BIOMASSA VOOR CENTRALE VERWARMING

Je kan de verwarming in je woning laten draaien op biomassa middels een biomassaketel. In de meeste gevallen is dat met een pelletketel. We gaan even dieper in op de werking van deze toestellen.

 

WERKING

werking

Verwarmen met biomassa gebeurt met een verwarmingsketel. Een pelletketel is een centraal verwarmingssysteem dat volgens hetzelfde principe werkt als een installatie op gas of stookolie.

De pellets worden van het opslagvat naar de verbrandingskamer van de installatie gebracht. Daarin wordt er warme lucht op de pellets geblazen, waardoor er ontbranding optreedt. De installatie verdeelt de gegenereerde warmte dan in het water of de lucht naar de verwarmingselementen, of naar de sanitaire voorzieningen.

MET OF ZONDER BUFFERVAT?

Een pelletketel kan met of zonder buffervat werken - dat is een vat waarin het water via de ketel wordt verwarmd en later terug kan worden afgegeven naar de cv- of sanitaire leidingen.

Wanneer je met een beperkt vermogen zit, is zo'n buffervat een goede optie. Heb je zonnepanelen, dan is een buffervat ook geen slecht idee: hoe meer energie je uit de panelen kan halen, hoe beter uiteindelijk.

buffervat

ROOKGASAFVOER OF CONDENSATIE?

Rookgassen worden afgevoerd via een dakdoorvoer in de schoorsteen. Er bestaan echter ook condenserende pelletketels waarbij de restwarmte uit de rookgassen wordt gerecupereerd. De waterdamp wordt afgekoeld waardoor er condensatie optreedt. In dat condensatieproces wordt er warmte afgegeven die aan het verwarmingssysteem wordt overgedragen. Het warmteverlies wordt zo tot een minimum beperkt, waardoor het rendement van de installatie stijgt.

AUTOMATISCH

Veel moderne biomassaketels werken tegenwoordig volledig automatisch en regelen alles, afhankelijk van de vraag naar warmte en de buitentemperatuur. Pellets zorgen voor een constante temperatuur, waarbij sensoren oververhitting voorkomen.

 

VERMOGEN

lucht verwarming

Bij het kiezen van een biomassaketel (bij uitbreiding: elke cv-ketel) moet je ook rekening houden met het vermogen dat die moet leveren. Een te groot vermogen is geld door het raam gooien en een te klein vermogen dat te hard moet werken zal op termijn ook problemen geven.

Het vermogen van een ketel wordt uitgedrukt in kW (kilowatt). Hoeveel vermogen je nodig hebt is in de eerste plaats afhankelijk van de oppervlakte en het volume van je woning en hoe goed die is geïsoleerd - een goed geïsoleerde woning heeft dubbele beglazing en muur-, vloer- en dakisolatie. Verder doet het er ook toe of je de ketel enkel gebruikt voor centrale verwarming, of ook voor sanitair warm water. In het tweede geval heb je logischerwijze een groter vermogen nodig.

Het type woning doet er ook toe. Globaal gezien voldoet voor een appartement een installatie met een vermogen van 11 - 23 kW. Bij een rij- of hoekwoning heb je een vermogen van 16 - 30 kW nodig. Bij een vrijstaande woning is vaak een vermogen boven de 30 kW aangewezen.

Bovenstaande cijfers zijn slechts een leidraad, om het benodigde vermogen van je cv-ketel te bepalen doe je uiteindelijk best een beroep op een professional.

 

RENDEMENT

rendement

Het rendement of deellastrendement van een ketel slaat op het percentage van de geproduceerde warmte dat wordt meegenomen in de verwarming van de woning. Voor een zo hoog mogelijk rendement moeten de warmteverliezen zo gering mogelijk zijn. Die warmteverliezen kunnen optreden door warmte die via de rookgassen de schoorsteen uitvliegt, een onvolledige pelletverbranding of warmte die via de ketelmantel verloren gaat.

Condenserende biomassaketels behalen tegenwoordig een rendement van om en bij de 90%, wat het een goede manier maakt om je woning energieneutraal te verwarmen.

 

PELLETS AANVULLEN

aanvullen

De pellets kan je manueel aanvullen in de pelletketel, al zijn er tegenwoordig ook modellen op de markt waarvan de ketel automatisch wordt aangevuld vanuit de opslagtank – het evidente voordeel is dat dit je heel wat werk uitspaart, het nadeel van zo’n automatisch aanvulsysteem is dat je er flink voor mag opleggen, ook voor de installatie ervan. Andere biomassa zoals houtblokken worden wel enkel manueel aangevuld.

 

ONDERHOUD

onderhoud

Het is wettelijk verplicht om een pelletketel jaarlijks te onderhouden. Daarbij moeten de brandkamer, vuurkorf en rookgasafvoer worden gereinigd. Dat laat je over aan een professional.

Pelletverbranding zorgt ook voor asvorming, dat kan voor een dun aslaagje zorgen die zich vastzet in de ketel zelf en op de warmtewisselaar, wat het rendement op termijn kan doen dalen. Bij sommige ketels moet je die warmtewisselaar regelmatig handmatig reinigen, al bestaan er ook systemen waar die reiniging volledig automatisch gebeurt.

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.