Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Zelf je droomtuin aanleggen 13

Zelf je droomtuin aanleggen - Ep. 13 - Finale
In deze 'mini tuinreeks' leggen we een complete tuin aan. In de laatste aflevering van de droomtuin vult Jean borders in, in de voortuin van de woning.

Transciptie 

In deze minituinreeks leggen we een complete tuin aan. In de laatste aflevering van de droomtuin vult Jean nog enkele borders aan in de voortuin van de woning.

Onze droomtuin nadert z’n voltooiing. Nu het achteraan helemaal klaar is, gaan we vooraan de rest van het werk doen. En we gaan vooraan twee plantvakken vullen, maar we gaan het doen op een manier die gemakkelijk is, snel resultaat geeft en niet te veel kost.
Ja, dit is hier ons eerste plantvak, het meet een kleine twee meter op zes meter. Hoe gaan we dat vullen? We gaan dat vullen door achteraan tegen de schutting van de buren een drietal struiken te zetten die gaan uitstoelen, in het begin zijn ze nog klein, maar die gaan echt in de loop van de jaren groot worden, en daarvoor gaan we gebruik maken van een bodembedekker tot tegen het paadje. Je moet altijd ervoor zorgen tegen paadjes dat je daar geen struiken vlak tegenaan zet want dan ga je moeten snoeien ieder jaar om het van het paadje weg te houden. Dus de struiken komen helemaal achteraan hier, aan de schutting, en hiervoor komen de bodembedekkers maar eerst ga ik de grond mooi gelijk rijven en dat gaat heel gemakkelijk met een rijf. Ja, ik ben één meter en vijfentachtig, ik heb een lange steel nodig, en deze is zelfs nog verlengd, dus dat is twee keer goed voor mijn rug.
Ja, als je aanplantingen gaat doen in het voorjaar moet je eerst de kwaliteit van de grond gaan onderzoeken, en ik heb hier al gemerkt dat de grond hier vrij los is, vrij zandig, er zitten stukken leem tussen, we zouden dat kunnen laten ontleden, maar het eerst wat deze grond nodig heeft, dat is waterhoudend vermogen, en dat gaan we doen door een bodemverbeteraar toe te voegen, en een goeie bodemverbeteraar, je vindt in de handel verschillende goeie merken, die kan je als volgt gaan herkennen: een bodemverbeteraar heeft een losse structuur, bevat geen kluiten in de zak, en als je de zaak uitgiet, en je pakt zo een handvol en je probeert daar een bal van te maken – hoe hard je ook drukt – die bal valt meteen terug open. Het is heel sponzig, dat bevordert het waterhouden vermogen, waardoor de bacterieën in de bodem beter tot ontwikkeling zullen komen, waardoor de wortels zich enorm snel goed zullen vastzetten en uitbreiden en waardoor de bodem eigenlijk een stuk gezonder wordt en ook een beter waterhoudend vermogen heeft.
Ja, tijd om te planten, de eerste struik die ik ga gebruiken, hier tegen de wand, is een Choisya, een Choisya wordt gemakkelijk twee meter hoog en even hoog bijna, dus, ik zou die bijna in het midden van dit plantvak moeten zetten om het geheel later mooi gevuld te laten overkomen, plaats nooit een struik zo dicht tegen een schutting want dan gaat hij zich maar half ontwikkelen, ja, dit is een plant die bloeit vanaf mei tot in juni – juli, in feite een late voorjaarsbloeier maar hij herneemt vaak tegen de winter toe, en dat zien we hier, dit is de tweede bloei die je hier ziet, dus dubbel geluk. Die gaan we hier ergens zetten.
De tweede die we gaan planten dat zijn deze Potentilla ‘s, of ganzerikken zoals ze in het Nederlands worden genoemd, het zijn bodembedekkende struiken die niet te hoog worden maar die perfect geschikt zijn om dit deksel te overdekken en ook de zone hier, hier zit nog een put onder, we hebben hier nauwelijks zes à zeven centimeter vaste grond, ja, dat is niet voldoende om te planten dus we gaan uitwijken naar voor, en we gaan het aan deze planten overlaten om hier de bodem te gaan bedekken, en in de zomer voor een prachtige bloei te zorgen. Kijk, dit is de nabloei die je nu ziet want hij heeft al een paar maand gebloeid, hij bloeit echt tot het einde van september, half oktober, en de bijen zijn er ook gek op.
