Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Hoe asbest verwijderen (deel 2)

Roger - Ep.2 - Asbest verwijderen

Transciptie 

In de vorige aflevering zag je al hoe Roger samen met een asbestexpert in een oud huis de plaatsen waar abest zich kan bevinden gaat opsporen. Roger is nu goed geïnformeerd en gaat een garage met asbestdakplaten verwijderen. Hij toont je hoe je de risicovolle dakbeplating in alle veiligheid kan verwijderen en afvoeren.

Een allereerste taak is het afbakenen van de werfzone. Vergeet dit niet want alleen wie de gepaste persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, mag de zone betreden.

Rondom de garage plaats je folie : dat dient om materiaal dat naar beneden kan vallen op te vangen zodat het de ondergrond niet gaat verontreinigen. De folie vind je bij de betere bouwhandel, al kan gewone bouwfolie eveneens dienst doen. Ook aan de binnenkant van de garage is er nog wat voorbereiding.

Snij stroken op maat, maar leg de folie telkens met voldoende overlap zodat er geen kieren zijn waar stof, vezels en puin zich nog tussen kunnen nestelen.

Tape het plastic vervolgens vast. Zo krijgt de wind geen kans om de folie te doen opwaaien.

De werf is voorbereid maar nu is het tijd om zelf de gepaste beschermingsmiddelen aan te trekken.

Bescherm je longen met een mond- of gezichtsmasker. Dit moet van het type FFP3 zijn, want enkel die heeft voldoende filtercapaciteit. Tenzij je al een bril op hebt, draag je ook nog een veiligheidsbril. Trek schoeisel aan die je nadien kan afspoelen. Je hebt ook rubberen handschoenen nodig. Als laatste trek je nog een wegwerpoverall aan, maar zorg er wel voor dat je de broekspijpen, én mouwen, goed dichttapet. De miniscule vezels kunnen dan niet in je overall kruipen. Roger kan nu in alle veiligheid werken en gaat meteen aan de slag.

Wat heb je verder nog nodig om deze klus tot een goed einde te brengen ? Een tuinslang om te vernevelen, en een ladder om op hoogte te werken. Voor de afbraak neem je er een dopsleutel of gewone sleutels bij. Eventueel een reciprozaag bij het verwijderen van delicate bevestigingsschroeven. Een moker om overtollig steenmateriaal te breken. Bij breuken breng je fixeermiddel aan. Om te reinigen komen oude vodden en afvalzakken van pas.

Het is dus belangrijk om de platen voldoende te vernevelen. Herhaal dit bij elke nieuwe rij platen die je er af wilt halen.

De bevestigingsschroeven zijn normaal te verwijderen met een dopsleutel of gewone sleutel. Vermijd brute kracht zodat je de platen niet beschadigd. Zodra er een breuk ontstaat, kunnen stofdeeltjes in het rond vliegen. Dit mag alleszins niet gebeuren. Hier zit er bevestigingsschroef met een platte schroefkop. Hij zit muurvast. Met de reciprozaag lukt het om de kop te verwijderen zonder beschadiging aan de platen te maken. Schat de situatie altijd goed in. Desnoods schakel je een vakman in.

Ook nu is het nodig om vlug even af te spoelen. Mogelijk stof kan je zo beter fixeren.

Platen voer je af naar een centrale plaats voorzien op de folie. In een ideale situatie draag je zo’n plaat best met twee om zeker te zijn dat de plaat niet gaat vallen.

De oude dakgoot moet weg. Ze bevat mogelijks asbesthoudend slib. Dit kan je reinigen met vochtige doeken en samen met het asbesthoudend afval correct verpakt afvoeren. Eenmaal de hangbeugels doormidden zijn, is de dakgoot makkelijk weg te nemen.

Kom je tijdens de sanering toch een beschadiging tegen ? Of bemerk je een kleine breuk doordat de plaat na al die jaren is verweerd ? Haal de plaat er voorzichtig af. Vernevel al eens op voorhand zodat er zo weinig mogelijk stof kan opdwarrelen. Langs de beschadiging of breuklijn breng je fixeermiddel aan zodoende loszittende vezels te kunnen fixeren. Je vindt zo’n product in de betere bouwhandel.

