Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

KRUIDEN kweken: TRENDS EN TIPS

Wat zijn de huidige kruidentrends? Bestaan er sterkere alternatieven voor de klassieke kruiden? Waarop let je best bij het kweken van kruiden? En hoe kan je een verdorde tijmplant nieuw leven inblazen? Je komt het te weten in deze aflevering van 'Mijn tuin'!

Transciptie 

Er zijn de laatste jaren heel wat trends te merken, en dat merken we zelf ook.

Bijvoorbeeld, de zomers die zijn bijzonder warm…
En dan zoeken de mensen naar een verkoelend drankje…

En dat hoeft niet altijd heel gesuikerd te zijn. Dat kan ook gewoon kruidenwater zijn.
En kruidenwater, heel eenvoudig. Een fles water, of een karaf water, en je stopt daar een aantal heerlijke kruiden in…
Citroenverbena… euhm… of misschien zelfs iets specialer, bijvoorbeeld zoethoutgras.

Dat is ook een trend de laatste jaren. Zoethout, de smaak van weleer. Van die kalissewortelstokken. Dat komt terug.
Dan heb je kruiden, zoals zoethoutgras.

Een plant die de perfecte smaak van zoethout heeft, maar heel erg lekker smaakt in kruidenwater. En bijvoorbeeld in Nederland heel erg populair is.


Er zijn klassieke soorten, die mensen heel graag in de tuin willen, maar die niet altijd lukken…

En… een klassieker bij uitstek is basilicum. En basilicum dat kennen we…

… Dat is een heel erg lekker kruid, maar ook een heel erg moeilijk kruid om te kweken.

En iedereen, bij de eerste zonnestraal, wil een tomaatje eten met een blaadje basilicum erop… maar dat is niet realistisch, zeker niet in België.
Waarom niet?

Basilicum, dat moet warm staan.

Dat moet eigenlijk dag en nacht boven de tien graden staan… dus dat is niet altijd haalbaar. Zeker niet… in het begin van het jaar.
Daarom hebben we ook alternatieve soorten, die daar beter voor geschikt zijn.
Dit is bijvoorbeeld ook een soort basilicum, maar dat is een gestekte soort.

Je ziet, das bijna een verhoutig gedeelte…

Das een basilicumvariant die veel sterker groeit, een beetje verhout, een beetje uitstruikt, maar nog altijd dezelfde smaak heeft als de gewone basilicum, maar zeker in België veel makkelijker zal groeien…
Er zijn andere soorten ook, zoals dille… Een eenjarig kruid dat ook heel snel kapot kan gaan, en dan kan je bijvoorbeeld bladvenkel gaan kiezen.
Of koriander. Nog een eenjarig kruid.

Heel wat mensen zijn echt fan van koriander, maar het is heel erg moeilijk om op te kweken… En dan kan je bijvoorbeeld uitwijken naar Viëtnamese koriander.
Bij kervel: Roomse kervel.
Het is bijna ook zo een oer-plant, een oer-kruid.

Dus het… het groeit makkelijk, het blijft stevig, het is goed winterhard.

En Roomse kervel kan je zien als een doorleefde vorm van kervel.
En zelfs die groene zaden, die kan je opeten. Smaakt een beetje naar anijs, dus het zijn zelfs gezonde… gezonde snoepjes.
En zo heb je tal van alternatieve soorten, waardoor dat je het toch haalbaarder maakt om die smaken in huis te halen.


Kruiden, die euh… die moet je kweken met liefde.

Dus je moet er mee bezig zijn…

En een kruid, dat is een levend iets. Dus dat heeft goeie basis nodig. Goeie potgrond.

Maar ook aandacht, in de zin van: af en toe een beetje water geven, en ook af en toe een beetje meststof geven.

Zeker als je kruiden in pot kweekt, dan vergeten mensen vaak om ook een beetje meststof toe te dienen. Euhm. Mensen hebben eten nodig, maar planten hebben ook voeding nodig.
En ook de juiste planten kiezen voor de juiste plek. Dat kan ook een goeie tip zijn.


Ik heb hier een tijmplantje staan dat de winter doorstaan heeft zonder dat er iemand naar gekeken heeft. Dus het is helemaal verkommerd… U waarschijnlijk héél bekend.

