Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

MAAK JE EIGEN 'WIE IS HET?'

Wie is het? Een spel dat iedereen wel kent, maar hoe leuk is het niet om het zelf te maken met foto's van je eigen familie of vrienden? Zo doe je het!

Transciptie 

Wie is het? Iedereen kent het wel. Elke speler stelt om beurt een vraag om er achter te komen wie de ander op zijn speelkaartje heeft. In ons geval zijn er vijftien speelkaarten verdeeld per spelbord, en je print zo’n setje foto’s niet alleen tweemaal uit voor elk spelbord, maar je print ook een extra set uit zodat elk team aan het begin van het spel een kaart kan kiezen. Voor de vlugge rekenaar: in totaal bekom je vijfenveertig foto’s. Je kan hiermee natuurlijk spelen naargelang het formaat van het spelbord, en het aantal speelkaarten, die je wilt bekomen. Snij uit met een breekmes langs een liniaal. Dat gaat vlot, en levert een kaarsrecht resultaat op.
Starten doe je door het hout op maat te zagen, maar denk aan je veiligheid! Qua houtsoort ben je uiteraard vrij om te kiezen, maar kies plaatmateriaal dat een strak resultaat oplevert, zoals multiplex. Met een dikte van vier milllimeter dik zit je goed, zodat de spelborden en -kaarten ook niet te robuust uitvallen. De houten plaatjes moeten telkens exact hetzelfde zijn qua afmeting, laat daarom het zaagblad nét naast je afgetekende lijn invallen. Anders zou je net te veel afkorten omwille van de dikte van het zaagblad. Hou hier dus rekening mee.
Een strak resultaat met zo weinig mogelijk versplinterde randen, dat behaal je met een cirkelzaag met vele zaagtanden, wat niet wegneemt dat je nadien de randen nog eens licht opschuurt. Met wat schuurpapier of een schuurblokje speel je dat in geen tijd klaar.
Na al dat zagen en schuren, kleeft er best nog wat stof aan het multiplex. Met wat ontvetter, zoals sodakristallen, opgelost in lauw water, zet je alles opnieuw proper. Dit zal zorgen voor een correcte hechting van de verf straks.
Voor het aanbrengen van de funky kleurtjes kan je klassiek te werk met verfpot en borstel, maar het is veel leuker om met een spuitbus aan de slag te gaan, bovendien zal de watergredragen verf supervlug drogen. Om te zorgen voor een goeie dekking, leg je eerst een laag primer. Werk je buiten, hoef je gerust geen mondmasker te dragen. Sta je binnen in een atelier, zorg dan zeker dat je de ruimte voldoende kan ventileren. Vergeet ook de achterkant van elk plaatje niet te behandelen.
Na een aantal minuten is de primer al stofdroog, maar volg de aangewezen droogtijd zoals je die op de spuitbus terugvindt. Dán pas mag je de eindlaag in een definitief kleurtje zetten. Hier kiezen we om het speelbord van elke speler in een eigen kleur te zetten. Volg gerust je eigen inspiratie. Ook deze eindlaag moet opnieuw goed uitdrogen, en afhankelijk van het kleur kan een tweede deklaag wel nodig zijn.
De verf is optimaal gedroogd, en met een lijmstift kleef je vlug de foto’s op de spelplaten. Indien je kan, print je beter uit op papier met wat meer grammage dan gewoon printpapier. Het is dan wat steviger om te kleven. Daarna haal je er wat scharnieren bij. Koop die zo klein mogelijk. Weinig kans dat je schroefjes vindt om in het dunne multiplex te fixeren, maar met wat alleslijm lukt dit zeker. Omdat de scharnieren zo klein zijn, kan je het jezelf makkelijker maken door ze te positioneren met wat schilderstape. En je vermijdt zo ook dat het een smerige boel wordt bij het aandrukken van de scharnieren. De tape drukt elk scharnier ook stevig aan tijdens het uitharden, het contactoppervlak is zo optimaal. Vervolledig alle plaatjes.
Eens de lijm is uitgehard, is het tijd om de elk setje speelplaten aan een spelbord te fixeren. Meet af, en lijn netjes uit. Om geen potloodlijnen op de verf achter te laten, kleef je met tape af. Daarna haal je er opnieuw de alleslijm bij om telkens de andere kant van elk scharnier te fixeren. Druk goed aan, en plooi elk plaatje om opdat het niet zou omvallen. Geef het allemaal de nodige tijd om uit te harden. Het geeft een gelukzalig gevoel om nadien de tape te verwijderen en te zien dat alles goed is gelukt!
Nog een laatste detail: een kaarthouder waartussen je de getrokken kaart tijdens het spel rechtop kan zetten, zodat je tegenstander niet kan zien welke kaart je in je bezit hebt. Lijm daarvoor, opnieuw met wat alleslijm, twee dunne strookjes multiplex vast. Even aandrukken, en de tijd doet de rest. Herhaal ook bij het andere spelbord. Dat was een leuk klusjes, en nu is het alvast tijd om het spel uit te proberen!

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.