Tijdens het verwijderen van de platen, zorg je ervoor dat je de platen niet te veel over elkaar laat schuren. Vernevel op tijd en stond, en gebruik de gepaste sleutel. Haal er zeker ook een paar extra handen bij om zo de platen voorzichtig te kunnen wegdragen.

Zodra de laatste plaat is weggebracht, moet de ganse werfzone nog schoongemaakt worden. Op het gebinte waar de platen lagen, kunnen nog losse vezels liggen. Een eerste oplossing is om alles goed af te spoelen. Hier hebben we te maken met een gemetseld gebouw. Gaat het in jouw geval om een tuinhuis ? Dan kan je de houten structuur beter niet met de tuinslang verzadigen. Ga dan liever te werk met een natte vod.

Het spoelwater sijpelt naar beneden maar wordt opgevangen door de folie op de grond.

Losliggend puin en overbodig restmateriaal verwijder je eveneens. Deze delen kunnen allemaal asbestresten bevatten en moeten dus weg. Spoel alles grondig na.

Eens de structuur van de garage is afgespoeld, mag je zeker ook het gebruikte klusmateriaal niet vergeten af te spoelen. Bij elektrisch gereedschap ga je best te werk met vochtige doekjes.

Ook de folies moeten nog opgeruimd worden. Vouw telkens op van buiten naar binnen. Het vervuild materiaal zit zo mooi verpakt. De opgevouwen folie stop je dan nog eens in een plastic zak die je dichtknoopt of tapet.

Vergeet ook de binnenruimte van de garage niet. Er is veel spoelwater naar beneden gesijpeld. Eventuele legplanken behandel je eveneens.

Waar het folie lag, kan er mogelijks toch nog wat restanten liggen van het spoelwater. Ga er eerst over met een vochtige doek. Nadien spoel je nog eens verder richting de afvoerput of riolering.

De verwijderde platen verzamel je in een platenzak. Zo’n verpakking lijkt op een big bag, maar dan op formaat van de dakplaten, en kan je volledig afsluiten. Naast de platen, leg je er ook al het andere afval erin, zoals de afvalzakken met opgevouwen folies, gebruikte vodden enzovoort ...

Zodra de klus erop zit, is het tijd om je te ontdoen van de persoonlijke beschermingsmiddelen. Volg steeds deze volgorde : spoel eerst en vooral je rubberen schoeisel en handschoenen nabij een afvoerput. Het kan geen kwaad om de tape langs broekspijpen en mouwen al mee te spoelen. Verwijder vervolgens de tape. Handschoenen doe je uit door ze stelselmatig af te rollen. Daarna mag je de handen gerust nog even spoelen. Hoe meer, hoe liever uiteindelijk. Ook de overall doe je uit door die stelselmatig af te rollen, opnieuw van binnen naar buiten. Dan kan je nog de tape aan de laarzen verwijderen.

De afgerolde overall en tape zitten in een pakketje opgerold en stop je meteen weg in een plastic zak. Draai ze dicht en tape ze vast, maar dan wel zo dat je de zak met zo weinig mogelijk lucht vult. Duw zeker ook niet op de zak. Anders riskeer je de lucht eruit te duwen en creëer je mogelijks een luchtstroom met asbestvezels naar je toe. De zak stop je dan nogmaals in een andere zak, ter extra bescherming. Leg er nu pas ook je mondmasker bij, en tape de zak eveneens goed dicht. Leg hem vervolgens bij het andere afval in de platenzak. Dan rest nog één taak : spoel nogmaals je handen en laarzen. En vergeet je bril, of veiligheidsbril ook niet af te spoelen uiteraard.

Deze klus heeft Roger opnieuw geklaard. Asbest draagt veel gezondheidsrisico’s met zich mee : laat je daarom goed informeren over wat je zelf mag aanpakken, en wat je beslist aan een vakman of een erkend asbestverwijderaar overlaat. Hou ook ons online magazine in het oog voor interessante klussen en DHZ-tips. Alvast bedankt voor het kijken !

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.