WAT IS BIOMASSA?

Biomassa is een verzamelterm voor hernieuwbare plantaardige brandstoffen. Wanneer men het over biomassa heeft, zal men vooral doelen op houtpellets, houtsnippers en brandhout, maar je kan hiervoor ook graangewassen of riet gebruiken.

 

PELLETS

pellets

Biomassaverwarming met pellets kan instaan voor de centrale verwarming van heel je woning en voor sanitair warm water. Pellets zijn stukjes resthout die, doordat het hout onder hoge druk wordt samengeperst, meer bruikbare energie bevatten dan gewone houtblokken. Pellets bevatten doorgaans geen lijm of andere chemische bindmiddelen. De ene pellet is echter de andere niet. Er zijn hardhout- en zachthoutpellets.

pellets

HARDHOUT OF ZACHTHOUT?

Hardhoutpellets zijn volledig gemaakt uit harde houtsoorten, zoals eik of beuk. Hardhoutpellets zijn vaak goedkoper, maar vergen mogelijk meer energie om te verbranden. Mogelijk breken deze ook makkelijker, waardoor er meer stof gecreëerd wordt.

Andere pellets bestaan uit een mengeling van hardhout en zachthout. De verhouding tussen de twee kan sterk uiteenlopend, bij de ene is het fifttyfifty, bij de andere is het bijvoorbeeld 80% hard en 20% zacht. Hoe meer zachthout pellets bevatten, hoe duurder ze vaak zijn, maar de verbranding verloopt vaak ook beter. Dat wil echter niet zeggen dat hardhoutpellets geen goede verbranding kunnen hebben.

pellets

DUURZAME PELLETS

Wil je je pellets zo duurzaam mogelijk, kijk dan de verpakking na. Idealiter kies je voor pellets volledig gemaakt uit reststromen van houtverwerking (schaverijen, zagerijen ...) of pellets die voortkomen uit bosbouw dat op een milieuvriendelijke manier gebeurt – waarbij de pellets aan de FSC- en PEFC-normen voor verantwoord bosbeheer voldoen.

Kies voor pellets die over het EN plusA1-label en DIN+-label beschikken, deze verzekeren een kwaliteitsvolle verbranding. Heel wat kachels zijn immers afgesteld op de EN plusA1- en/of de DIN+-norm. Het gebruik van overeenstemmende pellets is bij dergelijke kachels immers vereist voor de garantie.

 

brandhout als alternatief

alternatieven

Naast pellets, kunnen particulieren ook een beroep doen op houtblokken als het op biomassaverbranding afkomt, dan vooral in functie van bijverwarming. Denk aan de houthaard of houtkachel. Het gaat dan om standaard brandhout. Lees hier meer over welke houtsoorten zoal geschikt zijn voor verbranding, en welke houtsoorten je best vermijdt. Daarnaast kan je ook gebruikmaken van andere houtafgeleiden, zoals versnipperd hout dat overgebleven is na het snoeien.

Er bestaan ook biomassaketels die kunnen werken op stro, riet of koolzaadolie, maar deze worden nagenoeg niet in particuliere woningen toegepast, of je moet al over de nodige ruimte beschikken om stro of riet te laten groeien.

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.