De laatste struik voor tegen deze schutting, ja, we hebben al lentebloei, zomerbloei, dit is late herfst én winterbloei, en vroege lentebloei, dat sluit het helemaal op elkaar aan, dit is een viburnum, maar een viburnum die heel laat gaat bloeien, die op kale takken in de winter bloesem gaat geven, en dan gaat doorbloeien tot in het voorjaar, als dat niet mooi is. Deze wordt ongeveer zo hoog als de schutting, ik heb hem daar speciaal voor gekozen, de meeste viburnums worden nog veel hoger maar dan zou die misschien voor de roosjes van onze gebuur een beetje hinderlijk zijn, daarom hoeft hij niet hoger te worden dan deze schutting, hij wordt ongeveer zo hoog, een meter twintig, dertig maximum, maar hij gaat vrij breed uitgroeien, dus die ga ik gewoon hier, ook niet vlak bij het raam natuurlijk, maar hier in het midden zetten.
Maar hoe ga je nu planten? Onthoud dat een plantgat de dubbele maat moet hebben van de potmaat. Dat wil zeggen, eens zo diep als de pot, en ook eens zo breed. We gaan straks uitleggen waarom. Ik kijk hier even naar onze pot, voila, en dan gaan ik met mijn schop meten, hier een halve pot erbij, daar, daar, daar, en dit wordt zo’n beetje het formaat van het plantgat. Voila.
Het plantgat is groot genoeg, ongeveer de dubbele oppervlakte van de pot, en ook een stuk dieper dan de pot, dan ben je goed bezig. Wat we nu gaan doen, is de bodemverbeteraar nemen en twee delen bodemverbeteraar mengen met één deel van het zand dat ik heb uitgegraven, en dat is de goeie aarde die erin gaat.
We gaan dat niet afwegen hé, het is een schatting die je doet, je moet er altijd voor zorgen dat je meer bodemverbeteraar hebt dan zand, en dat kunnen we nu gaan mengen, ik doe dat altijd gewoon met de hand, we gaan geen bomen planten, het zijn geen grote hoeveelheden, kijk, als je dat zandmengsel met die bodemverbeteraar klaar hebt, dan doe je dat gewoon onderaan in het plantgat. En straks, als de plant er staat, gaan we ook de zijkanten daarmee aanvullen. Gaan we eerst kijken of hij goed lost, dat doe je door een goeie tik te geven aan de onderkant, dan lossen ze meestal goed, dan ga je geen wortels breken, voila, daar lost hij al, dat is al heel mooi doorgroeid, dat hoeven we niet meer, en we zetten de plant erin.
Doe dat met de nodige omzichtigheid, dat je zeker niets beschadigt. Druk het goed aan, eerst met de hand, en straks nog een keer met je voeten, water erbij.
Een klopje op de pot, kijk, door deze gaatjes, als je laat in het seizoen gaat kopen, dan zijn door deze gaatjes vaak wortels gegroeid, wat je dan moet doen, is gewoon met een mesje even afsnijden zodat de rest van de wortels intact blijft. Voila, dit is mooi plantgoed, hé, een beetje erbij, denk eraan, potdiepte is plantdiepte, geen centimeter meer, of geen centimeter minder, dat is heel belangrijk voor het goed doorgroeien van de plant.
Zo, en als je boven bent, ga je even met je vingers in die gleuf aandrukken, en dan de rest erbij. Even met het voetje. Zorgen dat er echt wel een gietrandje is, zodat we niet te veel water gaan morsen of verspillen.
Voila, we hebben nu, 1,2,3 … 5 struiken geplant. Op de goeie afstand van de schutting, nu is het kwestie van de rest op te vullen met een bodembedekker, en daarvoor heb ik gekozen voor Vinca Minor, dat wil zeggen, de kleine Maagdenpalm, je kent die wel, die plantjes die zich heel snel uitbreiden, die het zowel in de zon als in de schaduw goed doen, maar die je wel op een speciaal manier moet snoeien om ze jaarlijks heel hard in het blauw te laten bloeien, werkelijk een blauw tapijt.
Hoeveel moet je nu zetten per vierkante meter? Wel, dat hangt af van de grootte van het plantgoed, omdat we hier zo’n grote potten hebben, ja, dat zijn potten met een diameter van een achttien centimeter, je hebt ze ook veel kleiner, dan zijn ze wat goedkoper, maar ook deze kost nog niet veel hoor, maar ook bij deze vorm, bij deze grootte gaan we ons beperken tot vier planten per vierkante meter. Ik garandeer u, na een jaar, is het hele oppervlak bedekt.
Een vraag die je ook zou stellen, dat is, waarom leg je hier geen worteldoek, om het onkruid tegen te houden? Wel, dat is heel eenvoudig, omdat de maagdenpalm, de vinca, die breidt zich uit door bovengrondse uitlopers, en die heeft volle grond nodig om zich uit te stoelen, om de nieuwe scheuten te laten wortelen, daarom leggen we hier geen worteldoek, maar we gaan wel een worteldoek leggen hier in het tweede plantvak waar de grassen gaan komen.
