Registreer u voor het gratis online magazine en krijgt beperkte online toegang

Registreer

MAAK ZELF EEN WERKBANK MET STOFAFZUIGING

De Tooldokter maakt een werkbank die niet alleen tegen een stootje kan, maar die meteen een breed oppervlak heeft om aan te werken. Je kan er makkelijk een werkstuk op klemmen, én er is een opvangbak voor stof.

Transciptie 

De Tooldokter maakt een werkbank die niet alleen tegen een stootje kan, maar die meteen een breed oppervlak heeft om aan te werken. Je kan er makkelijk een werkstuk op klemmen, én er is een opvangbak voor stof.


Als eerste onderdeel, pakken we het onderstel aan. De staanders, of poten van de werkbank, korten we af. Samen met het werkblad er later bij geteld, komt de tafel dan uit op een hoogte van 90 cm. Tracht bij het uitsmetten van de balken, slechte onderdelen te vermijden.
Een gewone keukentafel komt doorgaans op 75 cm uit, dus onze tafel zal hoger uitkomen. Dat zal ergonomischer zijn om werkstukken aan de tafel te monteren.
Daarna halen we uit de lange balken nog de regels. Tracht hier zeker kromme balken te vermijden. Ze moeten elk even lang zijn, dus samengeklemd kan je dezelfde maat netjes overzetten met een winkelhaak. Eens alle onderdelen afgekort zijn, kan de montage beginnen. In principe kan je alles aan elkaar schroeven, of je kan kiezen voor traditionele houtverbindingen. Een overzichtsfilmpje vind je terug op onze website.
Om het onderstel op te bouwen, monteer je de twee zijwanden. Wie lijmklemmen heeft die het kader in lengte kunnen overbruggen, is er makkelijk van af. Span aan, en controleer de haaksheid. Je bent er ook zeker van dat het vierkant haaks is, als de lengte van de overstaande hoeken overeen komen. Zit er wat speling op, dan kan je nog wat bijwerken door extra aan te spannen. Let er dan wel op dat het kader ook niet krom trekt, maar mooi egaal blijft.
Het tweede kader kan je eventueel met een haaks hulpstuk monteren. Daarvoor neem je gewoon een stuk restplank, met haakse hoek, en monteer daarbij een haakse afboording. Monteer het kader voorlopig, en dan is het zaak om met behulp van spieën het geheel op te spannen. Veranker wat stootblokken, en met enkele tikken span je zo het geheel in een haakse hoek.
De zijwanden verbinden we straks met deze regels, maar gezien het een werkbank is die veel te verduren zal krijgen, komt er nog een verstevigings lat als extra steun voor het werkblad. In ons geval enerzijds met een deuvelverbinding, en langs de andere kant met een zwaluwstaartverbinding. Verzeker je ervan dat de verbinding goed aansluit nog vóór de lijm is uitgehard. Monteer uiteraard ook nog de tweede zijwand.
Aan de onderkant van het frame komt ook nog een extra steunbalk. Simpelweg verbonden met schroeven en houtlijm. Lijn goed uit zodat de schroeven perfect uitkomen in het achterliggende houtdeel. De andere zijde van de balk verbinden we met een lange deuvel. Teken de punten af, en neem een vlinderboor met dezelfde diameter van de deuvels. Geef wat extra houtlijm, en tik het rondhout in de verbinding. Zaag zo vlak mogelijk uit, en herhaal nogmaals. En werk zoals steeds netjes, lijmresten veeg je snel weg nu het nog niet is uitgehard.
Het frame is compleet. Terwijl de lijm droogt, is het nodig om de verbindingen nog eens goed aan te spannen. Een stuk touw zal je daarbij helpen. Dankzij de lijmklemmen valt het touw voorlopig niet naar beneden, daarna kan je aanspannen. Leg een knoop, en met een voorwerp kan je dan het touw extra gaan aanspannen.


Onderaan de werkbank komt een bodemplaat. Zo ontstaat er niet alleen stapelruimte; het zal het geheel ook verstevigen. Leg de plaat voorlopig op het frame, en met een restblokje teken je de omtrek van de poten af. Eens je die hebt uitgewerkt, past de bodemplaat netjes in het onderstel. Draai er nog enkele schroeven in, zodat alles stevig vast zit.


Nog een tweede plaat uit mdf komt erbij, deze keer om het tafelblad af te werken. Langs onder lijm en schroef je nog enkele stroken. Dit onderliggend kaderwerk zorgt ervoor dat het tafelblad zich vasthaakt rondom het frame. Verwijder nog vlug de lijmresten. Het tafelblad ligt er niet ‘zomaar’ op, het is beter om ook die nog wat schroeven te geven. Boor voor, en veranker het geheel.