En de meeste van die plantjes eindigen in de vuilnisbak.
Wij gaan dat niet doen. Wij gaan dat plantje een nieuw leven geven, want dat is bij tijm perfect mogelijk.

En ik zal je tonen hoe we dat gaan doen.
Dus eerst en vooral halen we die oude plant uit de kluit… euh, uit de pot.

Die zetten we opzij.
En, een deel van de wortels… gaan we nu verwijderen…
Dus je kan daar een mes voor gebruiken, of een schaar.

Maar je mag zeker en vast… meer dan de helft van de wortelkluit… verwijderen.
En ik zal je straks ook uitleggen… waarom dat we dat doen.
Dus ik heb eerst en vooral in mijn pot hydrokorrels gedaan.

Dus die hydrokorrels zorgen ervoor dat de waterhuishouding in de pot in orde blijft.
Bovendien vormt dat een luchtige plek. En je zal zien op het einde van het seizoen, als je die pot recupereert, dat dat vol met wortels zit, dus… dat is eigenlijk de ideale biotoop voor de wortels van de plant.
Hier hebben we dus onze tijm… die dus helemaal, eigenlijk bijna op sterven na dood is. Alleen nog de puntjes, daar is nog groen aan.

Dus we zetten die heel diep in de pot.

Zo diep als dat we kunnen.
Voilà.
Nu gaan we daar goeie grond aan toevoegen…
En die houterige takjes… zorg ervoor dat die dus ook goed onder de aarde zitten.

Daar gaan dus nu nieuwe wortels ontstaan… En je krijgt dus eigenlijk een verjonging van de plant.
Trouwens, tijm wordt… nie… kan gezaaid worden, maar je kan die dus ook eigenlijk scheuren.

Dat wil dus zeggen dat je de plant openscheurt en dat je dus één of twee, eigenlijk kloontjes neemt… kloonplantjes ervan.
Die mogen dus heel diep onder de aarde zitten…

Zelfs dat alleen die heel groene puntjes boven zitten.
Die teelaarde gaat zich schoon verdelen onder die houterige takjes…

En dat heeft dan alleen een beetje vocht nodig. Want in de grond zit al voeding voor 150 dagen.
Trouwens tijm… de meeste kruiden hebben niet zo’n rijke bemesting nodig hoor.

Dat is soms een fout die gemaakt wordt.

Als je ziet in het zuiden, in welke schrale grond kruiden groeien…

En wij gaan die dan gaan bemesten. Dat is voor niets nodig. Die planten hebben dat niet nodig. Die zijn niet zo behoeftig aan… vooral stikstof.
Zie je, kijk.

En nu… Je mag dat gerust aandrukken…

En we doen er nog wat aarde bovenop.
Voilà.

En onze plant die eerst ten dode opgeschreven was, die gaat nu een mooie leven krijgen.

Want trouwens, iemand die graag kookt, gebruikt veel tijm.

Tijm wordt gebruikt in een bouquet garni, wordt gebruikt in vele vele gerechten, dusja… je gaat daar natuurlijk ook veel van verbruiken.

En automatisch is het interessant natuurlijk dat je daar een voorraad van staan hebt.
Voilà, zo simpel is het.

Nu ziet hij er nog niet uit, maar je zal zien… tussen dit en een paar weken ga je mooie groene knopjes zien ontstaan. En gaat die nieuwe wortels vormen aan die houterige gedeelten.

En dat stuk wortel dat hier weggesneden is, was toch van geen waarde meer… Want ja, je moet er een stuk wortel afdoen om hem diep genoeg te kunnen zetten. Tenzij natuurlijk dat je diep genoeg kunt graven.

Maar het is ook niet interessant om te diep in de grond te gaan, zeker hier, want we zitten hier in meersegebied, vochtige grond, dus hoe dieper dat je gaat, hoe natter de grond is, dus dat is ook niet aan te raden.
Maar hier staat die in een pot. Waarom?

Omdat we hier dicht bij de keuken staan…

Een mens is niet geneigd om 500 meter te lopen om een… takje tijm te halen om in zijn gerechten te doen.

Keukenkruiden moeten binnen handbereik staan, rond de keuken. En dat is hier dus het geval.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.