Dan is het tijd voor het middenstuk, naast de oprit, daar leggen we ook een border aan en hier hebben we het nog eenvoudiger en zeer goedkoop gehouden. We leggen aan beide zijden, tegen het gaanpad, naar de voordeur en tegen de oprit, een plantje planten, wat volgens mij nog altijd ondergewaardeerd is, namelijk het purperklokje, ja, de heuchera of purperklokje is lid van de steenbreekfamilie, is een heel gemakkelijk plantje, dat het op alle gronden zeer goed doet, en zich ook heel goed uitbreidt, dus je hebt er niet te veel van nodig om een groot oppervlak heel mooi te bedekken. Je wil op de plaats waar je uit de auto stapt toch geen hoge planten, daar heb je alleen maar last van, ook geen houterige planten, laat staan doornige planten, plant daar een vaste plant die zo’n dertig à veertig centimeter hoog wordt, die mooi bloeit en waar je heel het jaar door plezier aan hebt, mede door zijn fantastische bladkleur, en in het midden daar gaan we lampenpoetsersgras planten, ja, de lampenpoetsers dat zijn deze bloeiaren die een beetje doen denken aan de borstels waarmee in vroegere tijden de olielampen werden gepoetst. Dit gras is er in allerlei variëteiten – grote, kleine – dit is een kleinere variëteit, hamelen, maar je hebt er ook grotere variëteiten in. Ik zie grassen het liefst als ze zich helemaal rondom kunnen ontwikkelen, ik zou ze nooit te dicht bij elkaar zetten en voor deze border hier die ook een dikke zes meter lang is heb ik er ook maar zes genomen. Eentje per meter, dat is meer dan voldoende. En je zal zien, het resultaat zal prachtig zijn, maar deze lampenpoetsers gaan we wel in een worteldoek zetten. Waarom? Wel, het is heel moeilijk om die uitbreidende grassen daarrond te gaan wieden, en om het werk toch wat gemakkelijker te maken gaan we alleen voor dat middenstuk een worteldoek gebruiken.
Ik heb het gronddoek op maat gesneden, en de lengte netjes verdeeld voor mijn zes planten lampenpoetsersgras. Het koord is gespannen, de meter ligt ernaast, dus ik kan nu aanduiden waar ik straks het plantgat moet maken nadat de meter en het koord weg zijn, want het plantgat moet precies in het midden komen, en als ik doe met het koord gespannen, dan gaat dat nooit lukken, dus ik duid nu aan op welke hoogte dat de gaten moeten komen, dus een meter afstand. […] Dat is op vier meter en een half, en deze op vijf en een halve. Voila, nu kan het koord worden opgerold en de meter opgeborgen.
We gaan planten, en ook hier gebruiken we de plantputmethode, dat wil zeggen, twee delen bodemverbeteraar van welk merk dan ook, meng je met een deel van de uitgegraven aarde en ook onze grassen zullen prima kunnen vertrekken, het eerste wat ik ga doen is de plantgaten vullen, tot op de juiste diepte, zo, want natuurlijk moeten we straks nog gaten maken in het gronddoek, nog een beetje meer, ook hier geldt weer; pothoogte is planthoogte, dan doe je zeker niets verkeerd.
Het purperklokje, of de Heuchera, komt in alle soorten bladkleuren in de handel, en één van de mooiste vin d ik toch die met die donkerpaarse bladeren, aan de onderkant iets lichter, aan de bovenkant, de jonge bladeren, kijk paars, die achteraf een beetje groenig worden, ah, dat is echt een prachtige plant, die naast de bloei ook het blad laat zien en gedeeltelijk bladhoudend, dus je hebt er heel het jaar plezier van. Heuchera breidt zich uit met ondergrondse uitlopers, in tegenstelling tot de maagdenpalm van daarnet, die breidt zich uit bovengrondse uitlopers, nu, die ondergrondse uitlopers zouden nooit doorheen het worteldoek heen geraken, daarom hebben we ook alleen een worteldoek gebruikt bij de lampenpoetsersgrassen die we in het midden gezet hebben, maar aan weerskanten komt nu de Heuchera. Een plant die niet te hoog wordt, heel gemakkelijk in onderhoud is, doet het goed op alle soorten grond, een heel goedkope plant ook die je overal kunt kopen en gemakkelijk zult kunnen planten, je moet er een keer per lopende meter een drie à viertal maximum voorzien, ook weer afhankelijk van de grootte van de pot. We hebben in totaal zesendertig plantjes voor beide kanten, dat is achttien per kant, het is zes meter, dus dat is drie per lopende meter. Voila, dat is rap gerekend.