Het opvangpunt voor het stof moeten we nog maken. Die vormt naar onder toe een punt, zodat het stof telkens naar beneden kan vallen. Werk uit met de decoupeerzaag. Daarna monteer je de bak, wederom met houtlijm en schroeven. Teken de dikte van de achterliggende plaat af als richtlijn om te schroeven. Plaats in serie al enkele schroeven, dan heb je meteen een hand vrij. Werk de wand af, en herhaal voor de andere zijde. Daarna volgt de overstaande grotere wand. De dekplaat moet nog in verstek bijgewerkt worden. Op de tafelzaag is dat vlug afgewerkt, gezien je het zaagblad kan kantelen. Naast verankeren met schroeven, is het ook handig om er wat montagekit bij te pakken. Dat maakt dat er tussen de naden geen stof wegglipt. Een gat werk je ook nog uit met de klokboor. Deze dient louter voor de stofafzuiging later. Neem dus een diameter die conform is aan de stofzuigerslang. Waar er nog naden zitten, dicht je nog volledig af. Nog de laatste schroefen, en de opvangbak is bijna klaar.
Er komt namelijk nog een gat. Teken een vorm naar voorkeur uit, en werk uit met de decoupeerzaag. Kopieer deze vorm op een restplank, maar wel breder dan het originele. Werk opnieuw uit. Op die manier heb je een afdekplaat. Met een schroef die je niet volledig inwerkt, kan je zo het plaatje telkens openen of sluiten. Mocht er later iets onbedoeld in de vergaarbak vallen, kan je er makkelijk bij.
Zet de opvangbak op z’n plaats. En monteer aan de opstaande rand van het frame. Een paar schroeven volstaan.


In het werkblad komen nog uitsparingen, niet alleen voor het stof, maar ook om er snelspanners in te fixeren.

De gaten moeten telkens op juiste afstand zitten, daarom maken we nog een boormal. Zet de afstanden over: telkens op 80 mm. Geef een aanzet met een priem, en werk de gaten uit. Je kan dit handmatig doen met je schroefboormachine, maar met een kolomboor zal je nauwkeuriger werken. Werk het eerste gat in het tafelblad uit. Zorg dat je niet uitkomt in het frame onderaan. Fixeer de boormal. Opdat het niet verschuift, komt er een koperen buisje op maat als ankerpunt. Zo gaat het minder snel verschuiven. Fixeer nog een lijmklem als extra hulp, en dan ben je een eindje zoet om alle gaten uit te werken.
Met behulp van een sjabloon maken we de snelspanners. Die verankeren we met een koperen stuk buis. Z’n positie ligt net uit het center. Werk het sjabloon uit, en teken over. Priem het center van de buisdiameter. Boor het gat uit. Daarna zaag je de snelspanner volledig uit. Het multiplex is nog wat ruw, dus snel nog even opschuren langs de zijkanten. Kort daarna nog enkele inzetstukken af naargelang het aantal snelspanners die je hebt gemaakt. Bramen schuur je best nog weg.
Een nieuw hulpstuk om bij de tafel te gebruiken, een haakse hoek om werkstukken tegen te klemmen. Verzeker je ervan dat je vertrekt van een haakse hoek. Teken de maten uit. Boor de nodige gaten, en zaag het hulpstuk uit.
Nog een laatste handigheid. Een extra koppelstuk die je als stootblok kan gebruiken op de werktafel. Door het inzetstuk niet in het center te willen plaatsen, maar dichter op de rand, kan je de 4 zijden van het blokje inzetten. Werk het gat uit, en maak meerdere van deze blokjes.
Nog vlug even de bouwstofzuiger aansluiten, en daarmee is ook de vergaarbak klaar. Het stof kan in de voorziene gaten vallen, en dankzij de afdekplaat kan je makkelijk aan de inhoud.


Even kijken hoe alles te werk gaat. Het haakse hulpstuk laat toe om werkstuken in een rechte hoek te klemmen. De snelspanners zorgen dat je dan stevig kan opduwen. De vorm van je werkstuk kan vanalles zijn: er is steeds wel een opening dichtbij om je snelspanner tegen te fixeren. Mocht dit niet zo zijn, dan komen de stootblokken van pas. Doordat de koperen inzetstukken dichtbij de rand zitten, kan je het stootblokje aanpassen naar de situatie. In elk geval, wat je ook wil klemmen, het zal stevig vast zitten. Ook de koperen inzetstukken kan je individueel gebruik. Voorzie dan wat schilderstape, zodat ze niet doorheen de gaten kunnen vallen.


Als laatste breng je nog een laag vernis aan op werkblad. Dit verlengt de duurzaamheid van je werkbank, en tijdens het lijmen of vernissen van een werkstuk kan je nadien het werkblad sneller schoon maken.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.