Kijk gratis en onbeperkt

Registreer

Richt zelf je hal in (deel 3)

Roger - ep. 3 - In deze aflevering richt Roger een hal in. Onze vlies kleeft aan de muren en het plafond, dus is het tijd om te schilderen. Hoe je dat aanpakt, zie je in dit deel.

Transciptie 

In de vorige afleveringen zag je hoe we onze traphal en inkom onder handen namen. De muren waren al bepleisterd, maar het plafond moest nog bekleed worden. Dat deden we met gipskarton. Daarvoor plaatsten we een latwerk. Daarop kwamen gipskartonplaten. De naden en de schroefgaten dichten we en schuurden we nog op.

Eens dat klusje achter de rug was, konden we behangen. We kleefden een vlies op de muren en het plafond. Zo kwamen we tot een schildersklare kamer.
Het vliesbehang heeft vierentwintig uur kunnen drogen. Nu kunnen we aan de slag met de verf. Voor je begint met schilderen, bescherm je het best de elementen die je niet meeschildert. De vensters en de deur krijgen hier geen kleur, dus beschermen we ze tegen verfstrepen en spatten.
Doe dat zorgvuldig. Er kruipt wel wat tijd in, maar dat is tijd die je je later bespaart. Omdat je de verf dan niet van de kozijnen moet wassen.
Je kan de raamkruk ook verwijderen. Zo kan je het raam iets gemakkelijker volledig afkleven. Dit is niet zo moeilijk. Gewoon het beschermplaatje draaien en de schroeven uitdraaien. Dan kan je de kruk wegnemen.
Als alles beschermd is, kan je een grondlaag aanbrengen. Daarvoor gebruiken we verfemmers met inlegbakjes, de primer zelf natuurlijk, borstels en rollen. We gebruiken ook een telescopische verfstok.
Je kan beginnen met verven. Leg een inlegbakje in de verfbak. Zo moet je die straks niet meer uitwassen.
Voor je de verf in de verfbak giet roer je ze altijd door. Zo verdeel je de verschillende chemische elementen en de pigmenten goed.
Voor muurverf neem je een langharige verfrol. Deze kan veel verf opnemen in de rol en dus kan je meer oppervlakte schilderen met één rol.
In de hoeken kan je aan de slag met een borstel, maar er bestaan ook speciale hoekverfrollen voor muurverf. Hiermee krijg je een beter resultaat en gaat het sneller vooruit.
Je kan hem bovendien op een telescopische verfsteel zetten. Zo kan je van op de grond aan alle moeilijk bereikbare plaatsen.
Ook de rest van het plafond kan je het best schilderen met een telescopische steel aan je verfrol. Zo hoef je geen stelling of ladder gebruiken.


In de hoeken, rond de ramen of de deuren, moet je natuurlijk wel aan de slag met een borstel. Om er voor te zorgen dat je geen borstelstrepen achterlaat, ga je het best meteen erna met een kleine verfrol er over. Schilder meteen ook de dagkanten met de kleine rol. Dat is hier gemakkelijker dan met een grote.
De rest van de muur schilder je ook met de primer. Een grondlaag zorgt voor een egale zuiging van de ondergrond. Het voorkomt dat je verf in plekken trekt omdat de muur op sommige plaatsen meer verf zuigt. Soms volstaat het om erna slechts een laag kwaliteitsverf aan te brengen om tot een mooie kleur te komen. Maar voor we beginnen met een eindlaag aan te brengen, moeten we de grondlaag eerst laten drogen.
Ondertussen kunnen we eens kijken voor de trap. Het wordt dringend tijd dat we veilig naar boven kunnen lopen.
Dat doen we deze keer niet zelf. Een trap maken is een vak waar zelfs niet elke schrijnwerker aan begint en dus laten we dit liever in handen van een trappenmaker.
De trap kiezen we natuurlijk in de stijl van ons interieur. Wij kiezen hier voor hout. Dit geeft een natuurlijke uitstraling. Een houten trap wordt meestal gemaakt in eik of in beukenhout. Je kan die houtsoorten nog nog laten behandelen met een kleurvernis zodat de trap qua kleur ook bij de rest van de gang past.
Aan de hand van het grondplan kan er dan een trap voorgesteld worden. We hebben een aantal opties, maar met het juiste advies kiezen we uiteindelijk een trap. Deze wordt later dan nog precies opgemeten en kan dan gemaakt worden.
Ondertussen is de grondlaag droog en kunnen we aan het plafond beginnen. Daarvoor plaatsen we onze rollen weer op een telescopische steel.


