Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Elektriciteit in je tuinhuis leggen

In de mini tuinreeks Mijn Droomtuin leggen we een complete tuin aan. Ons tuinhuis was al aangelegd, en nu stropen we de handen uit de mouwen om ze in te richten. We installeren een zekeringskast en leggen kabels naar stopcontacten en schakelaars, zorgen voor wat opbergruimte en behandelen het tuinhuis met beits.

Transciptie 

Als basisgereedschap heb je niet zo veel nodig: een kniptang, een ontmanteltang en een handschroevendraaier.
Verder ga je ook nog moeten meten, schroeven en je kan er eventueel ook nog een waterpas bijhouden.
Om elektriciteit te voorzien, heb je wel het een en ander nodig, maar je vindt alles terug bij je lokale dhz-zaak.
Eerst en vooral een zekeringskast, in combinatie met stopcontacten.

De zekeringskast heeft een IP-waarde van 65, dat is een voldoende beschermingscoëfficiënt bij plaatsing in vochtige ruimtes.
De elektrische kabel wordt door een pvc-buis getrokken, de uiteinden worden afgewerkt met plastic doppen, en de buis wordt aan de muur bevestigd met beugels.
Deze invoerwartels schroef je in de contactdozen, zodat het uiteinde van de kabel wordt afgedekt en dus beter wordt beschermd. En de schroeven in de zekeringskast werk je weg met deze doppen.
In de zekeringskast heb je een aantal automaten nodig.
En dan heb je ook nog schakelaars nodig om het licht te kunnen bedienen.
En geen licht zonder lampen, uiteraard. Hier is het simpel gehouden door gebruik te maken van enkele peertjes met bijhorende fitting.
Voor de bedrading gebruik je een zogeheten 3GXVB-kabel van 2,5 mm².

Dat wil zeggen dat elke draad, zonder mantel gemeten, een kerndiameter heeft van 2,5 mm².
Voor de automaten heb je een hoofdschakelaar nodig van 30 mA, en dan nog eens 16 mA voor de verlichting, 20 mA voor de stopcontacten.
En de elektrische draden bevestig je telkens met verbindingsklemmen.
Vergeet sowieso nooit om, vooraleer je aan eender welke elektriciteitsklus begint, de hoofdzekeringskast uit te schakelen. Ben je niet zeker welk apart circuit je moet uitschakelen? Zet dan gewoon even de hoofdschakelaar uit.
In ons tuinhuis zit inmiddels een wachtbuis klaar door de betonplaat, waar de elektriciteit met behulp van onze XVB-kabel kan worden door getrokken.

XVB is vergelijkbaar met een gewone kabel voor binneninstallatie en heeft geen bekleding die toelaat om permanent in vochtige aarde te zitten. Een wachtbuis is dus zeker nodig.
De eerste taak is om de zekeringskast te gaan bevestigen. Bepaal hoe hoog je de kast wil plaatsen, en knip de elektrische kabel door.
Dat hoeft niet zo precies te zijn, zorg gewoon dat je wat overschot hebt.
De kast zelf plaatsen is een koud kunstje. Je kan al meteen de eerste vijs schroeven, en om er zeker van te zijn dat de kast dan recht komt te hangen, gebruik je een waterpas.
Met de onderste vijs schroef je de kast volledig vast. Let er wel op dat je geen al te lange schroeven gebruikt: in ons geval zijn de houten planken zo’n drietal centimeter dik, zorg er dus voor dat er geen schroeven aan de buitenkant zullen uitsteken!
En werk de schroeven weg met bijgeleverde plastic doppen. Dat is niet alleen voor een mooiere afwerking, de doppen zorgen er ook voor dat vocht minder kans krijgt om in de kast te komen.
Onze elektrische kabel die we willen doortrekken vanuit de wachtbuis, trekken we door in pvc-buizen. Teken even af waar je de buis kan inkorten.
Pvc-buizen kan je zagen met behulp van een simpele ijzerzaag. Vergeet dan wel niet te ontbramen met een stukje schuurpapier of een vijl.
Maar je hebt ook een pijpsnijder voor pvc-buizen waarmee je meteen zonder bramen kan afknippen. Klem de tang vast en draai ermee rond de buis om af te snijden.
De scherpe uiteinden van elke buis werk je af met kleinere hulpstukjes. Je schuift ze er gewoon op, er zit namelijk geen schroefdraad op.
En dan trek je de XVB-kabel helemaal door de buis. Dat inschuiven gaat vlot. De kabel is flexibel en het zijn toch nooit superlange afstanden die je moet overbruggen met de pvc-buis, de oppervlakte van ons tuinhuis is hier toch maar vier op vier meter.
De buis moet nu nog aan de wand worden bevestigd. Een aantal beugels zijn voldoende.
Op een aantal punten teken je af, en met de waterpas zet je ze in één rechte lijn.
Schroef de beugels vast. De lengte van een gewone bits is te kort om hier vlot in de beugel te kunnen schroeven, er is éxtra lengte gemaakt door gebruik te maken van een bits met extra lange kop. Heb je dat niet? Gebruik dan een gewone schroevendraaier.
En dan hoef je alleen nog maar de buis in de beugels vast te klikken.
De kabel doortrekken tot aan de zekeringskast houdt ook in dat je bochten moet maken. Plooi dan gewoon de kabel in de juiste richting. En waar nodig, bevestig je nog kleinere pvc-stukken.
De hoofdkabel moet nu nog in de kast geraken. In de behuizing zitten enkele voorgemaakte cirkels die je er uit kan duwen met behulp van een schroevendraaier. Op die manier kan je dan makkelijk met de kabel in de kast komen.


