Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

DIEREN HELPEN IN JE TUIN

Met een bijenhotel en een vogelvoederplaats help je de dieren in je tuin. En die dieren helpen jou op hun beurt met het onderhoud van de tuin. Jean legt het uit.

Transciptie 

Ja, Als je attribuutjes op je terras of je tuin wil zetten, dan is meestal het grote probleem: waar vind ik de goeie steun? Waar vind ik een goeie stok om die op te zetten?

Wel, dan heb ik hier, voor jou, de beste oplossing: een goeie scherpe punt, en van boven een kliksysteem. Ja, dat kennen we wel van onze waterslang. Wel, ‘t is precies hetzelfde systeem.
En dit doe je zo in de grond. Hup, het is een scherpe stok, het gaat vanzelf.
En dan kun je er, met dat kliksysteem, kijk, het andere uiteinde zo inklikken.

Hup, en binnen de minuut heb je een bijenhotel.
Waarom nu al die moeite doen? Waarom nu al die bijenhotels enzoverder?

Ja, de naam zegt het zelf: bijenhotels zijn hotels, zijn woonplaatsen voor so-li-tai-re bijen. Dus, je hebt honingbijen die in grote korven, in groep leven, met tienduizenden soms.

En je hebt solitaire bijen. Die zijn maar alleen.
En die solitaire bijen, die zoeken in de natuur van die openingen die we hier nabootsen in dat blokje hout of met die rietstengels. En die gaan vooral zorgen dat de vruchten in je tuin, dat die bestoven worden. Dus alle fruitbomen, grootfruit, kleinfruit, noem maar op… Aardbeien bijvoorbeeld: We zouden er geen enkel moeten eten als er geen solitaire bijen waren. Die worden daardoor bestoven. En de vijanden van al die fruitbomen, de bladluizen, die worden dan weer bestreden door de beestjes die hier achter deze gleufjes gaan overwinteren. Vooral gaasvliegen, dat zijn van die heel frêle, groene vliegjes en lieveheersbeestjes, die zijn ook heel nuttig. Die hun larven eten tot dertig bladluizen per dag. Dus, maak ook daar maar eens een keer de rekening.

Dat is het nut van een bijenhotel. Hoe klein dan ook, zet het op je balkon, zet het in je bloembak.
Natuurlijk, met dat bijenhotel, je moet dat niet zomaar in de winter weghalen. Nee, laat het op z’n plaats want de larven overwinteren in die gaatjes hier vanboven, in die rietjes en beneden in die gaatjes. En er overwinteren lieveheersbeestjes en gaasvliegen, allemaal heel nuttige luizenbestrijders, hier achter die, achter die gleufjes.
Ook een vogelvoederplaatsje is mogelijk. En ja, vogels voeren: in de winter is dat héél nuttig, in de zomer heeft dat minder nut. Maar je kan nog altijd deze vogelvoerbak vervangen door een ander attribuut dat op de stok kan.
Maar waarom ga je de meesjes ondersteunen? Om ervoor te zorgen dat ze de winter goed doorkomen. Want in het voorjaar beginnen zij al met op zoek te gaan naar kleine rupsen die uitgekomen zijn en die op zoek zijn in jouw tuin naar mals groen van al je mooie tuinplanten.

En bovendien eten ze ook nog bladluizen. Dus rupsen en bladluizen die gaan door de pimpelmezen en de koolmezen gewoon opgevreten worden. En dat is het nut van die beestjes in de winter bij te voederen.
Dus zorg voor je tuin, maar zorg ook voor de niet-stemgerechtigde medeburgers: onze grote en kleine beestjes.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.