Door eerst het plafond te doen, moet je trouwens de muur ook niet afplakken. In dit geval komt er een kleur op de muur die donkerder is dan die van het plafond. Schilder je het plafond in een donkere kleur, dan is het wel aan te raden de muren af te plakken.
Verdeel voldoende verf over het plafond. Op de verfpot staat meestal een richtgetal voor het aantal vierkante meter dat je kan schilderen met de inhoud. Zoveel verf moet er ook daadwerkelijk op het plafond komen, anders heb je te dun geschilderd.
Probeer de verf egaal te verdelen. Dat doe je door in verschillende richtingen over het plafond te gaan. Ga een aantal keer over dezelfde plek.
Zowel het plafond op de eerste verdieping als het plafond in de inkomhal doen we tegelijkertijd. Vergeet ook het toilet niet.
Eens de verf aan het plafond droog is, kan je met de muren starten. Nu kleef je je vers geverfd plafond wel even af met tape. Dat doe je tot aan de rand.
Voor je begint te verven, roer je de verf goed door, ook al lijkt hij al een egale kleur te hebben. Je doet dat vooral om alle chemische elementen in de pot goed te verdelen. Ook de pigmenten worden zo verdeeld. Zo ben je zeker van een egaal resultaat.
Om netjes te werken kleven we altijd de pot een beetje af. Na het ingieten kan je dan de tape verwijderen en blijf je met een schonere pot achter.
Begin, zoals altijd, met de randen. Met een borstel ga je tot in de hoeken. Breng hier niet enorm veel aan. Teveel verf kruipt misschien achter de schildersplakband. Verdeel de verf ook goed met je borstel, zodat je geen druipers krijgt.
In de hoeken schilder je het gemakkelijkst met een puntborstel. Hiervan staan de haren in een punt, zodat je in de hoeken kan schilderen, zonder teveel van de aanliggende muur mee te verven.
Meteen na het verven met de borstel, ga je er met je kleine verfrol nog eens over. Zo doe je alle randen in één keer, ook rond de vensters.
Met alle randen geverfd, kan je het vooruit laten gaan. Dat doe je met de grote verfrol. Laat die op je telescopische steel staan. Zo moet je niet bukken als je verf neemt. Bovendien werk je zo ook ergonomischer. Tijdens het verven van de muur moet je je niet bukken of uitrekken om bovenaan of onderaan te schilderen.
Neem verder ook een goede verfrol die geschikt is voor muurverf. Deze zal de verf beter verdelen, waardoor je gemakkelijker werkt.
Verdeel de verf telkens in een M-W-patroon. Schilder eerst de letter M en daarna de letter W op de muur en ga er in die richtingen nog een aantal keer over tot alles goed verdeeld is.


Probeer in een ruimte muur per muur te schilderen. Heb je één muur gedaan, werk dan aan de aanpalende muur. Zo blijf je nat in nat werken, ook in de hoeken.
Ook beneden kan je dan de muren van een kleur voorzien. Telkens je je verf in de verfbak bijvult, roer je hem vooraf het best nog even door.


In sommige gevallen moet je dan slechts één eindlaag aanbrengen om tot een mooi resultaat te komen.
Is dat niet het geval, dan breng je na droging nog een laag verf aan. Om deze tweede laag aan te brengen, wacht je wel even. Op de verpakking staat een richttijd hoe lang je moet wachten voor je een tweede laag kan aanbrengen. Met een goede verf die goed verdeeld wordt op de muur, heb je meestal aan twee lagen genoeg om een egale kleur te krijgen.
Is de tweede laag klaar? Dan verwijder je de tape. Dit doe je het best zo snel mogelijk na het schilderen. Is de verf al droog? Dan snij je het best eens langs de rand van de tape met een mesje om te voorkomen dat je de verflaag meetrekt.
De muur rond de trap krijgt nog een donkere accentkleur. Een donkere kleur aan de trap is handiger, omdat je hierop minder vuile vlekken ziet.
Schilder je in verschillende kleuren, zoals wij hier, dan werk je het best van licht naar donker. Wij begonnen hier met het plafond in het wit, schilderden daarna een lichte kleur op de muur en geven nu de laatste muur een donkere accentkleur.
De randen zijn weer eerst aan de beurt. Eerst schilder je tot in de hoek met je puntborstel. Om het effect van het schilderen met de borstel wat egaler te maken, ga je er over met een verfrol. Dan kan je het weer vooruit laten gaan en de grote rol boven halen.
Meteen na het schilderen kan je dan de tape weghalen. Laat de verf nu verder drogen.
Het zit hem in de details. Daarom gaan we alle overgangen nog eens extra fijn afwerken met kit.
Daarvoor kleef je eerst de rand terug af. Kleef de schilderstape nu wel ongeveer een halve centimeter van van de kant weg.
Kleef de tape op de muur in de donkerste kleur. Het is het mooist als de kitlijn dezelfde kleur krijgt als de kleur van de lichtere muur.
Breng dan een lijn acrylaatkit aan. Neem kit die meteen overschilderbaar is. Breng de kit aan. Het overtollige neem je weg met je duimnagel. Doe die vooraf in wat water, zo kleeft de acrylaat er niet te hard aan.
Eens het teveel is weggenomen, strijk je de voeg nog eens vlak met een natte vinger, of eventueel met een sponsje.
Nu je een gladde voeg hebt, ga je er met je schildersborstel en de juiste kleur eens over. De kit mag nog nat zijn.
Meteen nadat je geverfd hebt, verwijder je de tape. Laat nu de verf drogen.
Is de verf droog tussen de overgang van de twee muren, dan kan je hetzelfde doen voor het plafond. Deze keer werken we natuurlijk wel alles af met een witte kleur, de kleur van het plafond.
Ook rond de vensters komt er nog een lijn acrylaat. Deze moet je niet schilderen. Neem wel acrylaat in dezelfde kleur als de kaders van je venster natuurlijk.
Met de laatste details afgewerkt, zit het schilderwerk er helemaal op. Maar onze hal is nog niet volledig af. We hebben nog wat werk voor de boeg.

 

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Dobbit 

Dobbit maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.