Boven de werktafel plaatsen we dus een dubbel stopcontact. Haal er opnieuw de waterpas bij om ze mooi op te hangen, en schroef vast. Binnenin de contactdoos zijn bovendien twee bevestigingspunten die je kan bijregelen.


Eens je de contactdoos hebt vast geschroefd, schroef je er nog een wartel op vast. Zo’n wartel dient louter om de kabeldoorvoer te beschermen.
Het is nu zaak om, van zodra je een nieuwe contactdoos hebt bevestigd, telkens een kabel door te trekken van dit punt tot aan de zekeringskast.
Klik vast, en werk verder af naar de zekeringskast toe.
En bij het naar binnen komen in de zekerinskast, duw je opnieuw een dop van de behuizing in om de kabel er door te kunnen trekken.
Je merkt, er is hier maar een kleine kast gebruikt omdat we dan ook maar een paar lichtbronnen met bijhorende schakelaars, en enkele stopcontacten installeren. Op een kring mogen maximum acht stopcontacten en lichtpunten worden aangesloten.
Er is nu een kabel gelegd naar het dubbele stopcontact, en van dit punt vertrekt dan weer een kabel die we naar buiten zullen trekken om ook buiten nog een stopcontact te bevestigen.
De kabel plaatsen we zo hoog mogelijk zodat er nog plaats over blijft aan de wand boven onze werktafel.
Met een vlinderboor maak je vlug een gat om de kabel door de wand te trekken. Gebruik een diameter die net ietsje groter is dan de diameter dan de kabel zelf. Zo hoef je niet te wringen om de kabel er door te trekken.
Trek eerst gewoon alle kabels door naar alle punten, de aansluiting is voor straks.
We willen eerst alle kabels leggen die dienen als voeding voor de lampen, en er moet dus ook telkens een bijhorende schakelaar voorzien zijn.
En er mag nog één kabel door deze wand worden getrokken, die komt dan uit in de extensie zodat ook daar verlichting kan komen, in combinatie met een schakelaar en een extra stopcontact.
En daarmee zijn alle kabels naar de zekeringskast getrokken die in ons tuinhuis van dienst zullen zijn.
Nadat alle potjes vastgeschroefd zijn, ontmantel je de behuizing van de XVB-kabel. Zo’n kabel ontmantelen kan je met een mes of cutter, wees dan wel voorzichtig dat je de kerndraden niet beschadigt, maar je kan ook een stripmes gebruiken. Die is voorzien van een klein mesje met veer, die heeft de diepte van de mantel waardoor je nooit in je geleiders kan snijden. Plaats het mes erop, draai een aantal maal rond. Verwijder daarna het mes en dan kan je de mantel losmaken. De geelgroene aardingsdraad, de blauwe nuldraad en bruine fasedraad komen zo bloot te liggen.
Ontmantel van elke draad met een striptang zodat een kleine centimeter van de koperen kern bloot komt te liggen.
En dan hoef je nog enkel de draden in de stekker zelf aan te sluiten.
Voor de aansluiting zorg je dat de kleuren van de draden altijd op elkaar volgen. Bij de dubbele contactdoos zit de geelgroene aardingsdraad hier in het midden, en dan is het gelijk of je de blauwe of bruine draad nu links of rechts plaats. Maar ze moeten wel steeds op de dezelfde kleur kunnen aansluiten.
