Schroef vast. Ga het rijtje af van de constructie. Oefen wat druk uit op de achterliggende lat, dan schuift ‘ie niet weg tijdens het schroeven. Het onderstel heb je vlug in elkaar gezet, controleer nog even met de winkelhaak of de verbindingen haaks uitkomen.


De klus is al halfweg! Haal er de rol kippengaas bij. Let erop dat de mazen voldoende groot zijn om er later de stokjes vlot doorheen te schuiven. Open de rol, en creëer er een cilinder mee waarvan de diameter overeenkomt met het onderstel. Knip op maat af met je kniptang. Let wel op met de scherpe uiteindes ; knip dus zo dicht mogelijk tegen het gaas af ! Met enkele kabelbinders maak je het kippengaas vlug vast. Knip elk overtollig einde wel weg. Werk de cilinder af, en zet het daarna ook nog eens vast aan de sokkel met de kabelbinders. Ziezo, in enkele minuten tijd zit de klus er al bijna op. Nog enkel wat verven!


Zet het onderstel even aan de kant, en breng er de houten stokjes bij. De bedoeling is dat elke speler straks een eigen kleurtje heeft. Draag handschoenen zodat je geen vlekken maakt, en schud de bus eens goed voor een aantal minuten. Verwijder de beschermcap onder de dop, en schud daarna nog eens goed na.
Het voordeel van de spuitbus is dat de verf heel vlug droogt, maar je hebt zeker een laag primer nodig om een goeie dekking te hebben. De gespoten verflaag is maar dun telkens. De primer is na een aantal minuten al stofdroog, maar respecteer toch de droogtijd zoals aangegeven op de spuitbus zelf vooraleer je de finale verflaag erop spuit.
Ben je klaar, maar de spuitbus is nog niet leeg? Keer hem dan om, en spuit even door om verstopping van het drukventiel te voorkomen. Zo is ‘ie klaar voor een volgend gebruik.
De primer heeft voldoende kunnen drogen, tijd om de stokken een kleurtje te geven. Hier is als basis rondhout gebruikt waar houten deuvels van gemaakt worden, maar wederom, kijk gerust of je niets van resthout hebt liggen dat kan voldoen. Gebruik best opvallende kleuren, zodat ze afsteken tegen de plastic gekleurde ballen van het spel. Hou nog een aantal stokken over voor de tweede kleur.
En nog gauw de rest in een kleurtje zetten, en dat is het eigenlijk! Let er wel op dat je de ondergrond tijdens het verven afschermt op wat karton. Laat de verf opnieuw voldoende drogen, en dan zijn we klaar om het spel eens uit te testen!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.