Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Waar kan asbest voorkomen?

Asbest is een materiaal dat vroeger veel in woningbouw werd toegepast: je kan het in meer dan 3.500 bouwmaterialen van vroeger aantreffen. Het is opgebouwd uit kleine vezels die je niet kan zien met het blote oog. De asbestvezels zijn gevaarlijk als ze ingeademd worden. Ze veroorzaken allerlei asbestgerelateerde ziekten die pas 20 tot 40 jaar na de eerste blootstelling aan de oppervlakte komen. Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. Helaas kan je bij de renovatie van een woning nog asbest op het spoor komen.

Transciptie 

Asbest is een materiaal dat vroeger veel in woningbouw werd toegepast: je kan het in meer dan 3.500 bouwmaterialen van vroeger aantreffen. Het is opgebouwd uit kleine vezels die je niet kan zien met het blote oog. De asbestvezels zijn gevaarlijk als ze ingeademd worden. Ze veroorzaken allerlei asbestgerelateerde ziekten die pas 20 tot 40 jaar na de eerste blootstelling aan de oppervlakte komen. Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. Helaas kan je bij de renovatie van een woning nog asbest op het spoor komen.


Om te achterhalen of je huis asbest materialen met asbest bevat, moet er eerste een asbestinventaris opgemaakt worden, waarbij ruimte per ruimte gecontroleerd wordt waar het asbest mogelijk kan zitten. Om volledig uitsluitsel te hebben, laat je steeds een asbestmonster nemen om te onderzoeken in een erkend asbestlaboratorium. Asbest kan je alvast in twee vormen aantreffen: als hechtgebonden toepassing of als een niet-hechtgebonden materie.
Een hechtgebonden toepassing betreft asbest dat gebonden zit in een stevige matrix; wat wil zeggen dat het zich in een vaste vorm bevindt en tegelijkertijd nog steeds in een goede staat,

dus zonder schade of enige vorm van breuk. Let wel, bij het incorrect behandelen van de materie bij een mogelijke verwijdering, kan het materiaal wel poreuzer worden of breken waardoor alsnog mogelijke asbestvezels vrijkomen. Wees dus altijd voorzichtig!
Een niet-hechtgebonden toepassing tref je aan wanneer de materie losgebonden is: het materiaal is zodanig verweerd dat het vrijkomen van de asbestvezels enorm hoog ligt. De vezels zijn verwerkt in een zwak bindmiddel, hierdoor komen de vezels sneller vrij bij beschadiging van het materiaal. Een asbesttoepassing in deze vorm mag je als particulier niet zelf verwijderen als je het aantreft. Stabiliseer het zo snel mogelijk door het afgetapetet in te pakken. Bij beschadiging stabiliseer je dit het best zo snel mogelijk. Voor de verwijdering schakel je alleszins een erkende asbestverwijderaar in.


Een eerste verdachte in huis is al wat in imitatienatuursteen lijkt opgebouwd te zijn ; met name vensterbanken, schouwmantels of dorpels. Ze kunnen van asbesthoudend materiaal gemaakt zijn en vormen dus een risico. Of je met echt natuursteen of met imitatienatuursteen te maken hebt, kan je zien aan het patroon. Is die onregelmatig, dan zal het echt natuursteen zijn. Heb je ergens een beschadiging met witte puntjes – een vlak effen materiaal met witte puntjes – dan is de kans groot dat het om asbest gaat.

 

Verschillende verwarmingselementen zoals kachels van voor 2001 kunnen asbestkoorden bevatten. Dat koord werd gebruikt als afdichting bijvoorbeeld rond het glas van een kachel. Ziet dat er pluizig uit? Dan is de kans groot dat het om een asbestkoord gaat. Zo niet, heb je waarschijnlijk te maken met een glasvezelkoord. Dichtingskoord in asbest werd ook vaak gebruikt bij cv-buizen. Ook varianten zoals asbestlint of asbestdoek werden vaak gebruikt om verwarmingselementen te isoleren of af te dichten.
Vlakke panelen in bijvoorbeeld keukenkasten kunnen uit glasal bestaan. Dat is een dunne, harde cementplaat. Dat kan in kastdeuren, maar ook in gewone deuren, valse wanden of zwevende plafonds verwerkt worden. Mocht je ergens een breukvlak hebben en je ziet daar een cementmateriaal met witte stukken in, dan is de kans groot dat het om asbest gaat. Die cementplaten kunnen ook voorkomen in oude badkamers. Bestaat de bekleding uit gewone pvc-panelen? Dan zit er geen asbest in verwerkt.
Asbest kan ook verwerkt zitten in vinyl vloerbekleding. Als je bij een eventuele beschadiging in de bekleding ziet dat de onderlaag kartonachtig is, kan dat kartonlaagje asbest bevatten. Als er bij vloerbekleding zoals een vast tapijt zwarte lijm wordt gebruikt, zal die waarschijnlijk asbesthoudend zijn. Bij afzonderlijk gekleefde vinyltegels kan het asbest ook in de vinyl zelf zitten en/of in de zwarte onderlaag. Is die lijmlaag doorzichtig of bruin?
Geen probleem. Is ze zwart? Dan kan er asbest in zitten.
Asbest kan ook verwerkt zitten in de leidingisolatie. Het gaat dan om zogenaamde spuitasbest of plaasterisolatie. Zie je witte puntjes achter het gips? Dan zal het hoogstwaarschijnlijk om glaswol gaan. Dat wil echter niet zeggen dat het niet asbestverdacht is, integendeel. Rondom de leiding zelf is glas- of rotswol aangebracht, dat zijn de zichtbare buitenvezels. Daarrond werd een kartonlaag aangebracht, en dan een gipslaag. Om de gipslaag te verstevigen, ging men vervolgens asbestvezels. Het kan mogelijk op één plaats op de leiding asbest bevatten, maar 10 cm verder niet meer. Of er asbest in zit, is dus niet met het blote oog te zien, daarvoor is er een laboanalyse nodig. Hou er rekening mee: bij dit soort leidingen gaat het om een losgebonden toepassing. De kans dat daar asbestvezels uit vrijkomen bij beschadiging is groot, omdat de vezels in het gips minder vastzitten dan in een vaste plaat.
Ook op zolder kan er asbest te vinden zijn. Meestal is dit dan in de onderdakplaten. Ook hier gaat het om cementplaten waarin asbestvezels werden verwerkt. Vaak zijn het menuiseriteplaten, dit zijn cementplaten waar ook houtvezels aan werden toegevoegd.


Zowel de (kunst)leien die op de dakbedekking liggen als deze aan de gevel kunnen asbesthoudend zijn. Typische golfplaten die als bedekking worden gebruikt, kunnen ook een risico vormen. Verder controleer je ook schoorstenen of regenwaterafvoerkanalen op asbest. Ook in cement gevelleien kan er asbest zitten.
Controleer buiten ook zeker de vensterbanken en daarbij de stopverf of mastic bij de ramen tussen het glas en het schrijnwerk. Bij aluminiumramen kan dat asbesthoudend zijn. Ook de mastic tussen schrijnwerk en gevelsteen kan asbesthoudend zijn. Als die zacht is en terugveert, dan heb je te maken met gewoon silicone, waar je je geen zorgen om moet maken. Is de mastic halfzacht, grijs van kleur en met witte vezeltjes? Dan is er een risico op asbest.
Asbest zit dus in heel veel oude bouwmaterialen verwerkt. Laat je goed informeren over de juiste veiligheidsvoorschriften ga indien nodig te rade bij een erkend asbestverwijderaar voor een correcte verwijderig en afvoeren van het asbesthoudend materiaal.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.