Bij het naar buiten komen bij dit stopcontact, geef je de kabel onder het contactdoosje nog een extra buiging mee. Dit stopcontact zit buiten en mogelijk water zal via de gemaakte bocht van de kabel dan eerst naar beneden kunnen druppelen.
Zowel het buitenstopcontact als het stopcontact in de extensie hebben een afdekkap ter bescherming tegen vocht. Dat is ook de reden waarom de hoofdschakelaar in de kast een differentieelschakelaar is van 30 mA. Die is zeer hooggevoelig en alle andere aansluitingen zoals verlichting en stopcontacten vertrekken vanuit dit punt.
De elektrische draden buig je best even voor, dat is makkelijker om ze dan in de automaten te duwen.
Alle aardingsdraden hoef je nu niet aan te sluiten, omdat er inmiddels een aarding op de hoofdkabel zit die toekwam in het tuinhuis. De uiteinden van de draden werk je weg met verbindingsklemmen.
Eerst volgt de automaat van 30 mA, daarna de resterende automaten: 16 mA voor de verlichting, 20 mA voor de stopcontacten.
Om de punten met elkaar te verbinden, strip je op voorhand enkele korte stukjes draad die je in een U-vorm buigt, zo kan je ze makkelijker plaatsen. Een kritiek punt voor brandgevaar is wanneer de schroeven van de automaten niet genoeg zijn aangedraaid, na plaatsing van de zekeringskast overloop je nog eens elke schroef om zeker te zijn dat alles correct vast zit.
Dan hoeft nog enkel de afdekplaat bevestigd te worden met enkele schroeven.
Je moet ook aanduiden waarvoor alle automaten dienen, meestal zit er al een sticker bijgeleverd waarop je alles kan noteren later.
Om niet steeds extra kabel te moeten leggen naar alle punten en dus telkens een apart circuit te moeten leggen, kan je een aftakdoos gebruiken om de kabel te splitsen.
Nog enkel de fitting bevestigen, en dan mag de lamp er in geschroefd worden.
Alle zekeringen mogen ingeschakeld worden, en dan kan je controleren of de stroom overal goed werkt.
We willen ons tuinhuis inrichten, en om dat op een vlugge manier te doen hebben we er een aantal gereedschapshouders bijgehaald.
Voor de bevestiging hou je de basisrail even vast op de hoogte waar je hem wil hebben. Met de waterpas lijn je hem recht uit. Langs de voorgeboorde gaten in de rail, schroef je meteen een schroef vast in de wand. Gebruik korte schroeven, zodat aan de buitenkant geen stuk van je schroef zou uitsteken.
En dan kan je de houders er al gewoon inschuiven en kan je er al meteen gereedschap aan opbergen.
Een ladder willen we ook nog ophangen. Zoek het niet te ver: een lat waarop twee korte kepers aan vastgeschroefd worden, zal de basis vormen met twee steunpunten om er je ladder aan op te hangen.
En voor het onderhoud van je tuinhuis, vergeet je best ook niet het tuinhuis te beitsen. Het hout werd al eens voorbehandeld vóór de montage tegen houtrot en insecten. Maar een extra laag beits zal het nog beter beschermen tegen de weersomstandigheden.
Behandelen doe je ook aan de binnenkant. De voorkeur gaat hier uit naar een kleurloze beits, dat houdt de ruimte wat minder donker.
En materiaal dat je anders gemakkelijk laat rondslingeren kan je vlug ophangen met dergelijke clips, die je alleen maar hoeft te kleven. Het houdt je werkbank overzichtelijker ...

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.