 

En ook na de aanplant hier, geldt de regel: overvloedig gieten, en ik leg even uit waarom dat zo is. Als je een wortelkluit in de grond steekt, dan is die kluit meestal natter dan de grond daaronder, en de grond gaat die wortelkluit letterlijk leeg zuigen, de grond werkt als een spons, daarom gaan we de kluit wat extra water mee geven, door nog eens een keer te gieten, en morgen misschien nog eens, tenzij het gaat regenen, dat is een ander verhaal, nu, in plaats van te gieten zou je ook op voorhand de kluit al eens in een emmer water kunnen stoppen en ze zo planten, dan bespaar je je wat gietwerk, maar kijk, ik loop even rond met mijn roze gietertje en ik ben content van het resultaat.
Ja, zo’n lelijk gronddoek moeten we natuurlijk afdekken met een laag schors. Een dikke laag schors hoeft niet, als je een laag schors op de volle grond doet om het onkruid tegen te gaan, dan mag de laag wel dikker zijn, drie, vier of zelfs vijf centimeter dik zijn. Dit gaat zo ook, kijk, dan gaan we uitstrooien, en straks uit elkaar harken.
Bestaat er nog iets fijners dan in de tuin te werken om een tuin aan te planten, en kijk, we hebben het snel gedaan, ik heb dit op m’n eentje gedaan in amper vier uur, maar als je het niet gewoon bent om te planten, reken dan een goede dag, maar zeker niet langer. We hebben het goedkoop gedaan, alle planten samen, een aantal tientallen euro maar dat valt allemaal best mee, en we hebben het ook heel goed gedaan. We hebben gekozen voor de juiste planten op de juiste plaats zonder daarin te overdrijven, en voor niet te veel plantensoorten, in heel deze voortuin staan zes plantensoorten, niet meer, en dat is de kunst van een mooi effect te krijgen.

Hiermee zit de droomtuin er op. Wil je alle afleveringen nog eens herbekijken? Surf dan gauw naar onze website. Bedankt voor het kijken en blijf alvast genieten van je eigen tuin.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.